Månsson & Månssons 08-elva – veckans bästa cupspelare

BLOGG. Vilka spelare imponerade mest i den första cupomgången? Fotboll Sthlms Månsson-falang har valt ut sina favoriter.

Annons

En cupomgång är till ända. Samtliga 08-lag tog tre hemmapoäng mot beskedligt Superettanmotstånd, och samtliga har goda chanser att vinna sina grupper.

AIK vann med 1-0 mot J-Södra, Djurgården med 2-1 mot Frej, Hammarby med 3-0 mot Varberg. Storseger för Hammarby alltså, och en klubbtypisk 1-0-seger för AIK, men det var Djurgården som spelade bäst i tävlingspremiären.

AIK var trögt och passivt men som vanligt stabilt: där kändes 1-0 som det logiska resultatet. Hammarby var rörigt och utspritt och kunde lika gärna ha spelat 2-2 som 3-0 i sin match. Djurgården vann som sagt med 2-1, men med ett normalutfall hade man gjort 4-0 på Frej. Ja, det hade faktiskt räckt med att Adam Bergmark Wiberg hade undvikit sin Stephane Guivarch-eftermiddag för att det skulle ha blivit en utklassningsseger.

När vi, som i det här fallet är jag och kollegan Hugo Månsson, nu tar ut omgångens 08-elva speglar lagens prestationer uttagningen rätt väl. AIK dominerar i defensiven, Hammarby i offensiven medan Djurgården får med fyra spelare – med bud på fler – i vår uppställning.

Vi brottades en del med balansen i laget så till sist fick det bli en 4-5-1-uppställning enligt följande:

Målvakt: Oscar Linnér, AIK
Oscar testades egentligen aldrig mot Jönköping, men varken PK Bråtveit eller Davor Blazevic såg helt förtroendeingivande ut i sina matcher. Oscar tar därmed platsen.

Högerback: Aslak Fonn Witry, Djurgården
Här är det skarp konkurrens! Vi skickade upp Daniel Sundgren som mittfältare – hans position är ju något av en tolkningsfråga – och valde ut Fonn Witry som bästa högerback. Norrmannen är ett yrväder på kanten och blev dessutom målskytt mot Frej. Här lägger vi in ett hedersomnämnande till Simon Sandberg som också var frejdig i sin match.

Mittback: Marcus Danielsson, Djurgården
I stort sett felfri. Sattes väl i ärlighetens namn inte på några större prov men visade pondus och var effektiv i sitt passningsspel.

Mittback: Robin Jansson, AIK
Mycket förtroendeingivande i patentpositionen som vänster mittback. Syntes inte mest, men vann i stort sett alla dueller. Säker i uppspelsfasen, dessutom.

Vänsterback: Rasmus Lindkvist, AIK
I tunn konkurrens tar Lindkvist, som gjorde en tämligen anonym match, vänsterbacksplatsen. Dennis Widgren gjorde en svag debut för Bajen och Elliot Käck – som annars låg bakom en hel del i Djurgårdens offensiv – gav bort ett mål.

Högermittfält: Daniel Sundgren, AIK
Som sagt: här har vi gjort en högermittfältare av Daniel Sundgren. 28-åringen har tagit stora steg de senaste säsongerna och ser snabbare, starkare och mer löpvillig ut än någonsin. Garys grabb är i praktslag.

Innermittfält: Jesper Karlström, Djurgården
En formspelare under försäsongen. Karlström har än så länge lagt beslag på den defensiva positionen på Kim och Tolles tremannamittfält och det är tydligt att Karlis trivs. Frågan är om han behåller sin plats när Allsvenskan drar igång.

Innermittfält: Jeppe Andersen, Hammarby
Garanten på Hammarbys mittfält. Spelet böljade och Hammarby fladdrade, men Jeppe löste de flesta situationerna som han ställdes inför. Delikat hockeyassist till det första målet.

Innermittfält: Kevin Walker, Djurgården
Liksom Jeppe Andersen: en problemlösare. Walker gav Djurgården tryggheten och stabiliteten som, för det mesta, kännetecknade spelet mot Frej. Dunkade in 1-0 från distans med en riktig hästspark.

Vänstermittfält: Sander Svendsen, Hammarby
Som han har väntat! Den som följde Sanders våndor under fjolåret kan knappast ha blivit överraskad när hans fantastiska frispark dömdes bort. För det har ju gått fullkomligt troll i bollen. När Sander sedan kom fri från halva plan undrade jag mest på vilket som han skulle missa den här gången. Men norrmannen var iskall med sitt lilla bollstopp och nu kanske det lossnar, förutsatt att Sander verkligen får förtroendet. Begåvningen har han ju, det kan ingen missa, men 21-åringen är i skriande behov av självförtroende och speltid vecka efter vecka.

Anfallare: Nikola Djurdjic, Hammarby
Nikola ser fortfarande lätt ringrostig ut, touchen sitter inte riktigt än, men på ren grundkvalitet gjorde han ett mål och en assist. Det bådar gott inför det som kommer, för Nikola är alltjämt referenspunkten för Hammarby – både vad gäller anfall och försvar.

Tankar och synpunkter? Elvan var långtifrån given, så vi fortsätter gärna diskussionen på sociala medier.