Månsson: Kevin Walker – 08-fotbollens mest underskattade?

BLOGG. Vi måste prata om Kevin, han som spelar de andra goda.

Underskattad/överskattad är ett klurigt begrepp i vår lilla fotbollsvärld. Om en underskattad spelare spelar för bra riskerar hen att tappa sin stämpel och plötsligt bli överskattad. Om en överskattad… nej, vi stannar där. Nu ska vi inte krångla till det i onödan.

För nu tänkte jag peka ut Kevin Walker som 08-fotbollens mest underskattade spelare. I min värld är han en av seriens mest förbisedda spelare, trots att han spelar i en storklubb. För samtidigt som Kevin är något av en rikskändis, eller var i alla fall (året när han vann Idol var han den tredje mest omskrivna personen i Nöjessverige – ja, jag har kollat upp det) har jag aldrig upplevt honom som en typisk supporterfavorit i Djurgården.

Det är svårt att sätta fingret på varför. Är det AIK-bakgrunden? Var Idol-äventyret inte tillräckligt “äkta”? Ser han för snäll ut? Eller handlar det om spelstilen? På läktarna brukar man applådera lirarna eller köttarna på mittfältet – Kevin är lite av ett mellanting.

Annons

Kevin har dessutom haft det tufft i Djurgården. När han värvades mindes många “kuppen” i Idol när programledaren Pär Lernström ville att Kevin skulle dra på sig en DIF-tröja i direktsändning, vilket Kevin vägrade. Den historien blåste över rätt fort men när Kevin skulle slå en straff mot IFK Göteborg hösten 2015 brakade helvetet löst. Vid det laget var säsongen mer eller mindre över för Djurgården medan AIK jagade guld – mot bland andra Blåvitt.

Ja, ni minns säkert hur det gick. Kevin gjorde mål och det blev det internt bråk på läktaren. Därefter fick Kevin polisskydd vid hemmet och hot i brevlådan från några genier till huliganer. När jag hälsade på Kevin en tid senare berättade han om hur han och sambon My höll koll på vilka som rörde sig utanför huset på kvällarna. Var det över med hotet (en råtta och texten “Du ska dö din jävla horunge! /DFG”) i brevlådan, eller skulle det bli mer?

Kevins “brott”, som sagt: han hade slagit en straff i mål. Det är nog lätt att tappa lusten – skita i klubben och gå vidare – efter en sådan sak, särskilt när familjen blir indragen. Men Kevin stod på, fortsatte. För det mesta har han varit en ordinarie spelare, men i fjol blev det bara 13 allsvenska starter. Delvis till följd av skador, men också på grund av ett antal bänkningar från Özcan Melkemichel. Hade Özcan gjort sin statistiska analys hade han kanske resonerat annorlunda. För siffrorna sticker verkligen ut.

2015 startade Kevin 21 allsvenska matcher. Djurgården tog då i snitt 1,76 poäng per match. När Kevin inte startade var poängsnittet nere på 1,33.
2016: 24 starter, 1,54 poäng/match. De övriga sex? 1,0.
2017: 23 starter, 1,82 poäng/match. Utan Kevin? 1,57.
2018: 13 starter, 2,23 poäng/match. Den Kevin-lösa elvan? 1,1.
2019: Idel starter i tävlingsmatcherna och vi på Fotboll Sthlm har tagit ut honom i veckans 08-elva fyra av fem gånger – även om han har hunnit med att bomma två straffar.

Med statistik kan man som bekant bevisa det mesta, men det är svårt att vifta bort Kevin-siffrorna. Oavsett årgång fungerar Djurgården bättre med honom på planen. I vintras bad jag Thomas Lagerlöf beskriva hur han var under sin tid som spelare, och då plockade Tolle upp ett citat som en ledare i Lyn (där han spelade i slutet av karriären) hade sagt om honom: ”Han spiller de andre gode”. Först då hade polletten trillat ner för Tolle som egentligen aldrig hade förstått vad som utmärkte honom på planen.

Med Kevin är det lite av samma sak. Hans spetskvalitet är frisparksfoten, men annars har han inga extraordinära förmågor. Däremot är han ganska bra på rätt mycket: lojaliteten, arbetskapaciteten, passningsspelet, värderingsförmågan, speluppfattningen. Och i premiären visade han att han även kan vara ett hot i luftspelet.

Hur Djurgården ska formera sitt tremannamittfält är långt ifrån givet. Astrit Ajdarevic är stjärnvärvningen som närmar sig formen, Fredrik Ulvestad är bland lagets bästa spelare och som ankare har Jesper Karlström tagit stora under inledningen av säsongen. När Djurgården genrepade mot AFC testades Kevin till vänster i anfallet. Det är förstås fel position för honom, även om han gjorde det okej, och det ska bli intressant att se hur Kim och Tolle resonerar i fortsättningen. Det är svåra val som ska tas, det är ett typiskt kill your darlings-läge, men jag tror att tränarna kommer att ångra sig om de väljer bort Kevin Walker. Historien visar ju att man brukar göra det.

FOTO: Bildbyrån