Belekbloggen: Vapen, rollerblades och taktiksnack med Billborn

Dags för del tre i vår turné! Nu blir det Bajen, Belek och en rak Billborn i en vecka framöver.

Annons

Så var jag incheckad i Turkiet. Hammarby håller till på ett flådigt hotell där det snackas affärer och missade birdieputtar. Det är nämligen inte bara fotbollsplanerna som ligger i närheten, det gör även en golfbana som jag är sugen på att testa men förmodligen inte kommer att hinna. Ett exklusivt område är det i alla fall. Bajens hotell är så stort att vissa ur personalen åker rollerblades i receptionen. Vakterna bär vapen och det var bökigt att ens komma in på området. Men till sist blev jag godkänd och inte skjuten och nu har jag snackat en stund med Stefan Billborn, vilket alltid är intressant.

I eftermiddag spelar Hammarby mot den österrikiska ligatrean St Pölten. Billborn och gänget såg deras förra träningsmatch och väntar sig ett 5-3-2-motstånd. Startelvan ser ut så här: Curci – Sandberg, Fenger, Odilon, Solheim – Söderström, Andersen – Bojanic, Tankovic, Bengtsson – Khalili.

Annons

Jag hann prata en hel del taktik med Billborn och om vi håller oss till dagens match var det tre saker som fastnade.

– Hammarby vill trycka in yttrarna och spela med mer markeringsinslag, förutsatt att det blir ett 5-3-2-motstånd.

– Tim Söderström kommer att säkra på mittfältet, medan Jeppe Andersen tar ett steg uppåt i banan. Det blir alltså inte en triangel där Söderström och Andersen ligger bredvid varandra med Tankovic som spets. Om det blir 1-2 eller 1-1-1 på innermittfältet blir intressant att se.

– Darijan Bojanic spelar på offensivt mittfält till vänster. Just nu verkar det som att Billborn har skrotat tankarna på att använda Bojanic i en balansroll. Framförallt handlar det om att nyttja sig av Bojanics spetsegenskaper, vilket Billborn exemplifierade med Bojanics assist till Vladimir Rodic mot HJK som ni kanske minns. Men det handlar också om Bojanics begränsningar i en mer defensiv roll.

Vi hann även prata om en hel del annat, vilket jag kommer följa upp i en intervju under de närmaste dagarna. Ni kan räkna med att det blir riktigt fotbollsnördigt snack. I eftermiddag, en och en halv timme innan matchen, kommer jag också se när de båda brassarna Jean Carlos de Brito och Ze Vitor gör ett första träningspass. Eftersom de pratar begränsad engelska och jag inte hunnit värma upp min portugisiska kan det blir vanskligt att få till en djupare intervju, men ett försök blir det i alla fall.