Bosse Andersson jobbar mot spelmissbruk: ”Kan gå över styr”

Genom åren har det funnits spelare inom Djurgården som inte kunnat kontrollera sitt eget spelande på betting.
Nu har sportchefen Bosse Andersson fått en nyckelroll för att hantera problematiken.

– Vi som arbetsgivare måste ta vårt ansvar, säger Andersson till Fotboll Sthlm.

Annons

Inför den här säsongen har de 32 klubbarna inom SEF utsett en så kallad Integrity Officer. En ny arbetsroll där alla utbildats i att ta extra ansvar när det kommer till psykisk ohälsa och framförallt matchfixning.

I många klubbar har rollen hamnat på sportcheferna då de har en nära kontakt med spelarna, så även i Djurgården där Bosse Andersson blivit klubbens Integrity Officer. 51-åringen tonar dock ner betydelsen av de nya arbetsuppgifterna som rollen givit honom.
– Det är inte så stor skillnad på mitt arbete bara för att det blir nya titlar, vilket man gillar inom fotbollen. Jag jobbar nära spelarna för att se till att de mår bra och följer upp sådant som dyker upp, det har jag gjort i den rollen (sportchef) som redan finns.

Du känner inte att du kommer göra något annorlunda än tidigare?
– Nej, det känner jag inte. Sedan finns det en titel, men mycket av det ingår redan i mina arbetsuppgifter som jag har ansvar för. Vi är väldigt måna om våra spelare utifrån vad som kan hända.

För tre år sedan blev den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK uppskjuten på grund av ett matchfixningförsök, något som påminde den svenska fotbollen hur nära problemet faktiskt är. Även Bosse Andersson är medveten om att matchfixning finns i landet, men han har sett ett annat problem inom klubben.
– Det är klart att det finns möjligheter till spel, idag kan man spela på varningar, hörnor och den biten. Sedan har spel blivit en sak som kan medföra en del problem så det har vi erfarenheter av, det kan ibland gå över styr. Då gäller det att vi som arbetsgivare tar vårt ansvar och ser till att personalen mår bra och arbetar utifrån det.

Du säger att klubben har erfarenheter, vad menar du då?
– Inte av matchfixning kanske, men däremot har vi sett vad spel kan medföra.

Har det funnits spelare i Djurgården som inte kunnat kontrollera sitt spelande?
– Absolut. Vi har erfarenhet av det och det är en viktig punkt för oss oavsett om det är en ny titel eller inte.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Kinas ligastart stänger dörren för Danielson: ”Inte lagt tid på det”

LÄS MER: Ska förhindra matchfixning inom AIK: “En fråga som växer”

Annons