Bajenprofiler gör comeback i grönvitt: ”Målet är att gå upp”

Ett helt gäng gamla Bajenfavoriter gör comeback i den grönvita tröjan.
I år ska Fredrik Stoor, Monday James, Patrik Gerrbrand, Haris Laitinen och José Monteiro spela i talanglaget HTFF i division 5.
– Det är extra kul att det här är spelare som var med i HTFF förra gången, säger Axel Pershagen, kommunikatör i Hammarby till Fotboll Sthlm.

Annons

HTFF har återuppstått. Mellan 2002 och 2011 drev Hammarby talangföreningen som ledde till en fjärdeplats i divison 1 på sin höjd. För tre år sedan återuppstod projektet med en satsning på killar mellan 15 och 19 år. I år är en seniorsatsning igång och tack vare ett samarbete med Enskededalen FC startar resan i division fem.
– På sikt ska laget vara en del i det vi kallar för utvecklingsstegen. När du är för gammal eller för bra för juniorfotboll har vi IK Frej som en väg in i a-laget. Det är ett stort steg från ungdomsslag till nivån som Hammarby vill vara på, säger Axel Pershagen, kommunikatör i Hammarby.
– Det finns också många som inte slår igenom direkt och växer ifrån ungdomsåren utan att vara redo för spel på högre nivå, men som ändå har potential. Då kan de matchas i HTFF. Där kan man också ge a-lagserfarenhet till ungdomsspelare.
Tanken är att HTFF ska klättra snabbt i seriesystemet.
– För att det här ska bli bra, och få effekt, räcker det inte med division 5. Första målet är att gå upp till division 2 eller 3, säger Axel Pershagen.

Annons

Det är också här som de namnkunniga nyförvärven kommer in. På den första träningen, som leddes av José Monteiro som är spelande tränare bredvid Thom Åhlund, var det profilrätt. Monday James, som spelade i Bajen 2009-13, Haris Laitinen (2004-09) och Fredrik Stoor (2003-06) deltog. Dessutom är tanken att Patrik Gerrbrand (2000-05 och 2009-11) ska vara med – men den nyblivne pappan stod över det första passet.
– Det är extra kul att det här är spelare som var med i HTFF förra gången. Fredrik Stoor gick till exempel hela vägen därifrån till Premier League och EM-spel, säger Axel Pershagen.
Tror du att det kan komma mycket folk till matcherna?
– Då får man definiera mycket… men, jo, det kan nog komma en del. Vi har sett effekten i futsallaget när det kommit in gamla profiler. Laget ska spela främst på Hammarby IP så det kommer att bli enkelt att glida ner och se matcher mitt i Bajenland.
Det är inte lastgamla (32-37 år) spelare, men det var ett tag sedan de var aktiva. Har du koll på deras fysiska status?
– Jag kan väl inte säga att jag har superkoll. Men det finns ju fotboll i dem, så mycket vet man ju. Haris har varit aktuell för futsallaget och José spelar där. De har slagläge för SM-guld, så där är nog formen rätt bra.
Just fustalkopplingen kommer att vara tydlig till en början, då HTFF planerar att använda sig av spelare därifrån. I övrigt söker klubben fortfarande efter nya spelare, berättar Axel Pershagen, och att man gärna ser en bred trupp med tanke på nivån och att spelarna har civila karriärer vid sidan om.

LÄS MER: Silly season-bloggen – allt om 08-lagens övergångar

FOTO: Bildbyrån