”Det är total bullshit” – Fotboll Sthlm möter Jesper Jansson

2022 ska Hammarby vara en toppklubb i Skandinavien.
Då kan man inte ha hängslen och livrem.
Fotboll Sthlm träffade Hammarbys sportchef Jesper Jansson för att prata om att bergsbestigning, åsikterna som retar upp honom och fördelen med att värva “hack i skivan”-spelare.

Annons

Det här är den andra delen av Fotboll Sthlms intervju med Hammarbys sportchef. Den första läser du här!

Jesper Jansson staplar en snusdosa ovanpå en annan.
– Det är som en bergbestigning. Man tar det etapp för etapp, säger sportchefen.
Eftersom det bara finns två dosor att tillgå på bordet som vi sitter vid blir stapeln inte högre, men poängen har framgått. Hammarby bygger från grunden och vill ta saker i sin takt. Utvecklas stadigt, men inte klättra för fort och få syrebrist.
– Det är egentligen (vd:n) Henrik Kindlund som brukar prata om bergsbestigningen. Vi ser det som att vi är på näst sista etappen nu. Det sista steget är att bli en toppklubb i Skandinavien till 2022 eller 2023. Och efter det: stå kvar på toppen. Det är minst lika svårt.
Vad krävs för att ta det sista steget?
– Att vi jobbar på med det som vi gör. Tror på vår idé. Jobba med utvecklingsfokus, vinnarmentalitet och tydliga roller.
Kommer ni att lyckas?
– Hade jag inte trott på det hade jag inte varit här.

Annons

För Jansson är tydligheten med rollen inget problem, sportchef som han är. Sedan han tillträdde sin tjänst sommaren 2017 har utvecklingen varit märkbar. En elfteplats från 2016 blev till en niondeplats 2017, följt av fjolåret då Hammarby hade en Europaplats fram till den sista omgången då Malmö smet förbi. Nu är Hammarby femma, med häng på topplagen. Jansson ser fram emot perioden som kommer.
– Verkligen, det blir en härlig höst. Och det är så mycket silly season-snack under hela sommaren. Man blir trött på det till sist, säger han.
Det ingår väl i spelet?
– Ja, det förstår jag också. Men det blir så mycket distraktioner för spelarna. Det är lätt att tappa fokus. Men jag tycker att en sån som Mujo har hanterat det väldigt bra. Han har mognat och klarar av att fokusera på det som han ska göra. Det tycker jag att alla har blivit bättre på. Det är så mycket snack om måstematcher. I fjol tyckte alla att derbyt mot AIK i den 19:e omgången var en guldmatch, att vinnaren skulle koras. Och nu vann ju AIK till sist, men det var tajt in i sista omgången. Alla går på blindskär förr eller senare.
Hade ni för mycket fokus på det derbyt?

– Nja, det vet jag inte. Men någonstans märktes det att det var längesen som vi var den där toppklubben. För att hantera situationen ska man helst ha varit där innan. För ett tag sedan var det någon som skrev att Djurgården redan hade vunnit Allsvenskan, och det tyckte vi var ganska kul. För i fjol var ju alla överens om att vi hade vunnit på sommaren.
Inte alla väl?
– Nej, okej, men många. Det blir lätt så. För ett tag sedan var väl Varberg uppe i Allsvenskan, men nu leder Mjällby Superettan.
Apropå silly season: du vill ändra transferfönstrets datum. Hur vill du ha det?
– Så att det ligger på samma datum som de flesta stora ligor (i slutet av augusti/början av september). Det är det viktigaste fönstret internationellt sett, och då borde vi anpassa oss. Det känns helt hopplöst ibland att planera. Vi stänger vårt fönster i början eller mitten av augusti, men kan fortsatt sälja i tre veckor till. Vi behöver aldrig sälja, men säg att det skulle ha kommit ett kanonbud på Alex Kacaniklic eller Mujo…
Eller på båda?
– Precis. Då hade vi hamnat i en svår sits om det hade varit klubbar som spelarna verkligen hade velat gå till. Jag tycker att det är ett märkligt upplägg. Det är bättre att vi kortar vinterfönstret.

Hammarby har handlat friskt sedan Jesper Jansson kom till klubben. En gemensam nämnare hos flera av nytillskotten är att de, för att låna Jansson ord, har fått “ett hack i skivan”. Av en eller annan anledning har karriären stannat av, och det har krävts tid och trygghet för att komma på rätt spår igen. I flera fall har spelarna varit oönskade i sina klubbar, vilket har gjort att Hammarby betalt låga eller inga övergångssummor.
– Utan det där hacket i skivan hade spelare som Jeppe, Tankovic, Kacaniklic, Djurdjic och Aron Johannsson inte spelat här utan i större sammanhang. Det gäller att vi hugger snabbt först och sedan ha tålamod. När jag var i FCK (där Jansson var scoutingansvarig) skulle man alltid se sju matcher med en spelare som man ville värva. Då fick man en större säkerhet, men priset gick ofta upp.
Även spelare som Sandberg, Widgren, Bojanic gick väl utan övergångssumma?
– Ja, och Tim Söderström. Och Fällman. Och säkert någon till. Men det blir ju inte gratis heller, för då sitter spelarna i ett bättre förhandlingsläge och agenterna ska ha mer och så vidare. Det som spelar roll är totalpaketet. Det är samma tänk när vi förlängde kontrakten med Jeppe eller Simon Sandberg. Det är klart att de får bra kontrakt och att det kostar en slant. Men om vi skulle låta kontrakten gå ut och ersätta dem med likvärdiga spelare hade det kostat dubbelt så mycket. Då gäller det för oss att motivera till styrelsen varför det är en bra investering att förlänga.
Och det är bra för kontinuiteten?
– Ja. Man sänder ut rätt signaler. På min tid när jag spelade var det alltid snack om det där. Då var det mycket lokala spelare i klubbarna, men de som kom utifrån fick bättre betalt.
Man vann inget på att vara lojal?

– Precis. Klubbarna visade inte rätt uppskattning. Det var mycket snack om det, tro mig, säger Jansson och skrattar.
Apropå agenter: det gick rykten om att agenten fick två miljoner när ni värvade Gustav Ludwigson?

– Ja, jag hörde också det. Det är total bullshit, givetvis. Det finns inte en möjlighet att vi skulle betala ens i närheten av det. Vi är rätt krassa med vad vi betalar till agenter. Två miljoner? Det är ju helt uppåt väggarna.

Annons

Övergången med Gustav Ludwigson träder i kraft till nästa säsong. Jesper Jansson har stora förhoppningar på den 25-årige anfallaren som även Djurgården och Elfsborg ville värva, enligt Fotboll Sthlms uppgifter. Men affären har också kantats av viss kontrovers. I en intervju med GP sa Örgrytes ordförande Joakim Nordh att de kommer att anmäla Hammarby då de ansett att klubben tagit kontakt med spelaren före utköpsklausulen (på runt en halv miljon kronor) hade aktiverats.
– Jag vet inte hur mycket jag vill kommentera det i detalj, säger Jesper Jansson när ämnet kommer på tal.
– Som jag har förstått vill de pröva en regeltolkning. Men jag vet samtidigt inte om det har kommit in någon anmälan.
Men hur ser ni på saken?
– Jag kan bara tycka att man isåfall borde ha gjort det före man skriver på ett avtal där alla är överens. Jag tycker att vi tog stor hänsyn till Örgryte och det gjorde spelaren också. Det förvånar mig när vi hela tiden har haft en dialog. Så mycket kan jag säga.
Men det var stor konkurrens om honom?

– Det tror jag nog.
Djurgården och Elfsborg var med i matchen, som jag har förstått det.
– Det har jag också läst. Det var säkert någon mer också. Men jag kan dementera att det var något budkrig. Vi kände snabbt att det klickade mellan honom, oss och våra planer.
I vilken roll ser ni honom?

– Alla fyra offensiva rollerna. Det var jävligt skönt med honom. Vi sa att han är tänkt till samtliga positioner men att det finns en jävla konkurrens. Ofta när man värvar spelare ska man garantera speltid eller säga “du kan spela där när den spelaren försvinner” och så vidare. Men han var mer: “Inga problem, ingen trodde på mig när jag kom till Öis heller men jag vet vet jag kan”. Det är en annan personlighet än de flesta andra som har kommit hit.
För att han är en late bloomer?

– Ja, han är lite oförstörd i sitt sätt att vara, en jävligt skön kille. Han är inte den som har satsat allt mot fotbollen och har haft en agent sedan han var 15. Har har studerat, varit ute och båtluffat, haft vanliga jobb.
Och varit med i Gladiatorerna.

– Ja, jag har sett det avsnittet. Rätt imponerande, va? Det är ju det som är spetsegenskapen, att han har en otrolig fysik. Men han är fortfarande under utveckling. Bara under året har det hänt hur mycket som helst. Hans touch är bättre, han gör mål…
Är det därför som han stannar i Örgryte året ut?

– Ja, och att det var hans vilja. Jag tycker inte att vi ska stoppa utvecklingen när den är så tydlig. Då ska vi inte ta honom för att kunna stoppa in ytterligare ett offensivt alternativ. Det är möjligt att vi ångrar oss om vi får avstängningar och skador på samma gång, men man får räkna på sannolikheten.
Som i våras med backarna: Var inte truppen för tunn då?
– Jag har hört fler som sagt att vi har för tunn trupp, men det köper jag inte alls. Det är bara att räkna på spelarna som vi har att tillgång till, vi har snarare en av de bredaste trupperna. Den åsikten kan jag störa mig på, var fan kommer den ifrån? Och vad är sannolikheten för att två försvarare måste bryta ett derby i första halvleken (Simon Sandberg och Mats Solheim mot AIK)?

Men nu har ni lånat ut Jean Carlos till Frej. Är det inte tunt på vänsterbacksplatsen då?
– Då har vi valt att spela med Solheim när Widgren inte varit med. Då prioriterat vi potentialen i Jean Carlos. Vi säger till honom att vi tror som fan på honom och att han har hur stor kvaliteter som helst. Men för att få fram dem måste han få speltid. Det blir en dialog med tränarna om vem som konkurrerar på olika positioner. Det handlar dels om ett ekonomiskt perspektiv, men framförallt ett sportsligt och att ta ansvar för spelarna. Man kan inte alltid ha hängslen och livrem.

Jansson på restaurang Kvarnen där han presenterades som ny sportchef i Hammarby. Foto: Bildbyrån

Bland alla kontrakt som ska hanteras finns det ett som Jesper Jansson inte ansvar för själv. Sportchefens personliga avtal skrevs på tre år när han kom Bajen vilket innebär att det löper ut till sommaren 2020. På frågan om Jansson själv är kvar när Hammarby ska ha bestigit det där berget tvekar sportchefen först.
– Vi får se. Eller det hoppas jag väl… tror jag. Jag tyckte att ett treårskontrakt var lagom för att se om vi passade ihop.
Gör ni det då?

– So far… haha. Jo, men jag känner det och jag tror nog att det ömsesidigt. Men man vet ju att det kan svänga fort.
Så du lägger in vissa garderingar?
– Ja, eftersom att det inte är jag som sitter på beslutet. Men vi har tagit stegen uppåt som vi pratade om – kanske lite snabbare än vad vi hade trott… jo, det går ju bra. Jag upplever att jag får uppskattning för det som jag gör och Hammarby har motsvarat alla förväntningar som jag hade. Med råge, till och med.

LÄS MER. Fotboll Sthlm möter Jesper Jansson, del I: ”Det gäller att tjura på!”