”Elliot har bäst inlägg” – Fotboll Sthlm möter Käck och Fonn Witry

Aslak och Elliot på Kaknäs: Foto: Stefan Lissol.

Aslak Fonn Witry, 23, och Elliot Käck, 29, är en del av Allsvenskans tätaste defensiv.
Men de båda ytterbackarna är också Djurgårdens främsta framspelare i år.
Fotboll Sthlm träffade duon för att snacka kantspel och guldstrid.

Annons

Djurgården har bara släppt in 12 mål så här långt under året, vilket är bäst i serien. Men för ytterbackarna Aslak Fonn Witry och Elliot Käck har säsongen handlat lika mycket om att anfalla. Witry och Käck står båda på fem assist enligt den officiella statistiken, vilket gör att de toppar klubbens assistliga tillsammans med Jonathan Ring.

Efter 4-0-segern mot Sirius, när duon stod för två framspelningar vardera, berättade Aslak Fonn Witry för Fotboll Sthlm att det pågår en assisttävling mellan de båda ytterbackarna. 
När vi träffar duon på Kaknäs efter ett träningspass vill Fonn Witry dock tona ner den interna konkurrensen.
– Vi har pratat om det, men mest på kul, betonar norrmannen.
– Det är inte direkt som att vi har något pris, inflikar Käck.
Jag tänkte annars att du, Aslak, ville ändra det till en poängtävling. Du står ju på två mål också.
– Nej, det är ingen tävling. Vi ska bara vinna varje match.
Är det så för dig också, Elliot?
– Absolut. Kanske ännu mer för mig. Jag är lite äldre. Poängen är viktiga för Aslak om han vill bli såld, säger Käck med ett skratt.
När vi träffades förra gången fick ni välja ut era ytterbacksfavoriter. Men vilket lag skulle ni säga har bäst ytterbackspar?
– Liverpool, säger Fonn Witry snabbt.
– Ja, Liverpool har bra ytterbackar. Det är inte kul att behöva erkänna det som United-supporter, säger Käck och fortsätter:
– Real Madrid har bra ytterbackar också i Marcelo och Carvajal.

Med elva matcher kvar av säsongen leder Djurgården Allsvenskan med en poäng före AIK. Av de trettiotre mål som laget gjort har Käck och Fonn Witry alltså spelat fram till tio av dem. På frågan om de tränar mycket på just inlägg svarar Käck:
– Ganska mycket ändå. Det har varit lite positionsanpassade träningar så vi har båda två tränat på inlägg och fasta situationer. Det är liknande typ av tillslag.
På tal om tillslag. I den förra intervjun tyckte Elliot att du hade bättre inlägg, Aslak. Hur är det nu?
– Nej, verkligen inte. Han har bättre inlägg än jag, säger Fonn Witry.
– Men du kommer ju till fler inläggssituationer känns det som, säger Käck.
– Jag har en lite offensivare utgångsposition än vad Elliot har, säger Fonn Witry.
Varför är det så?
– Det är olika från match till match. Vi anpassar oss efter vilka vi möter och hur de försvarar. Men det har väl blivit mer att Aslak varit högre upp och jag mer indragen och då blir det automatiskt så att han kommer till fler inläggslägen. Så det gör nog att han har lite bättre inlägg än jag, säger Käck medan Fonn Witry för händerna över ansiktet och skakar på huvudet.
Du håller inte med om det?
– Nej, men det är bara att kolla Elliots senaste matcher och se hur bra han är på inlägg. Det är bara för mig att lära mig så mycket som möjligt, säger norrmannen.

Under transferfönstrets sista timmar gjorde Djurgården klart med Emir Kujovic. Anfallaren som mäter 194 centimeter känns som en spelare som assistjagande ytterbackar borde välkomna lite extra. Fonn Witry har dock varken mött eller sett sin nya lagkamrat. Käck däremot har bättre koll på vad blåränderna får in för typ av spelare.
– Det är en otroligt bra box-spelare. Jättejobbig att möta. Bra fysik, bra avslut både med huvudet och fötterna av vad jag minns från hans tid i Norrköping. Men jag vet inte, vi har gjort ganska mycket mål på inlägg i år. Det måste ju inte vara ”nian” som gör det. Senast mot Sirius kom Ring och nickade in en och tidigare har mittbackarna gjort ett par mål. Men det är klart att det är ett bra vapen när man har en fysisk anfallare.
Om ni skulle välja ut någon yttermittfältare i Allsvenskan som är jobbigast att ställas mot?
– Jag skulle nog säga att Hosam Aiesh, som gick till IFK Göteborg. Han är riktigt jobbig att möta. Det är den första jag kommer att tänka på, säger Käck.
Och i Djurgården? Vem är jobbigast att möta på träning?
– Ring är svår att möta, svarar Fonn Witry.
– Haris är jobbig, kontrar Käck.
– Haha, ja Haris är jobbig. Framförallt när han gör den här, säger Fonn Witry och vinklar foten som Haris Radetinac ofta gör för att skydda bollen i närkampsspelet.

Ni går in i den sista tredjedelen av serien och befinner er mitt i guldstriden. Hur ser ni på de här sista elva matcherna?
– Tränarna har varit väldigt bra på, egentligen hela säsongen från svenska cupen och framåt, att banka in att vi ska ta nästa match hela tiden. Jag tror att det är det som har gjort att vi har gått så pass bra, säger Käck och fortsätter:
– Sen är det klart att vi är i en guldstrid men jag tror inte att det är så många som går runt och tänker på det just nu. Nu ligger vi etta och ska försöka hålla alla lag bakom oss.
För Fonn Witry är det hela enkelt:
– Om vi fortsätter att spela som vi gör kommer vi att vara där uppe.

LÄS MER. Månsson: Emir Kujovic ändrar inte oddsen i guldstriden