Månsson: De är bäst i Stockholm – enligt statistiken

BLOGG. Vilka spelare har varit bäst i huvudstaden så här långt?

Annons

Twelve är en intressant statistiktjänst. Den är gratis, snabb och ger en relativt rättvisande spelarvärdering i mitt tycke, till skillnad från en del skakigare konkurrenter. Om man som Fotboll Sthlm-betygsättare står och velar mellan en tvåa och en trea efter en match kan Twelve-statistiken fälla avgörandet.

Om man vet hur den ska läsas alltså. Jag är inte riktigt framme i min analys, men jag har noterat att “spelande lag” och “spelande spelare” gynnas. Playmakern på mittfältet får ofta oproportionerligt god utdelning eftersom så många passningar slås i den givna rollen, medan slitvargen vid sidan om inte samlar poäng på samma sätt. Och en försvarare av Per Karlsson-typ, som ligger bakom och styr två stötande mittbackar, får heller inte maxutdelning.

Med garderingarna avklarade: vilka har varit bäst i Stockholm i år? I det här inlägget kollar vi på de defensiva spelarna i AIK, Djurgården och Hammarby.

målvaktssidan är det Tommi Vaiho som har fått mest positiva rubriker i år, medan Oscar Linnér bitvis har varit ifrågasatt. Men i det senare fallet handlar det mest om tveksamma insatser i Europa – i serien har det sett överlag stabilt ut. Linnér har också bäst snittpoäng per spelad minut, knappt före Johan Wiland som dock bara hunnit med fem matcher än så länge.

1. Oscar Linnér, AIK 5,8 poäng per spelad minut
2. Johan Wiland, Hammarby 5,8
3. Tommi Vaiho, Djurgården 5,4
4. Gianluca Curci, Hammarby 4,4
5. Davor Blazevic, Hammarby 4,2
6. PK Bråtveit, Djurgården, 3,9

Vänsterbackar? En tunn position sett över året, där bara Elliot Käck har presterat på en kontinuerligt hög nivå, även om Dennis Widgren och Anton Saletros har förbättrat formen under sommaren. Och Käck är mycket riktigt klart bäst när vi utvärderar Twelves siffror.

1. Elliot Käck, Djurgården 14,3 poäng per spelad minut.
2. Dennis Widgren, Hammarby 12,9
3. Anton Saletros, AIK 11,9
4. Jonathan Augustinsson, Djurgården 11,7
5. Mats Solheim, Hammarby 11,5
6. Rasmus Lindqvist, AIK 10,8

Högerbackar:
Aslak Fonn Witry är klart bäst i år, vilket inte överraskar med tanke på norrmannens fina säsong. Simon Sandbergs låga score förvånar dock. Vi konstaterar också att AIK hade mått bra av att ha Daniel Sundgren där ute till höger.

1. Aslak Fonn Witry, Djurgården 16,9 poäng per spelad minut
2. Daniel Sundgren, AIK 14,5
3. Heradi Rashidi, AIK 11,5
4. Robert Lundström, AIK 10,9 (har endast spelat 311 minuter i Allsvenskan)
5. Simon Sandberg, Hammarby 10,6

Och så till det verklig kommer det verkligt intressanta: mittbackarna! Här har det vimlat av starka prestationer och bäst av alla enligt statistiken är inte helt oväntat Marcus Danielson – även om den nu skadade Erik Berg skuggar tätt. Per Karlsson tillbakadragna försvarsspel ger som sagt inga extrapoäng i Twelve-boken: vårens landslagsman har inte mindre än sju mittbackar före sig.

1. Marcus Danielson, Djurgården, 19,2 poäng per spelad minut
2. Erik Berg, Djurgården, 18,7 poäng
3. Jacob Une Larsson, Djurgården, 17,4
4. Richard Magyar, Hammarby 15,9 (har endast spelat 394 minuter i Allsvenskan)
5. David Fällman, Hammarby 15,9
6. Karol Mets, AIK 15,4
7. Mads Fenger, Hammarby 14,3
8. Per Karlsson, AIK 13,4
9. Panos Dimitriadis, AIK 13,3
10. Kossounou Odilon, Hammarby 13,1
11. Daniel Granli, AIK 12,0

LÄS MER. Del två i vår statistikgenomgång: Innermittfälarna

LÄS MER. Del tre i vår statistikgenomgång: Yttrar och anfallare

Foto: Bildbyrån