Thomas Lagerlöf sågar Elfsborg: ”Det absolut fulaste laget”

I senaste matchen vann Djurgården borta mot Elfsborg med 1-0.
Efter matchen var Kim Bergstrand upprörd över hur fult Boråslaget spelade.
Nu får Bergstrand medhåll från sin tränarkollega.
– Elfsborg har gått från att typ 2004 vara allsvenskans elegantaste fotbollslag till att vara det absolut fulaste, säger Thomas Lagerlöf till Fotboll Sthlm.

Annons

I måndags tog Djurgården över som serieledare i allsvenskan efter en bortavinst mot Elfsborg med 1-0. Boråslaget var innan dess obesegrade på hemmaplan men Djurgården bröt sviten efter Kevin Walkers mål.

Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf ser mycket positivt med insatsen i Borås.
– Det är en svår bortamatch och de var obesegrade där på hemmaplan innan den här matchen. Jag tror att det var 68-32 i bollinnehav till vår favör. Det kan inte ha hänt på Elfsborgs hemmaplan på väldigt många år att de har så lite boll. Det var planen också, att få ner dem och tvinga dem att försvara länge. Det tycker jag att vi gjorde bra efter en liten svajig inledning men jag tror att underlaget spelade in lite. Vi gillar snabba planer, men den planen är så jäkla snabb. Det är knappt något konstgrässtrå som står upp. Då blir det nästan som ett vattnat gympasalsgolv. Men vi är jättenöjda över vad vi presterade där nere, säger ”Tolle” när Fotboll Sthlm träffar honom efter en träningspass.
Det var stor dominans från er sida?
– Ja, det är väl egentligen i slutet som vi tycker att vi borde kunnat spela av matchen lite bättre. De var sena i många dueller. Det kanske inte var så mycket tuffa tacklingar men de fullföljde in när de var tvåa på bollen. Det blir ännu tydligare när man ser om matchen efteråt. Vi drogs väl in i det också att det blev för mycket tacklande och flängande i andra halvlek.

Så du håller med Kim Bergstrand i det han sa efter matchen? (”Jag är bara glad att våra spelare inte dog”-citatet i C Mores intervju)
– Definitivt. Elfsborg har gått från att typ 2004 vara Allsvenskans elegantaste fotbollslag till att vara det absolut fulaste. Det är inte bara gula och röda kort utan de är sena in i dueller hela tiden. Jag tror att Per Frick kom för sent i de fem första duellerna och det blev ju frispark men inget mer. Det visste vi om och var förberedda på, på förhand. Det tyckte jag att spelarna skötte fantastiskt genom att behålla fokus. Vi höll fokus extremt bra på vad som skulle göras och inte retas upp av att de kom massor av efterslängar.

Härnäst väntar Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs förra arbetsgivare, Sirius, på hemmaplan för Djurgården. Det blir Blårändernas tredje match mot Uppsalaklubben i år – och Tolle kan naturligtvis sin förra klubb utan och innan.
– Det är klar. Vi har jättebra koll på spelarna, man känner de allra flesta personligen. Det är ett lag och en klubb som man känner starkt för. Sedan hur mycket nytta vi har av det? Det vet jag inte. Man kan inte överösa spelarna med detaljer utan det är några få saker inför varje match som man kan vrida på. Bara för att jag vet vilken skostorlek Karl Larsson har så har inte Elliot Käck någon nytta av det.
Tidigare i år var du övertygad om att Sirius inte kommer att blanda sig i nedflyttningsstriden. Det ser ganska bra ut för ditt tips?
– Ja, de har haft ett tufft spelschema nu på slutet. Men min känsla är att de har alldeles för bra ledare och för bra trupp för åka ur. Det verkar vara en väldigt homogen grupp som trivs och jobbar hårt tillsammans. Så det där kommer de att fixa. Men de får gärna ta poäng en annan gång än på lördag.

Spelmässigt har de imponerat. Hur ser du på det?
– Oja, får de tid med bollen så är de riktigt skickliga i speluppbyggnaden och kan gömma bollen. Det vet man ju sedan vi mötte dem borta och vann med 2-0. Då körde vi över dem första 20 minuterna men sedan hade Sirius bollen resten av matchen. De skapade väl inte så jättemycket men just det där att om man inte är tillräckligt kollektiv och samlad i sin press då spelar de bort en varje gång.
Hur ska ni stoppa dem?
– Det gäller att vi är kollektiva och försöker driva tempot i matchen. Vi får inte låta dem hålla på och spela runt bollen för länge. Men även om vi är bra i vårt presspel så är de skickliga nog att spela bort oss. Då gäller det att vara ödmjuka och hantera det lite som vi fick göra på bortaplan: ”Oj, här fungerar det inte. Här kom vi lite fel i presspelet”. Då får vi ta hem det ordentligt och försvara lägre tills vi får nya möjligheter att gå för bollvinst. Blir vi för utspridda kommer de knacka bort oss lätt.

LÄS MER. Bosse Andersson vill värva anfallare: ”Det är min intention”

LÄS MER: Allvarlig skada för Astrit Ajdarevic – borta från spel i veckor

Foto: Bildbyrån