Så mår AIK:s ekonomi – sju frågor till experten om Q3-rapporten

AIK gjorde en vinst på 12,4 miljoner kronor för det tredje kvartalet.
Vi lät fobollsekonomiexperten Kristof Vogel, som driver bloggen Den osynliga handen, titta närmare på siffrorna.

Annons

AIK gjorde ”ett mycket starkt kvartal” enligt AIK:s vice vd Håkan Strandlund. Håller du med?

Det gör jag. Det tredje kvartalet är generellt det starkaste för en allsvensk toppklubb. Det är ett kvartal där det spelas mycket matcher i allsvenskan och Europa. Det finns ett öppet transferfönster som ger affärsmöjligheter.

Under 10-talet har AIK Fotboll AB redovisat ett positivt resultat för Q3 under alla år förutom 2010. Vinsten för Q3 2019 blev 8 miljoner kronor mer än Q3 2018 och det också bolagets tredje bästa Q3 under 10-talet.

Vad sticker ut i Q3-rapporten?

Tre saker:

– Merchendise har sålt hyfsat bra under 2019: 16 miljoner kronor under de nio första månaderna. Rörelseresultatet från merhchandise är däremot inte mer än 100 000 kronor! AIK har historiskt varit mycket dåliga på att tjäna pengar på merchandise och är det också i år. 2018 starka resultat på 5 miljoner i rörelseresultat på merch-sidan var ett undantag.

– Trots den stora vinsten under Q3 var kassaflödet negativt, minus 500 000 kronor. Det beror i första hand på att Uefa inte betalar premierna för kvalet förrän under det fjärde kvartalet. AIK hade en fordran till Uefa per den sista september på 15 miljoner kronor. Under årets första nio månader har AIK Fotboll AB ett negativt kassaflöde på närmare 29 miljoner kronor. Bolaget hade den sista september 25 miljoner kronor i kassan. Förutom fordran på Uefa har AIK också en fordran ställd till Krasnodar (Kristoffer Olsson-försäljningen) på 10 miljoner kronor som ska regleras under 2020,

– Det här har egentligen inte med AIK specifikt att göra men är ändå värt att notera i silly season-tider. Det är inte sällan som vi matas med tabloidrubriker om att bosmanspelare kommer gratis, men det stämmer förstås inte. Under Q3 betalde AIK 7,9 miljoner kronor sign on till nyförvärv. De spelare som anslöt under kvartalet var Felix Michel och Nabil Bahoui och det är ingen vågad gissning att det är den senare som fick den absolut största delen av sign on-bonusarna.

AIK spelade fyra hemmamatcher i CL- och EL-kval under sommaren. Hur mycket märks det?

 

De lockade ett publiksnitt på 18 000 åskådare vilket märks. Intäkterna från kvalmatcherna landade på 28 miljoner kronor bestående av biljetter samt premier från Uefa. Det kan jämföras med 7 miljoner kronor under 2018 års kvalspel.

AIK har landets näst högsta lönekostnader, men lyckades inte kvala in till Europa. Behöver AIK banta truppen till nästa år, tror du?

Nu kan ju AIK fortfarande nå Europakval nästa år via cupen. Det avgörs däremot långt efter att budgeten och planerna för 2020 ska sättas. Rimligen ska truppen bantas lite och där får man lite hjälp av att flera kontrakt löper ut vid årsskiftet vilket också ger AIK en möjlighet att se över demografin i truppen.

Hur påverkar allsvenskans nya tv-avtal (Discovery) och spelbolagsavtal (Unibet) AIK?

Som jag förstått det så kommer intäkterna nästa år att öka mellan 10 och 15 miljoner kronor tack vare det. Det kompenserar en betydande del av det troliga bortfallet av nettovinsten från Europaspelet 2019.

Hur mår AIK:s ekonomi i ett större perspektiv?

Lika bra som resultatet var under Q3, lika dåligt kommer det troligen att bli under Q4. 2018 gick bolaget med 4 miljoner i förlust under Q4, efter en mycket stark säsongsavslutning som kraftigt drev intäkterna uppåt. 2019 har man till exempel cirka 75 000 färre åskådare under Q4.

Om ingenting extraordinärt händer under de sista veckorna på året gissar jag att AIK kommer att redovisa röda siffror för 2019.

Det betyder ett stort negativt resultat under Q4 men däremot ett positivt kassaflöde under det sista kvartalet. 15 miljoner i premier från Uefa betalas som sagt under Q4 plus att AIK kommer låna pengar från sina supportrar som redan nu börjar köpa säsongskort och därmed förskottsbetalar intäkter för 2020. Förra årsskiftet lånade bolaget närmare 16 miljoner kronor från säsongskortköparna.

Hur tror du att AIK tar sig an 2020?

Det blir mycket intressant att se. Å ena sidan ökar intäkterna i och med de nya TV- och spelpengarna. Å andra sidan saknas det i dagsläget en potentiell större spelarförsäljning i truppen. Det saknas också en plats i Europakvalen.

Pengar finns däremot. Det fanns som sagt 25 miljoner kronor i kassan per den 30 september. Därtill ett förväntat positivt kassaflöde under Q4 plus en fordran på 10 miljoner kronor till Krasnodar som faller 2020. Balansräkningen är solid.

Kommande års sportsliga resultat beror till stor del hur väl AIK sätter sina pengar i arbete. Faktum är att AIK har orienterat sig förhållandevis framgångsrikt med betydligt mindre resurser under den första delen av 10-talet. Å andra sidan är konkurrensen i allsvenskan övre skikt lite hårdare nu – och frågan är hur stor risk styrelsen väljer att exponera klubbens verksamhet för.

Foto: Bildbyrån