Rashidi hyllar Bilal Hussein: “Kan bli en galet bra fotbollsspelare”

Han inledde säsongen på bänken i Dalkurd och avslutade den som svensk mästare.
Men Heradi Rashidi har fortsatt mycket att lära, menar han själv.
– Jag kan bli bättre på allt, säger han i en intervju med Fotboll Sthlm.

Annons

Att Robin Jansson stod för årets genombrott i AIK i fjol är de flesta nog överens om. Men det var inte bara den 27-årige mittbacken som plötsligt kastades in i den allsvenska toppstriden. För efter en vår med sporadisk speltid i Dalkurd bytte Heradi Rashidi, 24, till AIK. När säsongen var över hade han gjort 21 matcher och utvecklats till en bärande spelare hos de svenska mästarna.
– Det är svårt att sammanfatta säsongen, det var så mycket som hände. Jag har lärt mig hur mycket som helst, säger Rashidi.
Hur kom det sig att du kom in i spelet så fort?
– Jag har spelat som wingback i ungefär samma spelsystem i mina tidigare klubbar, så jag är van. Jag gick bara in för att göra det så bra som möjligt och jag fick förtroende direkt. Det är jag tacksam för.
Det gick nästan inte att slå er i fjol. Kan du beskriva känslan som ni hade när ni gick in på planen?
– En bra känsla, en otrolig känsla, både från spelare och ledarna. Vi blickade inte för mycket framåt. Vi gick igenom matchen som varit och fokuserade på nästa. Vi skulle njuta av den och kriga för varandra.
Vem i AIK imponerade mest på dig?
– Koffe var galet duktig. Men det var så många. Tarik, Henok, Sundgren, Milosevic, det var nästan alla.

Hur säsongen slutade minns nog du som läser den här texten alldeles säkert. Efter ett snöpligt kryss på hemmaplan mot Sundsvall behövde AIK en poäng på Guldfågeln arena mot Kalmar, och till sist stod Gnaget där som svenska mästare efter en 1-0-seger. När Rashidi tänker tillbaka är det Robin Janssons mål det första minnet som dyker upp. Och målfirandet förstås. Bilderna på när Heradi flyger in i högen på firande AIK-spelare har fastnat hos många.
– Det var glädje, bara glädje. Jag tänkte bara att det var mål och att vi skulle fira så bra som möjligt. Jag såg hur alla kastade sig och då ville jag också göra det, säger Rashidi och skrattar.
– Det gäller att njuta av stunden. Jag hade inte förväntat mig att jag skulle vinna SM-guld när jag började säsongen. Det är häftigt, något som jag kommer bära med mig under resten av karriären.

Rashidi flyger. FOTO: BILDBYRÅN

Efter en månads ledighet har AIK-spelarna rullat igång försäsongen. Träningen har pågått ett tag och årsdebuten är avklarad med en 1-0-seger mot Vasalund. Rashidi har stora förväntningar på året som kommer.
– Det är riktigt kul att vara tillbaka. Man var ledig så länge att suget har kommit, man vill bara köra igång. Det var kul att träffa grabbarna igen, för det är ju det här som man lever för.
Vad vill du utveckla i år?
– Om jag bara pratar om mig själv så ska man inte vara nöjd bara för att man har gjort en okej säsong. Man lär sig nya saker hela tiden… man lär sig av dem som har varit med ett tag: Seb, Henok, Pertan.
Är det några speciella detaljer som du ska jobba med?
– Nja… detaljer och detaljer. Man vill vara bättre än gårdagens jag och jobba hårt för det. Allt ska förbättras!

Du spelade både till höger och vänster i fjol. Hur var det?
– Man får jobba med att ställa om. Jag har spelat både till höger och vänster tidigare också. Nu låter det som att jag har haft en jävla lång karriär… men jag är van vid båda positionerna.
Är du bättre till höger?
– Jag är högerfotad, så det kanske är lite lättare. Men jag försöker göra samma jobb och jag kan använda vänsterfoten också. Alla positioner har sina fördelar. Jag spelar där tränaren vill att jag ska spela.
Hur känns kroppen då?
– Bra under försäsongen. Det är inga konstigheter. Knacka i trä, men jag inte haft några skador alls på slutet. Det ska man vara tacksam för.

Annons

Matchen mot Vasalund lär knappast gå till AIK-historien och det var först i den 83:e minuten som det avgörande målet kom mot samarbetsklubben. Att det var Bilal Hussein som gjorde det var däremot ingen slump, om du frågar Rashidi. Han är säker på att 18-åringen kommer att gå långt i karriären.
– Han är en riktig duktig mittfältare. Han har en jävla utveckling framför sig, han kan bli en galet bra fotbollsspelare – det vet alla. Sedan var det extra kul att han fick sätta en balja mot Vasalund som han var utlånad till i fjol.
Tror du att han är redo för att sätta ett avtryck i Allsvenskan redan i år?
– Ja, potentialen har han. Men vem som spelar ligger på tränarens bord.
Vilka egenskaper är det som sticker ut?
– Blicken, bra touch, bra med boll, bra skott och att han kan orientera sig på planen. Vad mer ska man säga? Det är mycket som är bra. Framförallt för att vara i den åldern och spela fotboll på den här nivån utan att bli stressad. Det är imponerande.
Till sist då, tror du att ni försvarar titeln?
– Man vill alltid sträva efter mer eller försvara det som man har. Vi är så pass tidigt på försäsongen och ska bara jobba och kriga dag för dag på träning och match för att utveckla spelet. Men sedan när det börjar: ja, jag tror att vi kan försvara det, utan problem.

LÄS MER: Silly season-bloggen – allt om 08-lagens övergångar