Vårens 08-lag i Allsvenskan – Fotboll Sthlm gör sina val

BLOGG. 

Vi har sett varenda match, Hugo Månsson och jag. Men att ta ut vårens 08-lag var rätt knepigt, trots att våra kriterier är enklast möjliga. Det enda som vi väger in är hur mycket spelarna ifråga har bidragit under våren totalt sett. Potential, grundkvalitet och liknade struntar vi i – det är bara den faktiska prestationen under tolv omgångar som gäller.

Jag tycker att vi fick ihop en rätt fin 4-3-3-elva. Ändå svider det för mig att Nikola Djurdjic inte kom med. Hugo kan å sin sida inte släppa Vidar Örn Kjartanssons frånvaro. Dessutom: borde inte Fredrik Ulvestad tagit en plats? Tja…

Så här blev det i alla fall. Här är spelarna som totalt sett har presterat bäst under våren i vårt tycke. 4-3-3 är uppställningen som sagt.

Annons

Målvakt: PK Bråtveit, Djurgården
Här var det klurigt! Faktum är att ingen av de tre ordinarie målvakterna har imponerat på oss under våren. Å andra sidan har ingen varit dålig. Till sist stod det mellan Bråtveit och Linnér, där plattmatcherna mot Göteborg och Sundsvall från den senare fäller avgörandet.

Högerback: Daniel Sundgren, AIK
Var AIK:s bäste spelare i cupen, bara för att tappa formen under de första omgångarna i serien. Men Sundgren krigade sig tillbaka och på slutet har det sett hur fint ut som helst. Simon Sandberg har också varit bra, liksom Aslak Fonn Witry när han varit skadefri, men Sundgren är vårt val.

Mittback: Per Karlsson, AIK
Per Karlsson gjorde sin bästa säsong i karriären under guldåret i fjol. I år är han… bättre? Pertan har aldrig varit mer noggrann i sitt försvarsspel och belönades med en landslagsplats efter lång och trogen tjänst.

Mittback: Marcus Danielson, Djurgården
Vi har ställt oss frågan tidigare: när blev Danielson så här bra? Inför säsongen var det långtifrån givet att den 30-årige mittbacken skulle ta bindeln, men nu känns inget mer naturligt. Danielsons vårsäsong har varit briljant.

Vänsterback: Karol Mets, AIK
Vi kostar på oss en nödlösning. Den ende utpräglade vänsterbacken som hållit en god nivå över hela våren är Elliot Käck, men vi stoppar hellre in Karol Mets som övertygade från första stund i sin nya klubb. Mets är som klippt och skuren på vänsterkanten i AIK:s trebackslinje med sin fina uppspelsfot. Knappt ett misstag under våren.

Innermittfältare: Erik Berg, Djurgården
En liiiten nödlösning även här, men Berg var minst lika bra när han testades på mitten. I ren grundkvalitet skulle Berg kunna vara seriens bästa spelare med sin fysik och smartness. Våren har varit klart godkänd – med Erik Berg-mått mätt.

Innermittfältare: Sebastian Larsson, AIK
Apropå grundkvalitet: Seb har inte gjort en enda dålig match i Allsvenskan i år (mot Göteborg var han avstängd…) Verkar fortsatt brinna lika intensivt för att vinna. Värsta tänkbara motståndare att ställas mot och ett lätt val här.

Innermittfältare: Jeppe Andersen, Hammarby
En elegant och grovjobbare i ett. Läser av matchbilderna på ett oöverträffat sätt i den här serien. Garanten Jeppe är svängiga Hammarbys viktigaste, och förmodligen bäste, spelare.

Högerytter: Jonathan Ring, Djurgården
Det tog ett bra tag innan poängproduktionen lossnade, men nu ringer det mest hela tiden. Ring har varit Djurgårdens främsta anfallsvapen under våren med åtta poäng. Passar perfekt i 3-4-2-1-systemet där han ofta kommer rättvänd i fart.

Anfallare: Tarik Elyounoussi, AIK
En urstark säsongsstart av Tarik. Lika bra som mittfältsspets som anfallare och behärskar spelets alla delar. Disciplinerad och kreativ på samma gång – och nu även en måltjuv av rang.

Vänsterytter: Muamer Tankovic, Hammarby
Mujo har lekt fotboll i år. Den senaste derbyinsatsen var inte mycket att hänga i granen, men totalt sett är Tankovic med bland kandidaterna som vårens spelare. Nio poäng övertygar.

FOTO: Bildbyrån