Polisen minskar ståplats i derbyt: ”4000 biljetter som vi inte säljer”

Det förra derbyt mellan AIK och Hammarby blev slutsålt.
På söndag spelar lagen mot varandra på nytt och denna gång siktar AIK upp mot 40 000 sålda biljetter.
Men maxkapaciteten på ståplatsläktarna har blivit reducerad av polisen.
– Det är totalt 4000 biljetter som vi inte skulle kunna sälja, säger Fredrik Söderberg, biljett- och marknadsansvarig i AIK till Fotboll Sthlm.

Annons

En av förra säsongens största matcher var höstmötet AIK-Hammarby på Friends arena. Det var upplagt för seriefinal mellan rivalerna och matchen var slutsåld dagar innan matchdag. På söndag är det åter dags för ett derby mellan lagen på Friends arena och än så länge finns det gott om biljetter kvar.
– Vi har precis passerat 30 000 sålda biljetter, säger Fredrik Söderberg, biljett- och marknadsansvarig i AIK.
Vad är er målsättning?
– Nästa målsättning för oss blir 35 000. Skulle vi passera det så hoppas jag att vi kan nå upp till 38-40 000. Men nu är allt fokus på att nå 35 000.

Publiksiffran hade kunnat bli högre om AIK haft kvar sin ursprungliga kapacitet på ståplats. Men polisen har beslutat om en åskådarreducering. Nu får maximalt 3500 personer komma in på respektive ståplatsläktare.
– Om man tittar på matchen mot Sundsvall förra året så hade vi en kapacitet på 5000 på ståplatsektionerna. Det var okej då. Så jag vet inte riktigt vad som har hänt för att få en neddragning på 1 500, säger Fredrik Söderberg.
– AIK Fotboll har själva satt en maxkapacitet på 5 500 på den här läktaren. Mer än så blir svårt att hålla rent servicemässigt. Tittar vi på vad vår maxkapacitet är satt till mot vad vi får i tillstånd så är det en skillnad på 2000 biljetter. Det är rätt mycket pengar i skillnad på respektive derby eftersom det är två sidor. Det är totalt 4000 biljetter som vi inte skulle kunna sälja, säger Fredrik Söderberg.
Varför tror du att det skiljer så mycket mellan höstderbyt mot Hammarby (50 000 åskådare) och det kommande?
– Det finns ju en mängd olika orsaker till varför vi inte har samma siffror, där till exempel den här polisdiskussionen är en av dem. Det tar väldigt mycket luft i vår kommunikation. Man blir ju också lätt hemmablind, 35 000, 38 000 eller 40 000 är en jättebra siffra för fotbollsmatch i allsvenskan.

LÄS MER. Polisens motivering: ”Bengaler kan utgöra en allvarlig fara”

FOTO: Bildbyrån