Samuel Ayorinde: ”Det bästa var när jag tystade Zoran Lukic”

God jul på er!
I den sista luckan hittar vi en nigeriansk fotbollsvagabond vars 3-3-mål – och efterföljande målgest – på övertid i derbyt mot Djurgården 2003 har blivit en allsvensk klassiker.

Annons

Namn: Samuel Ayorinde
Ålder: 45
Spelade i AIK: 2002-2003
Position: Anfallare

Var bor du?
– Väsby.

Familj?

– Fru och tre barn.

Vad gör du nuförtiden?
– Jag har ett eget företag, Sevac AB, som håller på med torrsug och grävsug. Jag har en slambil men kör torra grejer. Företaget som jag jobbade på innan la ner avdelningen så jag startade själv i fjol och tog över kunderna.

Vilken roll spelar fotbollen i ditt liv?
– Jag gillar Premier League och hejar på Manchester United. Jag ser dem ibland. Och så kollar jag på AIK såklart.

Vad har du mer för hobbies?

– Jag är jätteupptagen för det mesta, jag jobbar hela tiden. Men annars är jag med familjen. Är det en hobby? En av mina söner spelar hockey i Väsby, han är duktig och spelar med 05:orna även om han är 06:a. Han kanske ska spela i AIK snart.

Vilket är ditt bästa minne från karriären?

– Målet mot Djurgården och när jag tystade Zoran Lukic. Det är det bästa minnet, för Zoran hade snackat så mycket den säsongen. Ett annat bra minne är när jag gjorde debut i Nigerias landslag mot Burkina Faso.

Hur minns du målet?
– Jag minns allt, varje detalj. Jag hade haft en svår säsong och tränaren ville inte satsa på mig. Men jag hade tänkt igenom hela grejen: jag skulle komma in, jag skulle göra mål, jag skulle hyscha mot Zoran. Och så var det på övertid till 3-3 när vi hade legat under med 0-3. Helt galet! Det är jävligt roligt att det fortfarande kommer fram folk som vill snacka om det målet. Senaste som det hände var i förra veckan.

Vilket är ditt värsta minne från karriären?
– Jag tycker att jag hade mycket otur. Flera gånger när jag har tänkt “nu ska det hända, nu ska karriären komma igång” har jag fått skador. I AIK tänker jag på försäsongen 2003. Vi mötte Café Opera och jag gjorde hattrick. Efter matchen sa Richard Money (AIK:s tränare) att jag var försteanfallare och att de andra skulle få kämpa för att få spela. I nästa match mot BP gjorde jag mål igen men blev skadad och sedan fick jag problem resten av säsongen. Det var väldigt synd, för jag trivdes bra i AIK.

Vilket är ditt märkligaste minne?

– Det är målet mot Djurgården igen. Jag hade ju planerat att det skulle bli precis på det sättet. När det väl hände var det som att en repris spelades upp om du förstår vad jag menar. Det var skumt.

Vad tycker du om dagens AIK?
– De vann ju guld förra året och är ett stabilt lag, men skulle kanske behöva eller eller två spelare till. Henok Goitom tycker jag är jätteduktig. Men om man jämför med vår tid tycker jag att nivån var högre då. Vi hade spelare som Andreas Andersson som varit överallt och Gary Sundgren som kom från La Liga.

Vad önskar du dig i julklapp?
– En Ferrari.

Foto: Bildbyrån