Tino Kadeweres stora succé – bättre betyg än Neymar och Mbappe

Vem är den bästa spelaren i Ligue 1 den här säsongen? 
Enligt tidningen L’Equipe är det inte Neymar, inte Kylian Mbappe utan den förre DIF-anfallaren Tino Kadwere som gör succé i Lyon. 

Annons

För två år sedan såldes Tino Kadewere från Djurgårdens IF till den franska klubben Le Havre. Anfallarens karriär har sedan dess tagit fart på riktigt. Efter att ha gjort 20 mål på 24 matcher i Ligue 2 såldes 25-åringen till storklubben Lyon förra vintern där han etablerat sig som en startspelare.

Totalt den här säsongen har det blivit nio mål på 20 matcher i den franska storklubben.

När den betygrestriktiva tidningen L’Équipe betygsatt spelare efter varje match den här säsongen har Kadewere haft högre snittbetyg än alla andra spelare. Detta i en liga som innehåller spelare som Neymar, Kylian Mbappe och Angel Di Maria.

När Djurgårdens sportchef Bosse Andersson gästade programmet 08 Fotboll i förra veckan berättade han att Tino Kadewere är klubbens näst största försäljning någonting. Totalt har klubben fått mellan 35-50 miljoner kronor för anfallaren, en summa som kan växa ytterligare.

– Om hans utveckling fortsätter skulle jag inte bli förvånad om Tino till sommaren spelar i en av de största klubbarna i Spanien, vilket är ett av hans mål. Är man en spelare i Lyon som får det förtroendet han får, då är man en attraktiv spelare för toppligor och klubbar, säger han i programmet.

En försäljning av Lyon till en ännu större klubb betyder att Djurgården får vara med och dela på solidaritetsersättningen på fem år. Alla klubbar som spelaren representerade mellan han 12-22 år får vara med och dela på pengarna. I och med att Kadewere spelade fyra år i Djurgården räknar Andersson med att det blir en del pengar.

– Det är bara titta historiskt på när Lyon sålt spelare, de satsade mycket pengar på Tino och gav honom förtroende. Det finns en långsiktighet och de värderar honom väldigt högt, vilket är goda tecken för att de kommer att göra en affär någon gång. Som jag ser det blir det en övergångssumma på 65 miljoner euro, säger sportchefen.

Skulle Anderssons profetia bli sann kommer solidaritetsersättningen ligga på 3,25 miljoner euro, cirka 35 miljoner kronor.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER. REPORTAGE: Jakten på sanningen om Kungens favoritlag

LÄS MER. Polisens plan: Villkorstrappa och hårda straff mot klubbarna

Annons