Oskar Månsson: Brutalt batongvåld och mönster som känns igen

Efter tisdagens derby i Superettan mellan Helsingborgs IF och Landskrona Bois utspelade sig obehagliga scener. På filmer som spridits på sociala medier syns hur poliser slår Bois-supportrar i en trängd yta mellan en buss och en avspärrning.

Framförallt en polis sticker ut, då han med full kraft slår en sittande/liggande person med upprepade batongslag. Våldet är mycket grovt och det är svårt att se filmerna utan att vända bort blicken. En annan film visar hur en utslagen man ligger på marken med ansiktet täckt av blod.

Jag har talat med ett vittne som var där, en medelålders man som vanligtvis är ”gnällig sittplatspublik” (egen formulering) på Bois matcher men som denna gång befann sig på ståplatsläktaren.

Vittnet, som vi kan kalla för Anders, var på matchen med sin son som befann sig en bit bort från händelserna. Anders såg däremot allt från nära håll och är omskakad när jag ringer upp. ”Jag har inte sovit på två dygn” säger han och vid ett tillfälle behöver han hämta sig en stund för att orka fortsätta.

Våldet framför hans ögon var brutalt: ”Jag hörde hur tänderna krasade, jag kommer aldrig att glömma det”.

Anders berättar om vad han upplevde. Hur det munhöggs mellan ett antal HIF-anhängare och Bois-supportrar vid bussarna som skulle ta de senare tillbaka till Landskrona. Hur en banger smällde, oklart varifrån. Det har varit oroligt mellan supportrarna till de två lagen på slutet och vid vårderbyt i Landskrona kastades pyroteknik in på planen och stenar rakt in i HIF-klacken. Det präglade stämningen även denna gång. Enligt polisen drabbade 100-200 personer (uppgift från Aftonbladet) samman efter matchen.

Samtidigt menar Anders att läget inte var kritiskt innan poliserna gick till attack. Att det inte pågick några sammandrabbningar och att det ”absolut inte var våldsamt upplopp”. Tvärtom hade ordningsvakterna som befann sig mellan två mindre grupperingar kontroll enligt Anders.

Han berättar hur poliser sprang in på det trånga utrymmet mellan bussen och avspärrningen och tryckte ihop en folksamling som inte hade någonstans att ta vägen. Därefter har det sprejats stora mängder pepparsprej från röda burkar av ”brandsläckarstorlek” (modellen kanske vissa minns från händelserna vid Solna station för två år sedan). När supportrarna tvingats till marken har vissa poliser blivit våldsamma – framförallt mannen som slår den sittande/liggande personen – medan andra kollegor mest sett häpna ut utan att göra några ansatser till att stävja våldsanvändningen.

Varför polisen gjorde som de gjorde har Anders funderat mycket på. Han har försökt sätta sig in i deras situation eller hitta motiv men säger sig inte komma fram till någon rimlig förklaring. Supportrarna har enligt Anders varit sist ut på arenan och tillhört en grupp som samlat in flaggor från bortaläktaren. Att det skulle röra sig om huliganer har han svårt att tänka sig. 

Annons

Polisen har nu anmält sig själva och en internutredning är att vänta. Därmed kan vi konstatera att förloppet hittills följer ett bekant mönster.

Jag har under de senaste åren undersökt ett stort antal fall med våldsamma poliser, bland annat genom en granskning för Offside där slutsatsen var enkel att formulera: en polis som slår en åskådare går alltid fri, oavsett omständigheter och filmer, bilder, vittnesmål och läkarutlåtanden.

Granskningen kom 2016 och sedan dess har ett antal fall uppmärksammats i medierna, men slutsatsen är intakt. I de flesta fall väcks inte åtal, och det efter utredningar som varit så undermåliga att man hade kunnat skratta åt dem om ämnet inte varit allvarligt. Det är nämligen mycket som brukar ”glömmas” bort, såsom att förhöra den som blivit slagen eller den som slagit. När den kvinnliga polisen som dunkade en tjejs huvud i relingen på rulltrappan vid Solna station för att sedan systematiskt tömma stora mängder pepparsprej över en sittande ”inboxad” folksamling blev hon inte ens förhörd, trots att fallet blev mycket uppmärksammat och omdiskuterat i medierna.

I ett antal fall som jag granskat verkar istället polisernas rapporter som de skriver i tjänsten och som brukar låta misstänksamt samstämmiga ligga till grund för utredarens/åklagarens bedömning. Vid sällsynta tillfällen har åtal väckts, men ogillats av rätten med hänvisning till att våldsamt upplopp pågått vilket – enligt en för mig svårgreppad logik – gjort det oförsvarliga försvarligt.

Men åter till det bekanta mönstret.

Efter händelsen har polisen uttalat sig ungefär som de brukar. Angående innehållet i filmen är de vaga. Situationen i stort beskrivs däremot relativt detaljerat (det har varit våldsamt upplopp, ett stort antal supportrar har gått mot polisen och andra supportrar). Därefter kommer nästa steg som alltid återkommer i kommunikationen: sammanhanget saknas i filmen. ”Det är svårt att veta vad supportern har gjort innan” som polisen Patric Isacsson säger till Fotbollskanalen. Undertonen är att det nog finns omständigheter som talar till polisens fördel.

Till sist konstaterar polisen att de har anmält sig själva och att en utredning kommer att ta vid. Vad nästa steg blir är enkelt att förutspå. Förundersökningen kommer att läggas ned, varpå myndigheten kan peka på den och konstatera att fel ej har begåtts. Det blir ju nästan alltid så.

Det alternativa förloppet är en seriös utredning, domstol och fällande dom. Jag ska inte göra anspråk på hela sanningen om vad som hände utanför bussen, men i ett fungerande system är det svårt att tänka sig hittills okända omständigheter som gör det brutala batongvåldet mot en pepparsprejad sittande/liggande person lagligt – batongslag är alltid en sista utväg, batongslag mot huvudet får exempelvis endast användas vid absoluta självförsvarssituationer, såsom livsfara.

Trots det framstår det alltså också som orealistiskt. En fällande dom kräver ett historiskt trendbrott som per definition är sällsynt. Händelsen i Helsingborg må väcka starka reaktioner, men sannolikt kommer vi om ett antal månader konstatera samma sak som åklagaren Håkan Roswall gjorde i Offside-granskningen:

Om du går på en högriskmatch och blir slagen av polis får du skylla dig själv.