”Blir en utmaning i maj att inte bränna ut spelarna mentalt”

Allsvenskan är uppskjuten till i sommar. Efter en lång försäsong väntar nu ännu mer träningar för spelarna i Djurgården.
– Blir en utmaning i maj att inte bränna ut spelarna mentalt, säger klubbens fystränare Viktor Helander till Fotboll Sthlm. 

Annons

Den här veckan kommer Djurgården fortsätta med att inte bedriva någon kollektiv träning för sitt A-lag på Kaknäs. Istället kör spelarna på med ett liknande individuellt träningsprogram som de körde på hemmaplan under ledigheten i december. Nästa vecka är tanken att återigen samla laget för att börja träna tillsammans.

I och med den uppskjutna premiären väntar nu en annorlunda situation där försäsongen som var på väg att ta slut blir förlängd, något som kommer att påverkar den fysiska träningen. Under måndagen höll Djurgårdens ledarstab ett möte nere på Kaknäs där man försökte sätta grunden för vårens träningsschema.
– Vi var i en rätt bra form innan allt det här då vi kört på i rätt många veckor sedan i januari. Nu kommer vi ha haft två lediga veckor ifrån varandra och vi har sagt till spelarna att underhålla det vi har och inte tappa så mycket. Sedan måste de även vila skallarna och tillåta sig själva att vara lediga, det är kanske den ledigheten vi får i år eftersom det kommer att vara ett hyfsat späckat schema under sommaren, säger Viktor Helander.

Med en allsvensk premiär mitt i sommaren och ett inställt EM-slutspel innebär detta ett tätt matchande i sommar när spelarna egentligen skulle få vara lediga. Helander menar att det viktigaste under våren blir att balansera upp spelarna rent mentalt.
– Man kan säga att det blir en ny försäsong och det viktigaste då är att inte bränna ut spelarna i huvudet och inte köra på som vanligt. Det handlar mycket om variation i träningen och låta det vara lite luftigt ibland så att spelarna märker att det är en skillnad, det är något som vi har betonat på mötet idag.

Du har kört en periodisering med spelarna för att de skulle vara förberedda inför cupstarten. Hur lägger man upp träningen nu? Börjar man om en ny kula?
– Det blir en halv ny kula. Vi är inte på ruta ett då vi redan har kommit en bit i utvecklingen, sedan ska jag vara ärlig med att säga att jag inte har hela planeringen klar ännu. Vi satte bara grunden idag, säger han och fortsätter:

– Vi kommer förmodligen ta några steg tillbaka i träningen, men inte hela vägen. Laget får fortsätta köra lite grundträning för att vara redo fram till sommaren, men träna lite annorlunda för varje vecka. Vi ska hålla uppe nivåerna, så det blir en hybrid av en vanlig försäsong och en vanlig träningssäsong.

Enligt Helander har Djurgården en träningsvillig spelargrupp som gillar att träna. När beskedet kom att säsongen sköts upp tog spelarna det på ett bra sätt.
– De är så pass nyktra i sitt sätt att se på det och om man jämför med hela samhället och folk som riskerar att förlora sina jobb. Jag tror att spelarna är ganska ödmjuka inför att vi är ganska privilegierade som får spela fotboll till vardags. Spelarna är proffs och de ska träna, det är deras jobb.

Kommer den här förlängda försäsongen vara en utmaning för dig personligen som fystränare?
– I maj kommer den största utmaningen. Då gäller det att träna hårt men inte bränna ut oss mentalt, utan fortfarande ha suget kvar på något sätt trots att man kört väldigt många pass. Det är väl kul också att det ställs lite krav.

Ser du en risk att spelarna i sommar kommer kunna vara mentalt trötta?
– Det är lika för alla, men ja, det är klart om man jämför med året innan är det en liten skillnad. Men det ska vara tufft. Finns det någon risk för det är det upp till oss i ledarstaben att hålla ögonen öppna för det.

LÄS MER: Bosse Andersson stolt över DIF-fansen: ”Skapar en framtidstro”

LÄS MER: Kevin Walker: ”Nu märker man hur tomt det blir utan sport”

Foto: Bildbyrån