Wesström om AIK:s principbeslut: ”Ligger i klubbens DNA”

All publik eller ingen publik.
Klubbdirektören Björn Wesström motiverar sitt beslut med att det limmar med AIK:s värdegrund.
– Det ligger helt i klubbens DNA, säger Wesström till Fotboll Sthlm. 

Annons

SEF och SvFF har tagit fram ett säkerhetsprotokoll som ska gälla när fotbollen startar igen. I protokollet finns en fas där publik tillåts i viss utsträckning, men den fasen kommer att vara irrelevant för AIK. Klubben har nämligen beslutat att inte spela inför reducerad publik.
– Att som i protokollets beskrivning selektera bort ståplatsläktaren och/eller att tvingas värdera vilka som ska få tillträde eller inte till AIK Fotbolls evenemang vid herrlagets och damlagets matcher anser vi vore att minimera värdet av våra medlemmar, vår publik, vår värdering av ståplatsläktaren och skulle därför gå emot våra grundläggande värderingar, säger Björn Wesström på AIK:s hemsida.

Än har inte Allsvenskan fått klartecken om att rulla igång, och hur lång fasen med begränsad kan tänkas bli är än mer oklart.

När Fotboll Sthlm ringer upp Björn Wesström och frågar varför man går ut med beslutet redan nu hänvisar han till en intervju som han gjorde med Sveriges Radio under fredagen.
– Jag fick en fråga var vi stod i den här frågan och då svarade vi, säger han.

Ni skrev även ut det på er hemsida?
– Ja, det är ett svar.

Ni har den senaste tiden permitterat personal och försökt skära ner på utgifter. Här skulle man säga nej till inkomster. Hur har ni resonerat?
– Det här får man ställa mot sin värdegrund.

Är det här ett styrelsebeslut?
– Nej, det är ett operativt beslut. Det fattar jag och i slutändan är det även mitt ansvar.

Om det blir ett mardrömsscenario där klubbens ekonomi står och faller med de reducerade biljettintäkterna, är det fortfarande tom läktare som gäller?
– Då får vi leva med det då. Jag ser oändligt med alternativ att fatta beslut kring innan man petar ut publik från AIK:s matcher.

Upplever du att din personal är eniga i beslutet eller var det ett beslut som du tog utifrån era värdegrunder?
– Ja, jag tycker att det här ligger helt i AIK:s DNA att se till att så många som möjligt kan se matcherna.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: AIK motsätter sig publikselektering: ”Alla eller ingen”

Annons