Oskar Månsson: Danielson-affären strider mot all logik

Om Marcus Danielson-affären går i lås kommer det vara en av de mest spektakulära försäljningarna som har gjorts från Allsvenskan.
Eller den mest spektakulära.
Den strider mot all svensk transferlogik.

Annons

Idag är Fotboll Sthlm och Fotboll Skåne är på konferens i Malmö där vi utvärderar vår första tid. Eftersom i stort sett hela personalstyrkan är på plats hoppades vi på några lugna timmar när vi stötte och blötte, så att vi inte skulle missa något viktigt.

Sedan slog bomben ner. Min kollega Jonas Hansson var den som först fick syn på nyheterna från FotbollDirekt och Expressen om övergångssumman som Dalian FC ska betala för Marcus Danielson om affären går igen.

Det är svårt att formulera i ord hur Jonas Hanssons reaktion lät, men jag gör ett försök:
– Oaaahh!

42 eller över 50 miljoner rapporteras det om. Vi har inte hunnit undersöka huruvida summorna stämmer, men om någon av dem är korrekta kommer det att vara den galnaste försäljningen från Allsvenskan på år och dag. Eller någonsin?

Danielson var fenomenal i fjol. Att han var Allsvenskan bäste mittback tror jag att de flesta är överens om, oavsett klubbsympatier. Men som 30-åring har han egentligen inget marknadsvärde som investering, utan bedöms strikt utifrån vad han kan bidra med på planen. I sådana fall brukar summorna – såklart – vara avsevärt mycket lägre än för spelare som är i början av sina karriärer. När Hammarby sommaren 2018 sålde en 31-årig Pa Dibba till Kina landade övergångssumman på strax över tio miljoner, vilket i en dåtida jämförelse var mycket bra betalt, även om Dibba hade varit glödhet under den första delen av säsongen.

Men 42 eller 50 miljoner? Det tar Marcus Danielson, som inför säsongen 2018 bodde hemma hos mamma i väntan på att han skulle hitta en ny klubb, i ett huj upp bland allsvenskans dyraste försäljningar någonsin. De enda som är självklart före är Zlatan Ibrahimovic till Ajax 2001 och Alexander Isak till Dortmund 2017 vilket ger ett rätt bra perspektiv på vad det handlar om.

Att Danielson vill flytta till Kina är heller inte ett dugg märkligt med tanke på pengarna som det skrivs om. Expressen uppger att han kan casha in 70 miljoner över tre år och då… tja, då tar man det helt enkelt. Jag tror inte att det finns någon spelare i Allsvenskan över 26 år – och knappt yngre heller – som skulle tacka nej till sådana summor, oavsett liga eller klubb.

Om vi utgår från att affären går i lås är det ett förstås ett stort avbräck för Djurgården i ett kortare perspektiv. Kaptenen, centralgestalten och den allra största guldhjälten från i fjol går knappast att ersätta rakt av, även om Jacob Une Larsson och en skadefri Erik Berg är ett mittbackspar av mycket gott snitt. Men på längre sikt är det förstås en superaffär för Djurgården – och en ny fjäder att sätta i sportchefshatten för Bosse Andersson – om summorna som det rapporteras om är riktiga. Med sådana pengar kan man inte bara plocka in en ny mittback av toppklass, man kan även värva ett par riktiga stjärnor och ändå ha kontroll på finanserna.

För allting har ett pris. Även Marcus Danielson.