Oskar Månsson: Alla kan drabbas när coronaviruset sprider sig

En epidemi blev till en pandemi.
Alla kan drabbas när coronaviruset sprider sig.
Den svenska fotboll kommer definitivt att göra det.

Annons

Jag har en italiensk kompis, Meme, som bor i Piacenza i norra Italien. Piacenza är i “mellanstor svensk stad”-storlek, det vill säga runt 100 000 invånare, och ligger i en av de hårdast coronadrabbade regionerna i landet. I Piacenza har man fler bekräftade fall än i hela Sverige.

Enligt Meme är sjukhusen i “krigstillstånd” där akutmottagningen knappt fungerar och kritiska operationer tvingas ställas in. Vanliga läkarbesök är inte att tänka på. Samhällets basala funktioner fungerar inte längre, och då ska man komma ihåg att det här är i en relativt välmående del av landet. Viruset har slagit ut mycket av det som man vanligtvis tar för givet.

Däribland fotbollen som det förstås inte är tal om att spela. Serie A har ställt in ett antal omgångar för första gången sedan andra världskriget.

Dödstalen i Italien närmar sig tusen. Igår klassade WHO coronaviruset som en pandemi vilket betyder att utbrottet är internationellt och utom kontroll. Sverige är inte alls så hårt drabbat som Italien, men i en världslig jämförelse ligger vi högt på listorna över fall per capita.

I vår fotbollsbubbla har det bestämts att Svenska cupens kvartsfinaler i helgen ska spelas inför tomma läktare, vilket var ett självklart beslut efter regeringens skarpa pressträff idag. Att klubbarna vill skjuta upp Allsvenskan, givet läget idag, är heller inte särskilt konstigt. Först och främst handlar det om att inte riskera ytterligare spridning men om man håller sig inom bubblan handlar det också om pengar. Stora pengar.

I en grov uppskattning rör det sig om en halv miljard kronor i förlorade intäkter om man räknar på att den allsvenska säsongen skulle ställas in helt. Drygt hälften, lågt räknat, är förmodade biljettintäkter. Om det inte skulle bli vet jag inte hur klubbarna klarar sig. Fler lag än Östersunds FK riskerar att gå i konkurs om man säger så. I Stockholm skulle det bli särskilt tufft för AIK och Hammarby om serien skulle ställas in eller komprimeras radikalt.

Även om coronaviruset är under kontroll i säg, maj, blir det svårt att få ihop serien då vårsäsongen bara spelas under två månader. Om man skulle spela EM (ja, om det nu kan genomföras?) blir det tajt att få ihop en 30-matcherssäsong.

Det här är spekulationer, vilket är det enda som man kan ägna sig åt nu. Ingen vet hur det går med coronaviruset, ingen vet hur samhället kommer att drabbas. I fotbollsfamiljen pågår nu febril aktivitet. Det som talar för förbundet, SEF, EFD, tv-bolag, sponsorer och andra aktörer hittar en lösning är att alla bör ha samma prioritet. Man ska göra allt man kan för att våra fotbollsserier ska spelas inför publik – samtidigt som man måste ta sitt samhällsansvar.

Jag har hört att man redan har skissat för alla möjliga scenarier för att vara redo och snabbfotade när nya besked och direktiv kommer från myndigheterna. Ett teoretiskt alternativ är att spela en “vinterliga” där man förlänger den allsvenska säsongen rejält. Det skulle förmodligen vara ett lämpligt upplägg om våromgångarna inte kan spelas (vilket för övrigt skulle sätta konstgräsdebatten i ett nytt ljus). En annan lösning kan vara en koncentrerad säsong med färre matcher, men då landar vi fort i den ekonomiska debatten igen.

Som sagt: spekulationer. För allas skull hoppas jag bara att Sverige får kontroll på viruset, vilket det trots allt tycks finnas möjligheter till när jag försöker tolka nyhetsflödet under de senare dagarna. Värre verkar det vara för en rad andra länder.

En sak är i alla fall säker: det finns inga vinnare i det här, varken i vår bubbla eller i det större perspektivet. Förlorarna är redan desto fler.