Månsson: Välbalanserat och tryggt – en truppanalys av Djurgården

Hur står sig de svenska mästarna? Hur ser truppen ut och behövs det förstärkningar?

Oskar Månsson analyserar Djurgården trupp.

Annons

Spelstil

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf lär inte ändra på sitt guldrecept. Vi kan räkna med ett balanserat 4-3-3 som utgångstaktik även i år. Men jag gissar att 3-4-2-1 , som testades med framgång under sommaren, är ett alternativ om Erik Berg kommer tillbaka. Då kan Djurgården använda samtliga tre starka mittbackar (Erik Berg, Marcus Danielson, Jacob Une Larsson) på samma gång och få en vass kontringsuppställning med relativt fria roller för både Astrit Ajdarevic och Jonathan Ring, vilket passar dem. Även ytterbackarna trivs i lite mer framskjutna positioner.

Målvakter

Det blev en märklig målvaktssäsong för Djurgården i fjol, men det visade sig att reservplanen var minst lika bra som ursprungsalternativet. Tommi Vaiho är inte det flashigaste namnet i serien, men efter fjolåret finns det ingen anledning att flytta på klubbveteranen. Där bakom finns alltjämt PK Bråtveit – som dock vill spela och är öppen för att flytta.

Vem som blir tredjemålvakt i nuläget är oklart. Benjamin Machini som togs in under hösten har lämnat klubben och Jacob Widell Zetterström har tagit ett sabbatsår efter att ha drabbats av hjärnskakningar.

Högerbackar

Aslak Fonn Witry gjorde en fin debutsäsong med bland annat sex assist i serien. Den frejdige norrmannen är i ett intressant läge i karriären där han borde vara redo för nästa steg. Samtidigt har han än så länge inte presterat på nivån där större klubbar står i kö och kontraktet löper över tre år till. En stabil situation för Djurgården med andra ord.

Där bakom finns inget rak ersättare på positionen sedan Johan Andersson har lånats ut på nytt. Däremot finns det en rad spelare som lär kunna vikariera hjälpligt: Jonathan Augustinsson, Haris Radetinac, Jacob Une Larsson eller varför inte Kevin Walker? Mittbackstalangen Alexander Abrahamsson, 20, testades till höger i cupen i fjol och skulle också kunna hoppa in om det krisar. Linus Tagesson, 17, tillhör också a-laget.

Mittbackar

Djurgårdens starkaste lagdel i fjol, vilket det skulle kunna bli i år också. Marcus Danielson var seriens kanske bäste spelare och Jacob Une Larsson satte heller inte många fötter fel. Djurgården har också kommunicerat att man räknar med Erik Berg under säsongen, men än så länge är den förre landslagsmannen ett frågetecken. Vilken klass en frisk Berg håller känner vi däremot till och om alla tre är friska tror jag som sagt att 3-4-2-1 kan vara ett alternativ att byta med. Alexander Abrahamsson lär få stå på tillväxt ett tag till.

En jätte i fjol: Marcus Danielson. Foto: Bildbyrån

Vänsterbackar

Jonathan Augstinsson gjorde ett fin 2018-säsong och fick en plats på januariturnén som belöning. Väl där skadade han sig och förlorade sin plats i laget till Elliot Käck som kommit tillbaka till Kaknäs efter ett litet äventyr i Norge. Och eftersom Käck spelade sitt livs fotboll i fjol tog Augustinsson aldrig tillbaka sin plats. Nu är besättningen mycket god inför en Europasäsong. Enda problemet är att ingen av spelarna lär vara så intresserad av att sitta på bänken, vilket kan göra att Bosse Andersson måste agera efter hand.

Innermittfält

Här ser det jämnstarkt ut, men om Jesper Karlström hittar en ny klubb – vilket är troligt – behöver Djurgården ersätta inför en lång säsong. Oavsett hur Djurgården formerar sig lär Fredrik Ulvestad vara given på mittfältet. Curtis Edwards kommer också att få mycket speltid. Den mångsidige Kevin Walker finns i truppen och där vet Kim och Tolle vad de får. Som spets på mittfältet är det läge för Astrit Ajdarevic att blomma ut efter ett debutår med mycket snack och mindre leverans – även han blixtrade till emellanåt. Hampus Finndell, som länge snackats upp som en jättetalang, har hittills inte fått förtroendet och där behöver det lossna snart. Läge för en utlåning?

Högeryttrar

Här finns i utgångsläget två alternativ med olika profiler: Haris Radetinac och Jonathan Ring. Haris hittade tillbaka till gammal god form i fjol och är en klassisk skolad ytter med arbetskapacitet och passningsspel som främsta egenskaper. Om Ring spelar till höger blir det mer tryck centralt, vilket öppnar upp för Aslak Fonn Witry i korridoren. Ring passar som sagt också bra i det där 3-4-2-1 -systemet som jag tror kan bli ett alternativ.

Vänsteryttrar

Här finns det fart så det räcker och blir över. Varken Edward Chilufya eller Nicklas Bärkroth hade särskilt lyckades säsonger i fjol, men båda har potential att sätta ett avtryck i år. Jonathan Ring kan också spela till vänster om Djurgården vill ha ett mer inläggsbaserat spel. Talangen Oscar Pettersson, 19, skulle kunna bli en joker medan Dzenis Kozica sannolikt blir utlånad.

Anfallare

Att tappa en allsvensk skyttekung vore ett hårt slag för varje lag, men Djurgården ser ut att täckt upp på ett smart sätt för förlusten att Mohamed Buya Turay. Trots matchovana hann Emir Kujovic visa en del av sitt kunnande i fjol och nyligen blev den förre skyttekungen från 2017, Kalle Holmberg, klar för blåränderna. Eftersom Djurgården lär spela med en anfallare i utgångsläget finns det alltså god täckning på positionen. Kalle Holmberg går att använda i samtliga offensiva positioner, medan Emir Kujovic inte ska tänka utanför boxen.

Totalintryck

Djurgården har en i stora drag välbalanserad trupp. Bredden är det inget fel på, samtidigt som dödvikten är låg, vilket är nog så viktigt över tid. Gruppen förefaller sammansvetsad och spelartyperna är väl anpassade till tränarnas spelsätt.

Om Karlström lämnar är Djurgården i behov av en defensiv innermittfältare av klass. En ny målvakt behövs, särskilt om PK Bråtveit lämnar eller lånas ut. Vänsterbackspositionen är som sagt stark, men på sikt kan det eventuellt krävas en korrigering.

Om det räcker för att vinna igen? Det lär inte bli lättare i år när Djurgården ska satsa på att ta sig till ett Europaspel på samma gång. Nu bör motståndarna också ha lärt sig hur Djurgården spelar, vilket gör utmaningen ytterligare lite större. Dessutom finns det ett antal klubbar med samma eller högre lönebudget som blåränderna. Men för att vara i januari ser de allmänna förutsättningarna mycket goda ut för de svenska mästarna.

Foto: Bildbyrån