”Deras uppgift var det medicinska, min uppgift var att överleva”

Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer har upplevt en omtumlande tid sedan han drabbades av cancer.
Men nu är 52-åringen utskriven från sjukhuset efter sina operationer.
– Förhoppningsvis var det sista gången som jag var där, säger Rickmer till Fotboll Sthlm.

Annons

När Fotboll Sthlm ringer till Göran Rickmer har han just kommit hem från Södersjukhuset där han varit i en dryg vecka. Han har genomgått en andra operation efter ”lite komplikationer” och mår efter omständigheterna väl.
– Jag tycker faktiskt det. Man ska inte ta ut något i förskott, men läkarna bedömer att cancertumören är borta. Med tanke på hur det såg ut för drygt ett år sedan är det en otrolig lättnad. Det har varit ett otroligt tufft år, naturligtvis. Det är känslor som man inte kan beskriva förrän man upplever dem.

Det var i mars 2019 som Rickmer fick veta att han drabbats av en form av tarmcancer. När han fick beskedet kunde han inte låta bli att googla den allvarliga sjukdomen. Rickmer berättar att han fick en rejäl tillrättavisning av en kirurg efter att han hade avslöjat sitt beteende.
– Jag förstod det inte först, men det var faktiskt en rejäl uppsträckning. I efterhand är jag tacksam för den. Budskapet var att jag ska lita på dem och bara fokusera på att överleva. Deras uppgift var det mediciniska, min uppgift var att hitta kraft och vilja. Efter det slutade jag att googla och läsa på 1177.se och det hjälpte mig.

När vi pratar om sjukvården är Göran Rickmer full av beundran.
– Folk kan klaga på svensk sjukvård, men när det väl gäller är de helt otroliga. Det finns en sådan professionalitet och kompetens. Alla frågor som jag och mina anhöriga har haft har vi fått svar på. Man ska vara tacksam för att vara född i Sverige. Dessutom undrar man hur sjukvårdspersonalen alltid kan ha så bra humör.

Rickmer skrockar i luren.
– Själv kan man ju komma till jobbet och vara grinig på morgonen mot kollegor, så till sist var jag tvungen att fråga: ”har ni aldrig en dålig dag eller?”

Personalen på Södersjukhuset gick även med på att Rickmer skulle få se söndagens Hammarby-match mot Mjällby på datorn, trots att han i samma veva skulle plocka bort en sond som han fått efter operationen.
– Jag var i jäkligt risig form men när Ludwigson gjorde 3-1 flög jag upp, så det blev lite rörigt när de skulle ta ut sonden. Det var tur att det var på Södersjukhuset där de förstår att Hammarby är viktigt.

Härnäst blir det fokus på att återhämta sig för Rickmer. Ett av de första målen blir att ”försöka komma ikapp pensionärerna” i motionsspåret, men i övrigt vill Rickmer ta det lugnt ett tag till. Han vill också passa på att tacka för allt stöd från bekanta och icke-bekanta runtom i Fotbollssverige.
– Jag upplever att det finns en tystnadskultur, att cancer är en så känslig sjukdom att man ofta bara berättar för de närmaste. Jag tänkte att det bästa var att göra tvärtom, att vara öppen. Jag tror heller inte att man ska vara rädd för att ställa frågor till den som blivit sjuk. Sedan får den som är sjuk välja vad man vill berätta, men att ställa frågan och visa att man bryr sig kan aldrig vara fel.

Hur har stödet sett ut för dig?
– Många skriver fina saker på sms och på sociala medier. Men även på stan stöter man på människor, ibland helt okända, som kommer fram med peppande kommentarer. Det behöver inte vara så avancerat, men om någon visar med några få ord att de bryr sig gör det stor skillnad.

LÄS MER. Göran Rickmer prisad efter tuffa året: ”Går inte att förklara”