Månsson: Skrämmande när Qatar hotar norskt fotbollsmagasin

Annons

Märkliga saker pågår i Norge.

Fotbollsmagasinet Josimar publicerade för tre veckor sedan en artikel om hur Abdullah Ibhais, en före detta medarbetare för Qatars VM-organisation, dömdes till fem års fängelse.

Abdullah Ibhais jobbade som medierådgivare för den statliga VM-organisationen The Supreme Committee of Delivery and Legacy. Hädanefter kallar vi den bara SC.

Kärnan i historien handlar som så ofta om gästarbetare och deras förfärliga förhållanden. I artikeln berättas det om när SC diskuterar om hur man ska hantera en arbetarstrejk. Via skärmdumpar från ett chattprogram framgår det hur Abdullah Ibhais insisterar på att man ska rätta till problemen först – det vill säga betalarna arbetarna – vilket leder till en konflikt.

Abdullah Ibhais framstår som ensam i sin ringhörna.

I den andra änden finns generalsekreteraren i SC, Hassan Al-Thawadi, som är irriterad över hur saken framställs i media och som istället vill styra ”narrativet” genom ”spin” och kräver att medarbetarna fixar till det. Planen är bekant för oss som är bekanta med SC: påstå att arbetarna inte har något med VM att göra.

Sedan går det illa för Abdullah Ibhais som blir arresterad och, enligt honom själv, hotad och skrämd att underteckna olika papper där han erkänner att han tagit emot mutor och missbrukat pengar. Senare döms han till fem års fängelse efter en rättsprocess som döms ut av Human Rights Watch som illegitim och innehöll inslag av vad som kan ha varit tortyr.

Den 7 november publicerade brittiska The Independent också artikeln, men snart togs den ner igen. Kort senare nåddes Josimar av ett mejl från en norsk advokatbyrå som på vägnar av SC hotar att stämma fotbollsmagasinet om de inte tog bort delar av artikeln.

Josimar gjorde inte det och hur historien fortsätter återstår att se. Advokatbyråns brev framstår som tunt, närmast som ett dåligt skämt, och har förmodligen mest syftet att skrämmas, men firman är väl ansedd och stoltserar bland annat med att stötta Amnestys arbete.

Det är både intressant och skrämmande att se hur SC jobbar. 2015 var jag själv i Qatar för att skriva ett reportage om gästarbetarnas situation och efter att jag pressat SC om alla dödsfall försökte de förbjuda mig att använda alla citat från dem. De blev uppenbarligen tagna på sängen av att jag plötsligt ställde skarpa frågor under en trivsam guidad tur.

Men SC är mycket effektiva i sitt ”spin”-arbete och att styra ”narrativet”. Fotbollsstjärnorna som lovordar Qatar är många. Kritiska frågor undviks skickligt. Sedan många år tillbaka handlar huvudbudskapet, som jag uppfattar det, om två saker. Dels att förhållandene för gästarbetarna hela tiden blir bättre och, som jag skrev ovan: säga att dödsfallen inte har något med VM att göra.

(När jag var där påstod SC att noll av alla tusentals dödsfall hade med VM att göra. Noll.)

Att det blir bättre var också huvudbudskapet när Kim Källström bjöds in till SC för ett par år sedan, ett ”narrativ” som Kim uppenbarligen köpte då han därefter uttalade sig om att man inte bör tro på allt som medierna skriver om Qatar. 

När SvFF har varit på plats i Qatar för att föra sin ”kritiska dialog” är SC deras vanligaste mötespartner och informationskälla. Nyckelpersonerna som nämns och syns på till exempel denna länk är samma personer som figurerar i Josimars artikel.

Enligt Idrettspolitikk har Abdullah Ibhais skrivit brev till bland andra de nordiska fotbollsförbunden där han vädjade om hjälp. Något svar har han inte fått.

HÄR LÄSER DU MER OM SAKEN:

Josimars reportage om Abdullah Ibhais

Idrettspolitikks nyhet om att SC hotar med att stämma Josimar