Oskar Månsson: Wesström pikade och pekade åt fel håll

BlOGG. Några tankar om lokal identitet.

Annons

Det stora derbyt kom och gick, och den verbala kampen med det.

Just den här gången blev det inte så mycket trash talk efteråt, det var mest Astrit Ajdarevic och Enoch Kofi Adu som stannade upp en stund för att reflektera kring det komplexa med modersrelationer.

Men före derbyt kom två småintressanta pikar från AIK-håll. Nabil Bahoui tyckte inte att någon blåblå platsade i svartgult och Björn Wesström ifrågasatte Djurgårdens identitet. Att Nabbe var snett på det behöver vi inte analysera vidare, men hur håller Wesströms typiskt wesströmska utspel?

Att AIK har varit framgångsrika med sitt lokala identitetsarbete råder det i alla fall inga tvivel om.

Oscar Linnér, Per Karlsson, Panos Dimitriadis, Bilal Hussein och Anton Saletros har spelat i AIK sedan barn- eller pojkåldern. Nabil Bahoui och Henok Goitom är AIK-ambassadörer sedan många år. Det skulle även Samuel Brolin och Adam Ben Lamin, två högintressanta talanger, kunna bli.

Heradi Rashidi och Rasmus Lindkvist är Stockholmare, Jesper Nyholm och Felix Michel kan med lite välvilja räknas in i regionen (Uppsala och Södertälje). Och även på ledarsidan är det tätt med profilerade AIK-veteraner som Rikard Norling, Björn Wesström, Patric Jildefalk, Jens T Andersson och så vidare.

Men även i Djurgården ser det skapligt ut vad det gäller lokala värden och kontinuitetsbyggande. Om man backar några säsonger – till vilket år som helst egentligen – har det varit svängdörrar på Kaknäs. Spelare har kommit och gått i en rasande takt. Men på senare år har truppen satt sig allt mer och vissa av spelarna närmar sig klubbveteranstatus – i alla fall med “dagens moderna fotboll”-mått mätt – även det inte är 08-kopplingar i varje fall.

Hur som helst: Två av årets utropstecken, Tommi Vaiho och Elliot Käck, började i Djurgården som småungar. Det finns även en del talanger i a-truppen som varit i de egna leden ett tag: Alexander Abrahamsson, Besad Sabovic och Oscar Pettersson. Jacob Une Larsson, Jesper Karlström, Jonathan Augustinsson och Hampus Findell har BP-bakgrund, medan Adam Bergmark Wiberg är fostrad i Täby. Dessutom finns det två reservmålvakter som har 08-bakgrund respektive en gammal DIF-koppling.

På tränarsidan? Klart problematiskt att argumentera för en DIF-identitet. Men så länge Bosse & Henke styr i klubben finns det en tydlig profil på de beslutsfattande positionerna, även om Bosse som bekant har ett litet Solna-äventyr bakom sig.

Slutsatsen? Att jag har svårt att hålla med Wesström. Djurgården är inte bäst i klassen i det här ämnet, men en god tvåa. Om AIK får MVG får Djurgården VG. Ska man som AIK-representant pika en rival är det snarare Hammarby som man borde rikta in sig på. Truppen har byggs om och utvecklats på ett smått häpnadsväckande sätt de senaste säsongerna, men i den här kategorin har Bajen mycket kvar att jobba på.

Foto: Bildbyrån