Per Karlsson vill se ödmjukt AIK: ”Ingen ska gå utanför ramen”

AIK vann Allsvenskan, tog 67 poäng och hade 34 plusmål i fjol.
Men Per Karlsson tror att spelet måste utvecklas om titeln ska försvaras.
– Vi måste bli bättre med boll, säger han.

Det första AIK-passet är avklarat.
Per Karlsson står bakom läktaren på Skytteholms IP och försöker sammanfatta det som han har varit med om. Träningen i sig är inte så mycket att orda om – det handlade mest om kvadraten och lite tvåmålsspel – men om inramningen finns det mer att säga. Omkring 2000 personer hade trots minusgrader tagit sig till “Skyttan” för att se sitt favoritlag starta upp säsongen. Välkomnandet när spelarna kom in på planen var också speciellt, för runt sidlinjerna gav en mängd pyroteknik och fyrverkerier ljus åt den mörka kvällen.
– Det var nog mer fyrverkerier än vanligt, säger 32-åringen och ler.
– Någonstans kommer man till botten till varför man håller på med det här. Det betyder mycket för oss, men frågan är om det inte betyder mer för vår publik. Det syns på spelarna också hur mycket de uppskattar det. Alla var glada idag, säger han.
Värdesätter du stödet mer nu än för, säg, för tio år sedan?
– Värdesätter mer vet jag väl inte. Men jag funderar nog mer på det. Många gånger kan jag tänka på hur folk har det uppe på läktaren. Hur viktigt är det egentligen för dem?

Annons

”Pertan” var 17 år när han debuterade i AIK. Han har vunnit cupen, åkt ur Allsvenskan och tagit dubbla SM-guld. Det kanske är något tidigt att summera hans karriär, men han tycker själv att fjolåret, där han utsågs till årets försvarare i serien, var hans bästa hittills. Inte bara på grund av SM-guldet, utan för att säsongen var hans jämnaste och att han utvecklade sig i speluppbyggnaden. Men trots att han fyller 33 i år känner han att han fortsatt kan förbättra sig.
– Ja, det finns mer att ta av. Jag tycker att jag har blivit en mer komplett spelare. Offensiven har blivit bättre, säger han.
Hur är motivationen?
– Den är på topp! Jag vet ju innerst inne att det inte är så många år kvar och då vill jag ta till vara på varje dag. Det räcker egentligen för motivationen.
För många är det en drivkraft att testa en högre nivå. Vad tänker du om det?
– Det är många som frågar om jag ska testa ett äventyr i ett annat land. Det är många som har frågat det länge egentligen: ”Är det inte dags?” Men jag skulle aldrig flytta för något annat än det fotbollsmässiga.
SM-guldet i november fjol följdes av ett festande som varade i minst en vecka för flera av spelarna. Eftersom Pertan var med redan 2009 har han längtat länge efter en titel, men egenligen njöt han inte särskilt mycket. Eller i alla fall inte särskilt länge, för snart dominerade tankarna på den nya säsongen.
– Det är svårt att njuta på det sättet. Man måste nog se framåt för att kunna bli bättre. Egentligen hade det varit bra att kunna luta sig tillbaka och reflektera över vad som har hänt… men jag kan inte hjälpa det.
Ja, det låter lite synd?

– Egentligen är det ju det. Men som sagt: man måste titta framåt. Det ligger i fotbollens natur.

Annons

Pertan var alltså med under guldåret 2009. Säsongen som följde blev ett kaotiskt år där en inledande kaxighet och den i efterhand famösa “Kom och ta oss!”-kampanjen följdes av förluster och konflikter som sånär ledde till att AIK åkte ur Allsvenskan. Så vilka lärdomar har Pertan dragit av den erfarenheten?
– Man ska komma ihåg att det var en speciell situation efter 2009. Efter säsongen och under det första halvåret 2010 tappade vi halva truppen. Det var kärnan till varför det gick dåligt. Men den där kampanjen? Ja, vi måste vara mer ödmjuka nu. Som Björn (Wesström, sportchef) uttryckte det: vi jobbar hårt och tar det därifrån. Det var ju det som gav oss framgång i fjol. Vi började med att jobba hårt vilket fungerade eftersom vi har kvaliteter i truppen.
Kan stöddiga AIK vara ödmjuka?

– Historiskt sett har det varit det varit stöddigt, men om man ser till vindarna som blåser i klubben, med tränarna och spelarna, så är det ingen som svävar iväg. Det är ingen som låter någon annan tappa fotfästet. Går du utanför ramen blir du tillsagd. Vi måste verkligen börja i rätt ände.
Är du en av de som som säger till?

– Jag tror mer att jag visar genom mitt sätt att vara. Jag är inte den som skriker. Men om man inte drar sitt strå till stacken får man höra det av mig också. Man kan alltid misslyckas, det ska man ha förståelse för, men man måste bidra till laget.
Under hösten fick jag intrycket av att ni var ett disciplinerat, koncentrerat lag snarare än ett gäng där kreativiteten flödade fritt. Kan ni hålla det fokuset tror du?
– För mig som mittback är fokuset det vikigaste av allt, så det passar mig! Som försvarare vet man hur små marginaler det är, man tänker på nästa situation hela tiden. Men jag förstår vad du menar. Vi kände nog stressen av att vara jagade och ville verkligen hålla oss till vår matchplan som gav oss framgång under hela året. Vi hade en väldigt tydlig idé. Den ville vi inte rucka på.
Pertan medger att AIK behöver utveckla spelet i år om de ska försvara sin position.
– I långa loppet är de flesta topplagen mer spelförande än vad vi var i fjol. Det är något som vi som vi ska förbättra, spelet med boll. Det är viktigt för att ta nästa steg.

LÄS MER. Reportage: 2TORSK10 – allt om den galna säsongen

LÄS MER. Uppgifter: AIK:s förhandlingar med West Ham har kraschat