Lagerlöf om Elfsborg: ”Inte längre allsvenskans fulaste lag”

För två år sedan var Elfsborg det fulaste laget i Allsvenskan, enligt Thomas Lagerlöf.
Men Djurgårdens tränare har ändrat uppfattning.

Annons

Djurgårdens träning har precis tagit slut på Kaknäs. Thomas Lagerlöf ställer sig framför den samlade presskåren med en taktiktavla fylld med blå magneter och ritade streck.

– Det här har jag ritat för Albion Ademi. Vi hade en spelövning med sexmålsspel där vi hade tre mål på vardera kortsida. De två yttre symboliserar genombrottszoner och jag fick förklara att målet i mitten mest bara står där för att försvararna inte bara ska vara kvar i mitten, förklarar Lagerlöf.
– Vi ska anfalla längs kanterna och inte i mitten.

Det är en avslappnad DIF-tränare inför måndagens match mot Elfsborg. Ett lag som han för två år sedan benämnde som Allsvenskans fulaste lag.

Håller du med dig själv idag? 
– Absolut inte. Det var en extrem match när vi mötte dem där det bara small i de fem första duellerna. De kom in sent utan att vara i närheten av bollen. Vi såg inför den matchen att det var ett mönster, men det var inte så att de hade elaka spelare eller att Jimmy Thelin hade sagt åt dem att sparka ner motståndarna.
– Det handlade mer om att de ville vara aggressiva i sitt presspel, samtidigt som de inte var tillräcklig skickliga. Är man dålig i sitt presspel kommer man sent in i dueller och då smäller det. Idag har Elfsborg ett jättebra presspel. De har verkligen utvecklat det.

Så det är snälla Elfsborg idag?
– Nej, inte snälla. Men de har blivit skickliga. För två år sedan försökte de men de kunde inte hantera det.

Hur ser du på Elfsborg annars?
– Det är ett fantastiskt fotbollslag med väldigt mycket spetsspelare. De spelar snabbt, de sätter mycket bollar i djupled. Jag är imponerad över hur de har sett ut i år.

Vad krävs för att vinna mot dem?
– Att vi hanterar deras skicklighet. Jag tycker att de började redan ifjol med att vara bättre även i det lägre försvarsspelet. De accepterar perioder när motståndaren har bollen, och så varierar de det med en oerhört hög press. Det är ett komplett fotbollslag.

Inför matchen har Djurgården drabbats av ett bakslag i och med Rasmus Schüllers avstängning.
– Det är ingen hemlighet att Rasmus är en väldigt viktig spelare för oss. Det hade varit att undervärdera hans egenskaper att säga att det inte märks att han är borta. Antingen ändrar vi formation eller så får någon annan ta hans roll på planen.
– Men hans främsta egenskap, att han gör andra spelare bättre, den kommer vi behövas hjälpas åt med. Det finns ingen enskild individ som kan kliva in och ersätta Rasmus på det sättet.

LÄS MER. En stor publikfest väntar för Djurgården: ”Kommer bli en riktigt bra siffra”