Bärkroth hoppas på nytändning: “Jag har tränat extremt hårt”

MASPALMOMAS.
Snabbast på Djurgårdens sprinttester på lägret på Gran Canaria: Nicklas Bärkroth, 27.

Fotboll Sthlm tog ett snack med kvicke yttermittfältaren om förväntningarna inför säsongen.

Annons

När Nicklas Bärkroth i somras anslöt till Djurgården från Lech Poznan kom han till ett lag som låg sexa i tabellen och som skulle ut på sitt första europaäventyr på nio år. Men innan han hunnit bli spelklar hade ukrainska Mariupol slagit ut Djurgården och under de kommande fyra matcherna tog lagets säsong mer eller mindre slut. Bärkroth var i princip ordinarie under hösten men lyckades aldrig komma upp i den nivå som han höll under guldåret 2015 med Norrköping.
– Det var en lite ny situation för mig. Laget hade gått bra och så kom jag in precis där vid Europauttåget, vilket var snöpligt. Sen hade vi en period där på rätt många matcher som inte var speciellt bra och det är klart att det påverkade oss spelare individuellt och hela laget, säger Bärkroth efter ett avslutat träningspass i Maspalomas.

Under lägrets första träningsdag utförde ledarstaben olika fystester på spelarna, bland annat sprinttester på tio och tjugo meter. Nicklas Bärkroth var den spelare som gjorde bäst ifrån sig, och det är inte direkt någon hemlighet att göteborgaren är kvick.
– Jag har tränat på bra under vår ledighet. Jag har kört extremt hårt och verkligen försökt ta till vara på den tiden på ett bra sätt. Jag fortsätter förhoppningsvis att vara skadefri under hela försäsongen vilket är viktigt för mig som spelare. Jag måste ha en stark fysik för att orka med min spelstil, det kräver en viss fysik och uthållighet. De här testerna är ju lite av ett kvitto på att man har tränat på bra.
Många ser nog dig som “den snabbe”. Hur viktig är din snabbhet?
– Det är klart att det är viktigt, det är ju en spetsegenskap jag har. Jag är väldigt kvick på små ytor, men samtidigt känner jag själv att det inte är min största styrka. Det är bollbehandling och att hitta fina ytor med passningar till mina kompisar som jag känner att jag är absolut bäst på. Det lyckades jag inte visa tillräckligt mycket i höstas men hoppas kunna få fram det här nu den här säsongen.
Vad behöver du utveckla för att befästa din plats i startelvan?
– Jag har inlett det här året med att träna extremt hårt och det är det jag fokuserar på. Jag vill vara så väl fysiskt förberedd som möjligt. Jag har mina kvaliteter och det vet jag om. Om jag håller mig frisk så tror jag att jag kommer spela ganska mycket. Men det krävs att man presterar i en så stor klubb som Djurgården och som offensiv spelare innebär det att göra mer poäng än vad jag lyckades göra i fjol.

Annons

Under deras tid i Sirius spelade Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf ofta en 4-3-3-formation och det är även det som kommer testas till en början i Djurgården. Ett system som Nicklas Bärkroth är van vid sedan tidigare.
– Det känns bra på det sättet. Sen ska man nog inte stirra sig allt för blind på spelsystemet. Det beror helt och hållet på vilka som spelar och vi kommer nog alltid ändra lite i tänket. Men det är klart, utgår man från det systemet passar det mig bra. Det här gör att man får med mer folk uppåt i banan och det tycker jag att vi saknade lite i fjol.
Vilken kant spelar du helst på?
– Det är lite hugget som stucket. Men det är klart, jag har spelat mest på högersidan, det är där jag känner mig mest bekväm. Det är lite annorlunda att spela på vänstersidan som högerfotad, då kommer man lite mer in i banan och det kan jag absolut också göra . Det är helt och hållet upp till hur tränarna ser på saken.
Ni har väldigt offensiv ytterbackar, det kommer bli mycket spring.
– Ja, det är kul.

FOTO: Axel Bengtsson