Lennart Hedstigen: Krismöte på Uefa för att rädda CL och EL

Vad kommer att hända med säsongens och nästa säsongs Europa League och Champions League?
Lennart Hedstigen går igenom krisplanerna inför Uefas stora konferens på tisdag.

Annons

Spela klart Champions League och Europa League, men i enkelmöten och kör semifinaler och finaler på samma ort i en fyradagars miniturnering. Det ska vara Uefas huvudförslag inför tisdagens stora videokonferens där besluten om den europeiska fotbollen i coronatider ska fattas.

På tisdag kommer Uefa ha en stor videokonferens där besluten om vårens och sommarens inplanerade fotbollshändelser ska fattas. Representanter från samtliga nationsförbund samt de båda intresseorganisationerna European Leagues (ser till de mindre ligorna) och ECA (domineras av de större klubbarna) är kallade.

Enligt den spanska sporttidningen Mundo Deportivo ska de pågående Champions League och Europa League spelas klart. Förslaget är att köra kvartsfinalerna i enkelmöten på antingen neutral plan eller lotta vem som ska ha hemmaplan. Hur man tänker göra med de halvfärdiga åttondelarna har jag inte sett något om. Samtliga semifinaler flyttas till finalorten (Istanbul för CL, Gdansk för EL) och spelas fyra dagar innan finalen.

En av anledningarna uppges vara att då behöver supportrarna bara åka till ett ställe. Det verkar alltså som att Uefa tror att Europa blivit så pass coronafritt att det går att spela fotboll med publik i slutet av maj. Det är långt ifrån säkert att det är så.

En stor hake i ett sådant upplägg är att några av klubbarna som fortfarande är kvar i turneringarna är placerade i karantän, en del med smittade spelare. Hur ska Juventus eller Real Madrid – två av favoriterna till Champions League-bucklan som båda är i karantän – kunna spela kvartsfinaler om några veckor?

Ännu fler klubbar befinner sig i länder som stängt gränserna eller avråder från alla icke-nödvändiga resor utomlands. I det här läget där de flesta myndigheter gör allt för att hindra smittspridning i Europa är det svårt att se internationella fotbollsmatcher som nödvändiga.

Det är inte bara de pågående Champions och Europa League som är i farozonen. Hur gör man med nästa säsongs kvalspel till EL/CL? Den 23 juni ska förkvalet börja och den 7 juli sätter kvalet igång på riktigt med matcher varje tisdag-torsdag fram till och med sista veckan i augusti.

I sex av Europas 54 ligor pågår spel. En handfull nordiska har fortfarande vinteruppehåll men resten har skjutit upp eller ställt in matcherna på grund av smittrisken. Flera ligor hoppas att kunna starta igen i början av april, men det kan vara överdrivet optimistiskt. Även om de kommer igång igen inom ett par veckor blir det svårt att få ligorna att bli klara i normal tid, det vill säga senast första veckan i juni.

Om Uefa väljer att skjuta upp EM, antingen till december i år eller till nästa sommar, kan ligorna använda det tänkta EM-uppehållet (fram till den 12 juli) för att spelas klart. Då måste något göras åt CL/EL-kvalen där det inte finns någon luft alls i schemat från den 7 juli till siste augusti.  En lösning skulle vara att man kör enkelmöten även i kvalet för att kunna komprimera spelschemat. Det är dock inget som det ryktats om.

Det andra alternativet är att Uefa prioriterar sommarens kvalspel och ger order om att ligorna ska ha Europalagen klara i första veckan i juni. Då finns det fyra alternativ att välja på, alla med sina för- och nackdelar:

1. Köra ett komprimerat spelschema under vårveckorna

2. Förkorta ligan (en del har slutspel i dubbelrundor som kan bli enkelrundor)

3. Förklara ligan avslutad och låta dagens tabell bli sluttabell

4. Avskriva den här säsongen, inte utse någon mästare och skicka samma klubbar till Europa som man gjorde sist.

För Sveriges och andra ligor som spelar enligt kalenderår är det lugnare: vi har våra Europaklubbar klara till tre fjärdedelar. Det är bara cupvinnaren som saknas hos de flesta. Om cupen ställs in finns redan klara regler för att det blir första laget i ligan som inte redan har en Europaplats som går in. I Sveriges fall skulle det bli AIK.

Det ska bli spännande att höra vad som kommer ut av tisdagens möte. Fortsätter man hoppas att både ligor och CL/EL kan spelas klart, eller gör man ett Alexanderhugg och stänger ner vårens fotboll?

Mitt tips är att man går på alternativ ett (mycket pengar som förloras annars), men att man måste fatta nya, mer drastiska beslut om några veckor.

Foto: Bildbyrån