Oskar Månsson: Djurgården och AIK i Europa – Fotboll Sthlm hack i häl

Djurgården och AIK spelar viktiga matcher mot klubbar från rumänska och nordmakedonska avkrokar.

Fotboll Sthlm följer med.

Annons
Gameinsight desktop image

Första gången som jag träffade Daniel Kindberg var dagen efter Östersunds FK hade kryssat mot Hammarby i Superettan. Det var 2014, innan framgångarna och skandalerna, och ÖFK var mest kända för sin excentriske ordförande.

Nyligen hade de harvat i division 2 Norrland, men Kindberg förklarade att klubben skulle vinna Allsvenskan och spela Champions League.

– Är inte det svårt, frågade jag.
– Inte alls, sa Kindberg och gjorde en dramatisk konstpaus.
– Jag har satt upp en flygbas i Kongo. Det var svårt.

Idag är Kindberg dömd till fängelse för mutbrott och ett kraftigt skuldtyngt Östersunds FK på väg ner i division 1. Hur det gick med flygbasen låter jag vara osagt, men som sedelärande berättelse är den inte helt uppbygglig.

Med det sagt är jag glad över att Mårthen Bergman och jag hade en något Kindbergsk inställning när vi drog igång Fotboll Sthlm. Nej, vi skickade inte särskilt många luftfakturor, men ”hur svårt kan det vara?” genomsyrade vårt tankesätt.

Svaret på hur svårt det var: jävligt svårt. Det finns ett färdigt sommarprat (Vår entreprenörsresa!!) om alla toppar och dalar de senaste fyra åren.

Vid årsskiftet gick vi skilda vägar med Fotboll Skåne som vi varit med om att bygga upp längs vägen. Den sajten lever kvar genom ett annat bolag, medan Fotboll Sthlm är tillbaka där allt började. 2022 har varit någon av en nystart, och på många sätt har det varit vårt bästa år hittills. Inte bara för att pandemin är över (väl?) och att supportrarna vallfärdar till arenorna, utan också för vi fokuserat mer på fördjupande läsning: reportage, porträtt, analyser och granskningar vilket är det vi gillar allra bäst.

Det verkar också som att ni läsare gör det. Vi har fått många nya prenumeranter under året och få saker gör chefredaktören gladare. Klicken och trafiken inte avgörande för Fotboll Sthlm, men antalet läsare som lägger en liten peng i månaden är det.

Med ert stöd i ryggen har jag beslutat att skicka ut den listige Viktor Asp på vägarna i Transylvanien och Nordmakedonien. Djurgården möter Asociatia Club Sportiv Sepsiszentgyörgy Olt Sport Klub Sfântu Gheorghe (jag föredrar att kalla dem för Sepsi) och AIK möter KF Shkëndija i den tredje rundan av Europa Conference League-kvalet och Viktor ska följa det hela så tätt som möjligt.

Ambitionen är att du som läsare ska få en hänga-med-på-resan-känsla till Sfântu Gheorghe och Skopje och från första parkett skildra hur Djurgården och AIK tar sig an sina viktiga Europamatcher. Vi lär också berätta en del om de tappra supportrarna som åker ner för att stötta sina lag. 

Min roll i det hela blir redaktörens på hemmaplan (samt hålla koll på Hammarby) vilket kan behövas. Viktor, som varit en viktig del av Fotboll Sthlms nystart, är snudd på övertänd och har nästan för många idéer om vad man kan hitta på i resorna.

Först ut är Djurgården som den fjärde augusti möter Sepsi i det inledande mötet av två. Vi kommer vara på plats ett par dagar i förväg och stanna ett par dagar extra.

Därefter blir det samma koncept med AIK vars retur mot KF Shkëndija spelas den elfte augusti. 

Om du vill veta mer om Sepsi och KF Shkëndija rekommenderar jag Viktors inledande motståndarkollar som du hittar här och här.

Allt innehåll från resorna kommer vara för våra prenumeranter, så om du inte redan är med i Fotboll Sthlm-familjen är det hög tid. För 39 kronor i månaden får du massor av (förhoppningsvis unik) läsning om ditt lag, samtidigt som du hjälper oss att bli bättre.

På den här länken tecknar du prenumeration, det går snabbt och lätt.