Ska förhindra matchfixning inom AIK: “En fråga som växer”

För att motarbeta matchfixning inom svensk fotboll har alla SEF-klubbar utsett en person i varje klubb som har ansvar för frågan.
– Det här är en fråga som tyvärr kommer växa, säger Thomas Thudin som fått uppdraget inom AIK. 

Annons

Inför den här säsongen har alla de 32 klubbarna inom SEF utsett en person i vardera klubb som fått inta rollen som Integrity Officer. En ny arbetsroll där alla utbildats i att ta extra ansvar när det kommer till psykisk ohälsa och framförallt matchfixning.

I AIK har den nyskapande rollen gått till Thomas Thudin som annars arbetar som koordinator runt A-laget.
– När jag fick den här rollen hade jag ingen klar bild vad det innebar. Jag tänkte att det var en sak att lägga bland de hundra uppgifter som jag redan har, men det tog inte lång tid innan jag insåg att det var ett uppdrag som skulle växa över tid. Redan idag har det vuxit från en skön sidosyssla till att det kräver ett stort engagemang, det handlar om stora och allvarliga frågor.

Vad innebär rollen mer konkret?
– Rent konkret har ingenting dragit igång på grund av coronaviruset. Jag har hittills informerat spelarna om min roll och att vi har ögonen på problem med matchfixning.

I mitten av april hade AIK planerat att spela en träningsmatch mot Vasalund ute på Sollentunavallen utan publik. Då hela fotbollsvärlden låg nere var alla matcher blottade för eventuell matchfixning, något som både SEF och AIK var medvetna om.
– Då informerade jag spelartruppen att det skulle kunna tänkas komma på påtryckningar. Vi alla får vara öppna om man själv hör något om någon annan hör något eller till och med om en motståndare hört något. Det gäller att vara tydlig med att jag är kanalen att ta liknande frågor med då jag har det formella uppdraget hos oss.

Upplevde du en oro inom spelartruppen kring det här?
– Nej, jag upplevde ingen oro, för vi ligger långt fram då vi i AIK redan haft ett fall där vi blev drabbade och där jag tycker att vi hanterade situationen väldigt bra. Klubben har sedan dess haft tydliga rutiner för hur vi ska göra. De rutinerna ligger redan i linje med de som nu har formaliserats.

På grund av Folkhälsomyndighetens rekommendationer valde AIK att ställa in träningsmatchen mot Vasalund, något som tog bort alla risker för matchfixning. Thudin menar dock att klubben var stolta efteråt då tagit ansvar i att förbereda laget.
– Jag kommer att fortsätta att ha en dialog med spelarna och påminna dem om dessa problem och det är något som kommer att pågå. Det här är inget man bara gör en gång och sedan släpper det utan det här kommer vara pågående år efter år.

För någon vecka sedan sände SVT dokumentären “Fixet och fusket – hotet mot svensk fotboll” där flera experter slog fast att Sverige är topp tre i Europa när det gäller matchfixning. Thudin menar att AIK:s sätt att hantera situationen kring göteborgsmatchen för tre år sedan har hjälpt klubben.
– När vi satte ner foten statuera vi ett bra exempel. Sedan har man läst och hört rykten om personer som försökt påverka ungdomsfotbollen och det är fruktansvärt, säger han och fortsätter:

– Min roll ska förhoppningsvis växa så att det övergriper större delen av föreningen. Än så länge är det så konstiga tider så ingenting får riktig fart, allt ligger bara och bubblar.

Jag gissar att den här frågan blviit väldigt viktig för er i AIK efter det som hände för tre år sedan?
– Ja, för innan dess kändes det så långt bort. Matchfixning kändes som någonting som händer andra och sådant man kunde läsa om i tidningen. Efter det som skedde vet vi hur nära det är, så det är klart att det blivit en mer prioriterad fråga. Jag tror tyvärr inte den här frågan kommer att bli mindre i framtiden utan den kommer bli ännu viktigare.

Du har under åren haft många roller i klubben, lagledare, koordinator, målvaktstränare och även vikarierande presschef. Vad har du för erfarenheter av just det här sedan tidigare?
– Egentligen ingen annan är jag jobbar nära spelargruppen. Det är vad jag förstår det viktigaste kriteriet när man tilldelar den här rollen, att man arbetar dagligen med truppen. Spelarna ska känna sig trygga med att kunna komma till mig om det är någonting och veta att vi inte förminskar problemet. Därför ska rollen inte vara hos någon person på kontoret som de bara träffar en gång i månaden.

Orkar du med alla roller?
– Ja, det är skitkul och jag trivs med det. Sedan Henrik (Jurelius) tog över som sportchef har jag dessutom tagit över en del av uppgifterna som han gjorde innan, så det finns inte många stunder där jag är sysslolös. Däremot har jag slutat vara ute på fotbollsplanen som målvaktstränare, det strök vi direkt när Henrik klev in, det fanns inte tid för det helt enkelt. Den biten sköter “Stam” (Kenny Stamatopoulos) istället, med den äran.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Wesström om AIK:s principbeslut: ”Ligger i klubbens DNA”

LÄS MER: AIK:s supportergrupper: ”Vi kommer att ta vårt ansvar”

Annons