Månsson: Tack för en fin säsong – nästa år storsatsar Fotboll Sthlm

BLOGG. Några ord om en kommande storsatsning.

Annons

Det är svårt att beskriva hur hårt Mårthen Bergman och jag har jobbat med Fotboll Sthlm. Att starta upp en nyhetssajt som två personer, varav den ene (Mårthen) redan har ett heltidsjobb, är egentligen ett vansinnigt projekt, för det är ju rätt många roller som ska fyllas. Men ibland är det inte så dumt att vara galen. Vi trodde så hårt på vår grundidé att vi helt enkelt bestämde oss för att få den att fungera.

Så vi satte igång. Schemat var enklast möjliga: jobb varje dag, året om, dygnet runt i princip oavsett om det är måndag eller julafton. Timmarna som vi har lagt ner är svårräknade vid det här laget. Att få in pengar till en nyhetssajt är heller inte det enklaste man kan göra här i världen, särskilt om man inte har någon säljorganisation, men tack vare alla reaktioner från er läsare har vi nått igenom bruset, vilket i sin tur har nått våra annonsörer.

Det har, trots en hel del stolpe-ut längs vägen, funkat för oss.

Pengar har kommit in, och vi har haft vikarier som har stöttat upp i perioder. Dessutom har vi fått hjälp av ideella krafter som hört av sig och erbjudit sina tjänster (samtliga har efter en kortare tid hos oss fått jobb/jobberbjudande från etablerade medier!) Intresset för att vara med är och har varit stort, jag slutade räkna efter hundra jobb- och praktikansökningar vilket var ett bra tag sedan.

Vi startade sommaren 2018 och har alltså kört på i knappt ett och ett halvt år. Sajten är rätt stor numera. Vår besökstopp hittills ligger på 57 000 unika användare på en vecka, men det är inte trafiken som är Fotboll Sthlms signum. Det som sticker ut är lästiden, engagemanget på sociala medier och den allmänna responsen som är inget annat än otrolig. Ni som läser det här vet nog vad jag pratar om.

På slutet har vi dock tappat toppformen. I bakgrunden har vi förhandlat och planerat för framtiden och har helt enkelt inte haft tid till att producera vår bästa journalistik. Lyckligtvis har våra (senaste) förhandlingar gått i mål och lett fram till en satsning som blir hur spännande som helst. Från och med nästa år trycker vi på med helt andra resurser. I kulisserna är silly season i full gång och när säsongen börjar i januari kommer vi att ha en mycket stark laguppställning. Just nu kan jag inte berätta alla detaljer, men det väsentliga är detta:

Fotboll Sthlm storsatsar. Vi kommer att anställa så att vi mer än dubblar vår redaktionella kraft. Vi kommer att fortsätta med samma inriktning med närgångna intervjuer, porträtt, analyser, granskningar (hej polisen!) och så vidare, men i fortsättningen kommer vi att vara både bredare och djupare. Det känns som att det är nu som det startar “på riktigt” och bättre nyheter än så har jag svårt att tänka mig.

Vi har också andra satsningar på gång, som vi lär återkomma till inom kort.

Den närmaste tiden går dock Fotboll Sthlm ner på lågvarv. Vi har en hel del bakgrundsjobb att göra det närmaste tiden, och vi ska också passa på att ta lite ledigt för att vara fräscha på andra sidan nyår. Under december kommer en julkalender med kultspelartema som vi hoppas blir läsvärd men i övrigt ska vi ligga lågt inför nystarten.

Till alla läsare: tack för en fin säsong! Nästa år ritar vi om fotbollskartan. Vi hoppas att ni är med oss då också.