Bosse Andersson stolt över DIF-fansen: ”Skapar en framtidstro”

Djurgårdens supportrar har dragit in omkring en miljon kronor till klubben. Något som gör sportchefen Bosse Andersson stolt.
– Det skapar en framtidstro och en gemenskap i dessa svåra tider, säger han till Fotboll Sthlm.

Annons

Det råder tuffa ekonomiska förutsättningar för de allsvenska klubbarna just nu, även Djurgården trots miljonaffären med Marcus Danielson under vintern.

Under lördagen lanserade klubben sin kampanj #TillsammansförDIF där man som supporter kan köpa “stödbiljetter” till fotbolls- och hockeysektionerna. En biljett kostar 50 kronor och under måndagens beräknas kampanjen dragit in mer än en miljon kronor. Ett engagemang från supportrarna som sportchefen Bosse Andersson är stolt över.
– Det är helt fantastiskt. Vi ägs av våra medlemmar och det här engagemanget visar på både en trygghet och solidaritet. Både för hockeyn och fotbollen ger det här väldigt mycket energi och en stor stolthet. Detta skapar en framtidstro och en gemenskap i dessa svåra tider, säger Andersson.

För att få bukt på den svåra ekonomiska situationen är det många supportrar som uttrycker sin åsikt i sociala medier där man vill se spelare gå ner i lön. Inom Djurgården har man ännu inte diskuterat frågan men Bosse Andersson säger att man inte vet hur det kommer se ut i framtiden.
– Den stora delen av mitt och Henriks (Berggren) jobb är att personal, spelare och ledare ska känna sig trygga i Djurgården och få ut sina löner. Det är en del av vårt arbete att lyfta sådana frågor, med det är inget som vi har diskuterat än så länge.

Förra veckan avslöjade Sportbladet att ett nytt kollektivavtal slutits mellan Arbetsgivaralliansen och Unionen, något som ger klubbarna möjlighet att använda sig av permitteringar. Det vill säga att klubbarna bara betalar en viss del av lönen och att staten går in och täcker resten, med ett lönetak på 44 000 kronor i månaden. Andersson menar att man inte heller börjat diskutera den frågan, men att det kan bli aktuellt i framtiden.
– Kortsiktigt är det inte något som vi har diskuterat, däremot är osäkerheten kring hela den här situationen ganska stor för tillfället. Långsiktigt vet vi inte vad som kan bli aktuellt utan vi tillsammans med styrelsen följer utvecklingen och sedan får vi se vart det landar.

Som sportchef i Allsvenskan är det en väldigt annorlunda situation för tillfället. På tisdag i nästa vecka stänger transferfönstret och möjligheten att plocka in en eventuell ersättare till Marcus Danielson. Coronaviruset och den uppskjutna premiären har dock gjort att Djurgården kommer att avvakta med investeringar.
– I grund och botten arbetar vi inte efter att transferfönstret stänger. Det är en annan situation just nu och vi kommer inte att värva någon spelare under det fönstret som råder. Vi har en grupp med fotbollsspelare som ska känna sig trygga, då är det inte aktuellt att göra andra investeringar. Fotbollen är en sekundär fråga för tillfället och vi måste driva föreningen Djurgården på ett sätt som vi kan känna oss trygga med. Därför är det inte aktuellt med en kortsiktig transfer just nu.

Foto: Bildbyrån