Bengaler bakom polisens beslut: ”Kan utgöra en allvarlig fara”

Publiknedragningen inför derbyt handlar om pyroteknik.
Det motiverar polisen i en intervju med Mitt i Solna.
– Mindre publiktäthet är en av flera åtgärder för att öka säkerheten, säger polisens kommenderingschef Christoffer Wedelin.

Annons

På söndag väntar ett hett derby på Friends arena. AIK räknar med att sälja mellan 35 000 och 40 000 biljetter, men det hade kunnat bli fler om polisen inte valt att reducera kapaciteten på de två ståplatssektionerna. Bakgrunden till beslutet är att bengaler tänts på det senaste derbyt som AIK arrangerade.
– AIK har haft en begränsning tidigare, men med anledning av det senaste derbyt och den bengalbränning som var då så blir det ytterligare en neddragning i publikantal på båda kortsidorna. Mindre publiktäthet är en av flera åtgärder för att öka säkerheten, säger polisens kommenderingschef Christoffer Wedelin.

Enligt Wedelin kommer ytterligare åtgärder att tas om det förekommer pyroteknik på läktarna på söndag. På Mitt i Solnas fråga om vad det innebär för AIK som arrangör om det brinner bengaler blir svaret:
– Det beror på vilken typ av bengalbränning det är. Att elda bengaler inne på arenan är olagligt, och att göra det tillsammans med exempelvis ett tifo och annat brännbart material kan utgöra en allvarlig fara. Då kan det bli aktuellt att arrangören måste skjuta på matchen tills ordningen är återställd alternativt i värsta fall avbryta matchen. Vi jobbar utifrån att det är arrangören som har initiativet och ansvaret för säkerheten.
Mitt i Solna: Sett till den ilska mot polisens hårdare metoder som finns bland supportrar och de protester som har varit på många arenor i landet, ser ni några risker inför det här derbyt?
– I stora drag ser vi att vi har en god dialog med arrangören som har ansvar för säkerheten, i det här fallet AIK. Vi förstår att det finns delar av supportergrupperingar som anser att man inskränker vad man uppfattar som en rättighet, men vi har också stora grupper supportrar som tycker att det är bra att vi ställer högre krav, säger Christoffer Wedelin.

AIK:s säkerhetsansvarige Henrik Koch tycker att begränsningen är trist.
– Det är inget positivt besked, det är synd om de supportrar som inte får plats och det är negativt för vår budget, säger han.
Enligt de uppmärksammade direktiven från polisens idrottsråd bör vakter ta sig in på läktarna för att stoppa pyrotekniken. Henrik Koch säger dock till Mitt i Solna att han hittills inte har fått några sådana instruktioner.

LÄS MER. AIK:s marknadsansvarige: ”4000 biljetter som vi inte säljer”

FOTO: Bildbyrån