Göran Rickmer prisad efter tuffa året: ”Går inte att förklara”

Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer prisades på Allsvenskans stora pris-galan.
Rickmer har jobbat hårt under året – trots att han i vintras diagnostiserades med cancer.
– Det går inte riktigt att förklara i ord vad man går igenom, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

Göran Rickmer har varit en inflytelserik röst inom svensk fotboll under i året. Hammarbys säkerhetsansvarige har bland annat flitigt diskuterat polisens villkorstrappa samt problemen kopplade till huliganism. För det prisades han ikväll som “Årets röst” av Fotbollskanalen.

“Årets allsvenska röst 2019 tilldelas Göran Rickmer. Hammarbys säkerhetschef har varit tydlig, rak och balanserad när han navigerat svensk klubbfotbolls mest brännande fråga, den gällande polisens användande av villkorstrappan. Men till skillnad från många andra har Rickmer även vågat ta ansvar och han har inte bara skyllt på andra vilket kräver mod då det inte alltid välkomnas i fotbollens värld.”
lyder motiveringen.

– Jag tror att det handlar om att stå upp och ha en egen vilja kring vad man tycker och hur man vill ha det. Idrott och läktarkultur är ett populistiskt ämne och har man inte levt i det och är villig att sätta sig in i supporterkulturen i sig så är det lätt att man hamnar i ett fack där man blir lite populistisk och lättvindig och slänger sig med saker. Det finns åtskilliga exempel på det inom både idrottsrörelsen, supporterrörelsen, Polismyndigheten och bland politiker. Man ska plocka poäng för att det är ett aktuellt ämne och jag tror att det där genomskådar gemene man, säger Rickmer till Fotbollskanalen.

Rickmer har jobbat hårt med sina frågor under året, trots att han i vintras fick ett cancerbesked. På ett rutinmässigt läkarbesök upptäcktes en tumör i tarmen.
– Det är klart att det sätter fart på huvudet. Men jag tycker att det förhållandevis, peppar peppar, har funkat bra. Sedan är det en jäkla omställning, både för mig och för de runtomkring mig. Det går inte riktigt att förklara i ord vad man går igenom. Det är mycket, säger Rickmer som dock tror att progonsen är god.
– Man pratar bara om att jag ska bli frisk. Man går för det till hundra procent, och det var efter att strålningen gett bra effekt. Det känns positivt. Så länge de pratar om att jag ska bli frisk så är man ju nöjd. Det är jävligt professionell sjukvård, det går inte att komma ifrån. Man ska vara glad över att man är född i det här landet. Jag är ödmjuk varje dag, de är så professionella och duktiga.

Foto: Bildbyrån