Malmö FF vs alla andra – så stort blir avståndet vid ett CL-gruppspel

Att Malmö FF är rikare än de övriga klubbarna i Sverige är välbekant.

Men hur mycket rikare?

Och vad innebär det för den inhemska tävlingsbalansen om MFF går till Champions League?

Fotbollsekonomiexperten Anders Norlen analyserar.

Intresserad av fotbollsekonomi? Läs fler analyser på www.andersnorlen.com!

”Bra för svensk fotboll” är en fras som kastas runt en del i dessa tider. 

Vi pratar givetvis om ett eventuellt Champions League gruppspel för Malmö FF, som bara är två matcher bort. 

Så är det bra eller dåligt? 

Beror givetvis på vem man frågar och vilket perspektiv man har. 

Det har nog inte gått någon obemärkt förbi att ett gruppspel i Champions League är en kassako utan dess like i den europeiska toppfotbollen. Ett gruppspel för MFF med någon seger och något kryss är värt i runda slängar 220-230m, vilket Lennart ”Uefaranken” Hedstigen visade i en artikel på Fotboll Sthlm/Fotboll Skåne häromveckan.

Över 200 nettomiljoner (efter lite avbränning för resor, sponsorevents och bonusar till personalen) är en hiskelig massa pengar i den lilla ankdammen Allsvenskan, tillräckligt för att tippa en redan ganska skör nationell tävlingsbalans i ordentlig slagsida.

Så ja, det som på ena sidan är en chans att bygga ranking åt en marginell liga i Nordeuropas utkanter, att för MFF:s spelare, ledare och sponsorer att få röra sig i de finaste korridorerna med fotbollseuropas adel och för resten av fotbollsankdammen Allsvenskan att avundsjukt få titta på men ändå ha ett litet, litet hopp om att ”en dag så…” är å andra sidan den största ankan i den lilla ankdammen som lämnar de övriga hopplöst efter.

De övriga som under de senaste 6–7 åren kämpat för att försöka minska gapet. Ett gap som nu över en natt blir avsevärt större.

Hur mycket extra intäkter innebär en EL-grupp för MFF?

Som Lennart Hedstigen visade i sin artikel, så någonstans mellan 75–100 miljoner beroende på sportsligt utfall i gruppen.

Hur mycket extra intäkter innebär en CL-grupp för MFF?

Mer än dubbelt så mycket. Minimum runt 190 miljoner, om man skulle förlora samtliga matcher. Skulle man vinna någon match och kryssa någon så är man uppe och nosar runt 220–240 miljoner.

Hur mycket ändrar det här styrkeförhållanden mellan MFF och de andra lagen i Allsvenskan?

Det ändrar allt och det ändrar ingenting.

MFF är redan störst oavsett hur man vrider och vänder: störst eget kapital (med råge), störst kassa (med råge), störst underliggande omsättning (med råge) – och givetvis också möjligheten att bära störst kostnadsmassa (med råge).

MFF har sedan det första CL-gruppspelet 2014 dragit ifrån närmaste utmanare. 2013 hade MFF ungefär samma andel av Allsvenskans totala personalkostnader på runt 11% som närmaste utmanare bakom (Elfsborg 2013).

Sedan 2014 har MFF legat på mellan 15–18% av den totala personalkostnadsmassan i Allsvenskan, där närmaste utmanare inte har klarat av att gå över 12% och 2020 var nere på 10%.

Ett gap på 7 procentenheter kanske inte låter mycket, men 2020 var det summan av Kalmar FF och Örebro SK totala personalkostnader. Eller om man så vill: ett Djurgården.

Denna relativa överlägsenhet har gjort att man inte ens behövt dra upp risken något speciellt i verksamheten eftersom man vinner Allsvenskan allt som oftast ändå: sedan 2014 har man vunnit Allsvenskan 4 år av 7, kommit topp tre 6 gånger av 7 och bara missat europaspel en gång (2015).

Hur ska man beskriva styrkeförhållandet?

Goliat mot resten. 

I grafen nedan har jag ställt upp några tal baserat på hur det skulle kunna se ut i slutet av året, givet ett CL-gruppspel för MFF samt en försäljning av Ahmedhodzic. 

Utmanarna kan aldrig vinna mot MFF genom att blåsa på med mer välmeriterade och tyngre nyförvärv, det är helt omöjligt. Men det positiva blir då att man tvingas tänka i nya banor: nya sätt att scouta, utbilda, förädla spelare samt nya taktiska grepp som ett sätt att ändå ställa ett slagkraftigt lag på banan.

Som man brukar säga: ”Nöden är alla uppfinningars moder”.

Hur bör MFF använda sina resurser?

Ett par saker är glasklara.

  1. Man behöver inte dra upp den finansiella risken i sin verksamhet för att vara snudd på garanterad en topp tre-plats varje år och,
  1. I efterdyningarna av viruset och transfermarknadens sättning så har vi redan börjat se hur penningstarka klubbar som MFF börjat kunna plocka in spelare med en kvalité som var otänkbar för bara ett par år sedan

Runt (1) så kommer ingen svensk klubb i närtid vara i närheten av att utmana MFF med en förmåga att hålla en högre kostnadsmassa, så finns ingen anledning att justera densamma.

Håller man samma relativa utgiftsnivå som man ligger på idag så är sannolikheten för att man ska sluta topp tre i Allsvenskan runt 97%. En ökning av utgifterna ger således endast marginell påverkan på detta, men kan givetvis hjälpa till om man vill försöka gå längre i Europaspelet genom att pressa punkt (2) hårdare – till priset av risken av en helt ödelagd tävlingsbalans i Allsvenskan där resten helt enkelt slåss om att bli ”best of the rest”.