”Det gäller att tjura på!” – Fotboll Sthlm möter Jesper Jansson

Det handlar om att tro på sin valda linje – oavsett vad omgivningen tycker.
Och framförallt: att tjura på.
Fotboll Sthlm har träffat Hammarbys sportchef Jesper Jansson för en längre intervju.
Det här är den första delen av två.

Annons

Jesper Jansson pratar långsamt. För en reporter är han ett tacksamt intervjuobjekt eftersom man inte behöver backa inspelningen och börja om när man ska transkribera, för orden kommer i lagom takt. När Fotboll Sthlm kommer förbi det nya klubbhuset på Årsta IP tar även Jesper Jansson gott om tid på sig i själva intervjusituationen. Det är uppenbart att han gillar att snacka sportchefsjobb och klubbstrategier.

Till en början pratar vi om säsongen som har gått, vilket den här delen av intervjun kommer att handla om. Än så länge är Jansson mycket nöjd med årets utveckling.
– Ja, det måste jag säga. Under vissa matcher spelar vi på den högsta nivån som jag har sett i Allsvenskan på många år. Jag tror nog att man kan säga det med ett objektivt perspektiv också. Vi har inte hållit den nivån i 90 minuter, men ibland i 70-75. Där är vi nu, säger sportchefen när vi slagit oss ned på varsin sida av en kaffekopp.
Stora ord.

– Ja, men i våra bästa stunder spelar vi en fantastisk anfallsfotboll. Sedan är utmaningen att hålla i. Vi har ju släppt in en del billiga mål på slutet av matcherna, men då har vi redan haft en stor ledning. Det har blivit lite för mycket tjat om det tycker jag. Vi har ju vunnit matcherna med marginal.
Gillar du att ni spelar så offensivt?
– Ja. Identiteten är viktig för oss. I Hammarby ska det vara full fart framåt och mycket mål. För två år sedan satte vi upp en riktning som handlade om hur vi ville spela. Och vi kan med gott samvete gå tillbaka till det och säga att “kolla, det var ju det här som vi snackade om!” Vi bestämde oss för en väg, och följde den. Hellre 4-2 än 1-0. Det är inga efterhandskonstruktioner.
När ni ska nästa steg: är det fokus på att förstärka styrkorna snarare än att korrigera det som inte har varit lika bra?
– Ja, det tror jag. Stefan och Jocke (Billborn och Björklund) har varit väldigt tydliga med det. Det är mycket svårare att spela offensivt med högt och aggressivt försvarsspel än att stänga till och jobba mer traditionellt. Men vi tror som sagt på att ha ett utvecklingsfokus. Att det tar oss längre i längden.

Annons

Även ur Janssons perspektiv, sportchefsperspektivet, är det långsiktighet som gäller. Hellre utvecklas över tid än att ta stärka upp kortsiktigt, även om det i teorin skulle kunna ge fler poäng över en halvsäsong eller så. I vintras ställdes den filosofin på sin spets. Jansson har tidigare berättat för Fotboll Sthlm att det var skarpa diskussioner under vintern om hur truppen skulle utformas. På ena sidan stod ett tränarteam som ville förbereda sig inför säsongsstarten, på den andra en sportslig ledning med en långsiktig planering. Situationen blev extra klurig eftersom två nyckelspelare, Junior och Johan Wiland, var skadade och först skulle vara aktuella framåt hösten.
– När vi började i vintras var vi på en lägre nivå än när vi avslutade säsongen. Samtidigt var vi på en högre nivå än året innan vid motsvarande tidpunkt. Och det är det viktiga. Man tar ett steg ner men sedan två steg upp, säger sportchefen och fortsätter:
– Diskussionerna som vi hade tror jag förekommer i de flesta klubbar. Jag kan förstå tränarna men de kunde också förstå oss. Vi kom fram till att lösa målvaktssituationen kortsiktigt (Gianluca Curci på ett halvårskontrakt) men att inte ersätta Junior. Det var mycket snack om just Juniors skada och vad det skulle innebära för oss, men där gick vi tillbaka till vår truppstrategi. Vad är det som vi har bestämt, egentligen?

I början av försäsongen när det var lite folk på träningen: blev du inte sugen på att plocka in ett säkert namn, en färdig mittfältare, till exempel?
– Nja, där gick vi tillbaka till strategin som sagt. Jag tror en nyckel är att vara uthållig. Man får tjura på helt enkelt.
Är det så?
– I min roll kommer synpunkterna från alla håll. Men om du börjar tveka eller viker ner dig kan det få konsekvenser som blir ödesdigra längre fram. Vad händer när spelarna är friska igen? Vilket ansvar tar vi för dem och deras roll i laget? Vad sänder det för signaler till våra yngre spelare? Ibland får man offra lite av det kortsiktiga, att allt inte är perfekt där och då. Och jag måste säga att det blev rätt bra ändå. Vi spelade in Odilon som genererade stora pengar. Och om vi hade plockat in en mittfältare hade vi kanske inte fått lyftet på Darijan Bojanic som alla har kunnat se. Det är en konsekvens av att vi trodde på vår idé.
Jansson ler:
– Tjura på som sagt. Det är viktigare än vad man tror.

Mitt i samtalet kommer Hammarbys vd Henrik Kindlund förbi. Han tittar nyfiket in i det lilla rummet där vi gör intervjun.
– Har ni podd eller?
Kindlund, som är den snackiga typen, kommer genast in i samtalet om att vara uthållig och följa en långsiktig plan.
– Jag är övertygad om att det är nyckel. Tro på sin idé helt enkelt. Det är del av charmen att så många tycker och tänker så mycket om vårt arbete. Men som supporter, och kanske journalist för den delen, har man det lite skönare. Då kan man ställa flera krav på en gång utan att de måste vara förenliga med varandra, fortsätter vd:n och berättar om ett supportermöte som utspelade sig häromdagen.
– Vi träffade en äldre man på stan som klev ur bilen för att berättade att han var oroad över klubbens utveckling. Att vi inte fått in Sander Svendsen och Leo Bengtsson tillräckligt bra i laget. Så då stannade jag och Jesper och snackade med honom 20-25 minuter där vi försökte förklara hur vi tänkte.
Köpte han det då?

– Nej.

Kindlund skrattar innan han skyndar vidare. Sander Svendsen och Leo Bengtsson blir naturliga ämnen att diskutera vidare. I det första fallet blev det inte som Hammarby hade tänkt. Den talangfulle norrmannen kom in för två år sedan och gjorde en strålande höst, men lyckades inte alls i fjol. Efter en utlåningssejour i Norge i våras såldes han till sist till Odense för en betydligt blygsammare peng än vad Jesper Jansson hade hoppats på från början.
– Det var en svår situation. Skruvar man tillbaka klockan ett och ett halvt år såg det hur bra ut som helst. Då såg man guld i skattkistan framför sig, kanske tio gånger mer än vad vi fick nu. Men så kom våren 2018 där Pa Dibba fick en exceptionell utveckling och Sander kanske inte riktigt passade in i tränarnas spelsätt. Till sist blir frågan hur länge man kan vänta på utväxlingen. Man hamnar i en situation där det inte blir schysst mot killen som känner att han står och stampar. Det blir ett kill your darlings-läge. Hur mycket speltid tror vi att han kommer att få, och vad är ekonomiskt bäst för klubben? När gör man utvärderingen? Jag kan å ena sidan tycka att “fan, det är för tidigt” men som sagt: man ska lyssna på spelaren själv också.
Får ni mer pengar om han säljs vidare från Odense?
– Ja, och det är en faktor. Vi måste vårda investeringen som vi gjorde när vi värvade honom från Molde. Jag tror fortsatt mycket på Sander. Jag tycker att man kan jämföra honom med Jordan Larsson. Samma ålder och likvärdig kvalitet enligt mig. Hade det bara rullat in några bollar hade det kunnat gå annorlunda för honom här.
Leo Bengtsson då? Han berättade nyligen att han var missnöjd med sin speltid.
– Och det kan jag förstå. Det är samma sak med Vladimir Rodic. Det är bra killar med stor potential men konkurrensen är grym. Det räcker med att kolla på poängligan i Allsvenskan. Det är därför som vi har startat samarbetet med Frej där man kan få speltid. Till Leo säger vi att vi har stor tro på honom, men om vi inte visar det blir vi inte trovärdiga. Då kan man komma till en brytpunkt. Så den situationen måste vi utvärdera tillsammans med Leo.

Annons

Imorgon, måndag, är det deadline day. Flera ligor har redan passerat köpstopp, men i till exempel Italien, Tyskland och Spanien finns det fortsatt lite tid till att sista minuten-shoppa. Men om inte blixten slår ner under de sista dygnen kommer Hammarby att behålla sin trupp. Det betyder alltså att Muamer Tankovic, som omgärdats av rykten länge, stannar i klubben. Trots att Mujo leder poängligan i Allsvenskan och har tagits ut i landslaget har det aldrig hettat till kring honom, enligt Jansson.
– Många tycker nog att det är konstigt att det inte kommer ett gäng bud när han spelar som han gör. Det kan jag också sitta och tycka, men jag tror att det handlar om att han kommit upp i en ålder där de köpande klubbarna, på den nivån som är aktuell, vill ha en färdig produkt. Han är fortfarande ung, 24, men det är inte potentialen som de investerar i längre. De vill köpa en färdig spelare vilket jag anser att Mujo är väldigt nära att vara. Han kom ju fram tidigt som en oerhörd talang och nu är han på nivån som folk trodde att han skulle vara för två-tre år sedan.
För en köpande klubb spelar det inte så stor roll om han är 24 eller 27?
– Precis. Man köper potential eller färdig spelare. Han ska gå till rätt klubb med en sportchef och en tränare som tror på honom. Han ska gå rakt in och leverera.
Vad betyder det att han är en landslagsman?
– För oss och för honom är det jävligt kul, framförallt. Det visar vilka steg som han har tagit. De som tittar på honom ser ett ojämnt cv, men nu är det leverans hela tiden. Jag snackade mycket med honom förra året om det, att han måste göra mer poäng. Det var lite som med Zlatan när han var yngre – han gjorde fantastiska saker, men inte de där enkla målen. Fram med en tå eller ett huvud, liksom. Men nu gör ju Mujo de målen också. Och vi ser hur han utvecklats som person. Han tar ansvar på träningar och i omklädningsrummet. Det är en helt annan Mujo än när han kom hit.

Mujo Tankovic går mot en succésäsong. Foto: Bildbyrån

Det nuvarande kontraktet som Tankovic har löper ut sommaren 2020. Hög tid att förlänga med andra ord om Hammarby vill hålla uppe marknadsvärdet för sin guldklimp. Jansson berättar att dialogen med Mujo och hans agent har pågått en längre tid och att man enats om att intensifiera samtalen när de internationella transferfönstren har slagit igen.
– Han har ett erbjudande liggande, så han vet ungefär vad han har att ta ställning till. Sedan kan man designa det på lite olika sätt vad gäller detaljerna. Att man inte stänger några dörrar till exempel.
Som en utköpsklausul?

– Ja, så kan det bli. Det kan vara bra att ha något i skrift. Spelarna vet hur det funkar. Även om vi har en bra dialog kan saker hända, personer kan bytas ut, och då kanske ett muntligt löfte inte gäller längre.
Stämmer det att det var ett MLS-bud på honom?

– Nej, vi har inte haft några bud. Det var inte mer än att en MLS-klubb som frågade om hans situation.
Det skrevs (i Sportbladet) om ett bud på runt nio miljoner från Columbus Crew.
– Jag såg det. Men nej, de har inte budat. När jag berättade om telefonsamtalet för de andra hade jag knappt koll på vilken klubb det var.
Jansson skrattar till innan han fortsätter.
– Så det var på den nivån ungefär. Men vi har hela tiden jobbat för att ha en intakt trupp, och vill förstås ha Mujo kvar hos oss.

Inför dagens match mot Norrköping ligger Hammarby trea i tabellen. Spelschemat har visserligen varit överkomligt på sistone men formen är på absolut topp med sju vinster och en oavgjord på de åtta senaste omgångarna. För närvarande ger spelbolagen runt nio gånger pengarna på att det blir Hammarby som lyfter Lennart Johanssons pokal i höst. Ett spelbart odds, enligt sportchefen.
– Kan man avvara en hundring tycker jag nog det. Jag tror att det blir ruskigt tajt hela vägen in. Det är mycket kvar att spela om forfarande. Vi jobbar långsiktigt med vår plan, det är inte så att vi går all in på att vinna Allsvenskan i år. Då hade vi arbetat och resonerat på ett annat sätt i klubben, säger Jansson som plötsligt verkar inse att han uttalat sig onödigt defensivt.
– Men om vi har chansen kommer vi förstås att gå för det. Då gör vi allt för att vinna.

✔ Den andra delen av intervjun med Jesper Jansson kommer snart på Fotboll Sthlm.

UR ARKIVET: Sommaren med Jesper – läs Fotboll Sthlms stora reportage om Bajens silly season i fjol

Foto: Bildbyrån