Kim Bergstrand hyllar Mohamed Buya Turay: ”Han är målgaranti”

Djurgårdens nya tränare har fått sin önskeanfallare.
Kim Bergstrand är mycket nöjd med Mohamed Buya Turay ska spela i Djurgården 2019.
– Han kan mer än att bara springa och vara en jobbig jävel, säger Bergstrand till Expressen.

Annons

Det här året har Djurgården en stark anfallsbestättning redan från start. Adam Bergmark-Wiberg har anslutit från Gefle och Aliou Badji är (än så länge!) kvar i truppen. Men framförallt har sportchefen Bosse Andersson fått in Mohamed Buya Turay – som ledde den allsvenska skytteligan i fjol när han gick till Belgien – på ett lån som sträcker sig över 2019. Tränaren Kim Bergstrand ser fram emot att få se 24-åringen i aktion.
– Buya Turay är målgaranti. Det vill alla tränare ha. Han har näsa för att göra mål och det är den viktigaste egenskapen han har. Sedan tycker jag att han är en bättre fotbollsspelare än vad jag kanske har sett tidigare. Han har utvecklat väldigt mycket under sista två eller tre åren. Han kan mer än att bara springa och vara en jobbig jävel. Buya Turay har varit en anfallare som backarna aldrig blir av med, men han har utvecklat sitt kombinationsspel. Det ska bli intressant att se vad han kommer att betyda för Djurgården. Men att han gör mål är grunden och han ger oss ett bra djupledsspel. Han är löpvillig och snabb, det är alltid bra att ha, säger han till Expressen.

Annons

I intervjun pratar Bergstrand även om klubbens ungdomsakademi. Bergstrand tycker att Djurgården har varit för dåliga på att få fram egna spelare under de senaste åren och pekar på att snittåldern för en allsvensk debutant är 23 år – samtidigt som många spelare lägger av redan innan de fyllt 20. Målet bör vara att det varje år ska dyka upp egna spelare i a-truppen, tycker den nye tränaren.
– Kan man få upp två eller tre stycken om året som är med och hotar är det jättebra. Jag tror också att klubben måste ha en plan för att det kommer att vara lite motigt. Vissa kanske behöver vara utlånade i Sollentuna för att skaffa sig erfarenheter. Det är en tuff resa. Tittar man på spelarna som slagit jävligt bra i Sverige sista åren, Saman Ghoddos, Ken Sema och Brwa Nouri, de har gått division 1-vägen. Det är inget fel med ett sidospår och spela i division ett i något år. Det är väldigt många som gjort det och fler borde förstå att det är ett bra spår. I Djurgården har vi inte varit tillräckligt bra på det, det är bara att konstatera. Hammarby har inte heller varit helt lysande men AIK har lyckats fostra några. Malmö FF är väl klart bäst. Men de är ensamma.

LÄS MER: Silly season-bloggen – allt om 08-lagens övergångar

Foto: Bildbyrån/Nobbes Djurgårdsbilder