Hammarby vs AIK lagdel för lagdel – så står sig derbyelvorna

I eftermiddag är det dags för årets hittills hetaste match i svensk fotboll.
Hammarby möter AIK i ett derby där avancemang i cupen står på spel.
Vi synar lagdel för lagdel för att se vilka som har oddsen på sin sida.

Annons

Hammarby

Taktik

Stefan Billborn har implementerat ett nytt spelsätt under försäsongen. 4-3-3 är modellen. Yttrarna styr motståndarnas uppspel in i mitten där två innermittfältare hugger för att vinna boll. Där bakom finns ett mittfältsankare som samlar upp. I nästa räcka ska backlinjen stå högt så att lagdelarna blir kompakta och svåra att spela igenom.

Med bollen i laget vill Hammarby spela rakare än tidigare: färre passningar i sidled och fler i djupled. Med löpstarka och okomplicerade anfallstyper som Astrit Selmani och Gustav Ludwigson passar en sådan taktik väl.

Målvakt 2

Blir det David Ousted eller Oliver Dovin? Den rutinerade dansken är ett hyfsat säkert kort, men han gjorde också vissa misstag i fjol. Dovin är en mycket stor talang som kanske är redo för att konkurrera ut sin nästan dubbelt så gamla kollega, men Dovin är trots allt bara 18.

Backlinje 3

Hammarby ställer upp med sin bästa backlinje idag, vilket innebär en jämn uppsättning utan storstjärnor. Högerbacken Simon Sandberg har hög grundkapacitet, men hade ett struligt 2020. Mads Fenger och Jon Gudni Fjoluson är mycket skickliga i uppspelsfasen vilket är ett vapen för Hammarby. Defensivt är de också säkra, även om de kanske brister något i aggressivitet och snabbhet. Mohanad Jeahze är en begåvad vänsterback som pendlade en del i fjol. Jag tror dock att han får en fin 2021-säsong.

Mittfält 3

Hammarby ställer upp med tre man på mitten. Den bästa uppställningen bör vara Darijan Bojanic i den defensiva rollen och Aimar Sher/Abbe Khalili framför honom. Även Jeppe Andersen är ett självklart startalternativ.

Den här gången är den vanligtvis så starka lagdelen försvagad då både Bojanic och Sher får följa matchen från tv-soffan. 20-årige Abdul-Halik Hudu har tagit den defensiva rollen under försäsongen och har varvat smart spel med att väga för lätt. Jeppe Andersen och Abbe Khalili har spelat i rollerna framför och har gjort det bra. Framförallt Khalili ser ut att kunna gå mot en ny vår.

Anfall 4

Hammarby har våldsam anfallskraft i år. Evighetsmaskinen Astrit Selmani är en lågoddsare för att vinna poängligan och lika hårt jobbande Gustav Ludwigson går från klarhet till klarhet. Det är inga finlirare á la Bajen 2018-19 som vi pratar om, men bättre presspelare och mer löpstarka anfallare är svåra att hitta i serien. Den unike Akin Amoo, 18, har blommat ut på försäsongen, men en gissning är att han än så länge kan få det svårt mot fysiskt och tempostarkt motstånd. Det öppnar för att Vladimir Rodic startar till vänster.

På bänken finns jokern Mayckel Lahdo medan Paulinho och David Accam är utanför truppen.

Tränare 3


Stefan Billborn var något av en ledare för ”den nya” fotbollen under 2018 och 2019 när Hammarby öste in mål. Det ska visserligen sägas att han inte uppfunnit taktiken själv, det fanns ju vissa föregångare bland Europas största klubbar, men Hammarbys tränare har visat stort mod med sina taktiska val. Många sneglade nog avundsjukt mot Bajen under Billborns två första år.

2020 hamnade han i en formsvacka. Ett dåligt val ledde ofta till ett annat och det var uppenbart att Billborn gick bort sig taktiskt vid några tillfällen, inte minst i vårderbyt mot AIK.

Försäsongen och cupens första matcher har lovat gott, men Billborn kommer inte få stanna i Hammarby men en svag vårsäsong.

Totalt: 15 Fotboll Sthlm-poäng

AIK

Taktik

AIK lär växla mellan två taktiker i år. Det ena alternativet är att spela 4-3-3 på samma formationsmässiga sätt som Hammarby och det andra är ett gammalt hederligt 4-4-2. Den här gången finns det argument för båda valen.

4-3-3 passar kanske truppen något bättre för stunden, men frågan är om Bartosz Grzelak tycker att det är en bra idé möta Hammarby på bortaplan på ”deras villkor”.

Målvakt 3

Budimir Janosevic var tänkt som andramålvakt bakom nyförvärvet Jacob Haugaard i fjol, men under den andra halvan var ”Buda” etta. Ett logiskt val sett till siffrorna, för enligt statistikprogrammet tillhörde han toppskiktet i serien. Nu får vi se honom som ett säkert kort, en typisk allsvensk ”trea”.

Backlinje 4

Det är möjligt att Malmö FF kan utmana, men jag drar åt att AIK har seriens bästa backlinje. Den här gången saknas Per Karlsson, men uppställningen snuddar fortsatt vid en femma. Mikael Lustig kommer ta ”Pertans” plats bredvid Sotirios Papagiannopoulos vilket ger ett mycket säkert mittlås. Till höger är Erick Otieno tämligen oprövad, men kenyanen har övertygat under vårvintern. Till vänster spelar fjolårets sensation Eric Kahl som lär ta nya steg i år.

Mittfält 2

Räkna med att Bartosz Grzelak har funderat i dagar över hur man ska ställa upp. Är Ofori redo för att starta och skulle AIK isåfall spela 4-3-3 med honom, Larsson och Hussein?

Att mångsidige Filip Rogic saknas idag lär ha vållat huvudbry, för annars hade han nog varit aktuell i en kombinerad roll som innermittfältare och anfallare så att AIK hade kunna växla mellan 4-4-2 i anfall och 4-5-1 i försvar.

Nu blir spännande att se hur Grzelak väljer att formera sitt lag, för alternativen är många. Men att lagdelen inte är i sitt bästa skick idag är uppenbart.

Anfall 2

Nicolas Stefanelli kommer peta upp det här betyget ett snäpp när han är i matchform. På pappret skulle det kunna även vara en fyra om AIK kör med tre man där framme och Nabil Bahoui kommer tillbaka i gammalt gott slag. Den här gången är ”Nabbe” glädjande nog med i truppen, men hans status är osäker.

 För stunden är det ingen lagdel som sticker ut. Mot AFC Eskilstuna gjorde fronträckan Ylätupa/Goitom/Strannegård goda insatser, men det som väntar idag är trots allt något annat.Tränare 3

Sedan Bartosz tog över AIK har han gjort mycket rätt. Framförallt har framstått som en trygg ledare som har prioriterat grunderna på ett klokt sätt. Ett tag under hösten var AIK:s Allsvenskans formstarkaste lag och att energin tog slut i de sista omgångarna var rätt naturligt.

Jag ska väl inte säga att jag alltid sympatiserar med Grzelaks taktiska val, men det finns en logik och en röd tråd. Det är dock tydligt att Grzelak har en utmaning i att utveckla AIK:s offensiv, för det saknas allt som oftast både närvaro och rörelse i och vid motståndarnas straffområde.

Totalt: 14 Fotboll Sthlm-poäng

Slutsatser

För Hammarby räcker det med en poäng, för AIK gäller det att vinna. Mycket talar dock för att matchbilden kommer att se ut som att förutsättningarna var de omvända, för att Hammarby skulle backa hem på Tele2 arena kan jag inte se framför mig. AIK lär också veta att deras bästa chans är att döda motståndarnas spel så som de gjort i tidigare möten.

Hammarby får trots allt räknas som favoriter i kraft av hemmaplan, sitt snabba spel och tunga anfallskraft. Samtidigt vet vi att Stefan Billborn knappast gillar att möta AIK och att derbyn oftast avgörs av lagen med bäst försvar…

Med andra ord: det här ingen match jag skulle vilja spela på på förhand. Precis som det ska vara inför ett derby.

LÄS MER: Talangerna tar över – Fotboll Sthlm rankar 08-fotbollen största löften