Oskar Månsson: Hetaste 08-säsongen på minst 15 år

BLOGG. Är Allsvenskan hetare än någonsin?Frågan får mig att dra lite på smilbanden. Jag minnas att jag diskuterade ämnet med Robert Laul i podden 51 procent fotboll för ett antal år sedan. För varje konstateras det ju samma sak:

Allsvenskan är hetare än någonsin!

(Det räcker att göra en snabb googling för facit)

Annons

Ofta är det silly season som skruvar upp förväntningarna. Alla nyförvärv, nästan alla i alla fall, brukar vara bra på förhand ur ett supporterperspektiv och vi journalister bidrar gärna till hajpen. Mitt i allt känns det nästan som att även försäljningarna höjer temperaturen. Spänningen när en Kristoffer Olsson- eller Aliou Badji-affär i 50-miljonersklassen är på väg att gå igenom får samma effekt, och i samma veva verkar det som att vi glömmer att spelarna faktiskt försvinner från serien. Ofta blir det ju något av ett nollsummespel i slutändan.

Hur som helst: fjolåret var en riktigt fin säsong. Hammarbys vår, Malmös höst och AIK:s och Norrköpings urstarka säsonger gjorde att spänningen levde in i det sista. Det fanns ett antal lag som drog ner publiksnittet rejält, men det bestående intrycket är stormatcherna med den näst sista omgången som bästa exempel då 80 000 människor i Stockholm gick på fotboll.

(Jag skrev förresten en enda lång serenad till serien i höstas!)

2019 blir också intressant. Om vi håller oss till Stockholm kan jag sträcka mig till att på förhand kalla det för det hetaste året på åtminstone 15 år. För nu har vi tre klubbar som satsar, och har möjligheter, att nå Europa. För AIK gäller det att försvara titeln och spela Champions League-kval. För Hammarby handlar det om att ta nästa steg: vinna cupen och/eller topp tre. Och det här året har Djurgården bestämt sig för att ha ett färdigt, starkt lag från start. Så har det inte sett ut på länge. Början av 00-talet är det närmaste som vi kommer, med 2001 som bästa exempel då 08-klubbarna var etta, tvåa och trea i serien.

Dessutom går Stockholmsklubbarna starkt i ungdomssammanhang och regionen har, för ovanlighetens skull, många spelare i a-landslaget. Jag är inte säker på att pendeln har svängt där, men det är i alla fall en intressant trend.

Annons

För ett par veckor skrev jag om hur de stora morgon- och kvällstidningarnas redaktioner har krympt. Totalt sett är det färre reportrar på matcher och träningar nuförtiden, även om fotbollssajterna har steppat upp. Men jag ska även säga att det har skrivis och tyckts mycket läsvärt om Allsvenskan i januari, inte minst om vi håller oss till Stockholm. Också det ett mått på intresset, naturligtvis.

Idag åker min kollega Love Lindqvist till Nueva Estocolmo, också känt som Maspalomas, på Gran Canaria för att följa Djurgårdens läger. För min del blir det en vecka i Dubai och en i Belek där jag ska skugga AIK och Hammarby i deras förberedelser.

Förutom nyheter och djupare intervjuer kommer vi blogga tätt för att ni ska känna att ni är med oss på resan. Vi kommer att skriva om allt som vi tycker är intressant, för den enkla idén sammanfattar egentligen hela vårt koncept. Vi tror helt enkelt att vi och ni läsare uppskattar ungefär samma saker.

LÄS MER: Silly season-bloggen – allt om 08-lagens övergångar