Elliot Käck tillbaka där det började: ”Det var bara hit jag ville”

Det blev bara ett år utomlands för Elliot Käck. Av flera orsaker ville han tillbaka till Sverige. När Djurgården ringde behövde han inte tveka länge.

Annons

Flytten till IK Start blev inte vad Elliot Käck tänkte sig. Den norska nykomlingen storsatsade inför året, men åkte överraskande ur Eliteserien efter att ha stått för en mindre kollaps på slutet av säsongen med fyra raka förluster.
Elliot Käck var ordinarie i laget under året, men ville inte gärna fortsätta i den norska andraligan. 29-åringen har dessutom precis blivit pappa och ville flytta till Sverige med sin sambo. De allsvenska intressenterna var flera, men när Djurgården hörde av sig visste Käck att han ville återvända till sin moderklubb där karriären inleddes för snart 25 år sedan. Efter en tids förhandlingar kom IK Start och Djurgården överens.
– När Djurgården visade intresse var de det enda alternativet. Det var bara hit jag ville, säger han efter att ha genomfört sitt andra träningspass med laget.
Vad är det för spelare som kommer tillbaka?
– Det var ju inte så länge sedan jag lämnade. Jag har framförallt utvecklats som människa. Jag har behövt ta mer ansvar och det kommer jag bidra med här också. Som spelare är jag ganska lik den som lämnade, en säsong förändrar inte så mycket.
Hur har du utvecklats?
– Att få komma utomlands för första gången, prova på en ny liga med en ny typ av fotboll och träffa nya människor gör att man utvecklas som spelare också. Man lär sig nya sätt att försvara och nya sätt att anfalla. Norska ligan är väldigt fysisk, mycket fokus på fasta situationer, och längre spel. Jag har lärt mig att tuffa till mig lite defensivt och ta ansvar för laget på fasta situationer, inte bara fokusera på mig själv.

Annons

Är du en bättre spelare nu?
– Det tycker jag, absolut. Det är inte som att man inte får ut någonting alls av att spela utomlands. Jag tar med mig väldigt mycket nya erfarenheter.
Många kanske blir oroliga över vad de får tillbaka, med tanke på att ni åkte ur Tippeligan?
– Det lägger jag inte så stor vikt vid. Jag vet vad jag kan och har haft många bra säsonger i Allsvenskan förut, så det är inga konstigheter.
Nu konkurrerar du med Jonathan Augustinsson, kommer du spela alla minuter i år?
– Jag hoppas på det, men det är inte realistiskt att någon spelare ska spela så mycket som jag gjorde sist jag var i Djurgården. Jonathan är en jätteduktig spelare och det kan vara bra för båda oss med en bra konkurrenssituation.
Du blir aldrig skadad?
– Jag har blivit bättre och bättre på att ta hand om min kropp och hantera kosten. Det är klart att det ger resultat, säger han och knackar i träbänken bakom sig.

LÄS MER: Månsson: Djurgården värvar smart – det ser riktigt lovande ut

LÄS MER: Nyförvärvet PK Bråtveit på plats: ”Jag är lite av en showman”

Foto: Privat/Bildbyrån