Oskar Månsson: Ingen slump att tursamma AIK skrattar sist

BLOGG. Några tankar om tur, slump och poängsnitt över tid.

Annons

Om bra lag har tur är AIK ett bra lag.

Ja, det känns som den logiska slutsatsen om vi begränsar den till det som hände på Hisingen igår. För det var en riktig stöld som vi fick se. Att Häcken hade 61 procent boll säger mer om matchbilden än chansfördelningen, men även där var hemmalaget överlägsna. Enligt den officiella statistiken var det 15-6 i avslut för Häcken, medan statistiksajter som Sofascore och Soccerway bedömde att skillnaden var än större (17-6 respektive 20-4).

Vi som följde matchen med blotta ögat såg förstås också hemmalagets övertag. I den första halvleken kändes det som att det optimala AIK-utfallet var ett kryss, men efter Chinedu Obasis lilla klassaktion stod det istället 0-1 när spelarna gick till vila. I andra halvlek fortsatte Häcken-dominansen då AIK ville så vakt om sin ledning. Kvitteringen från Paulinho var välförtjänt, medan AIK avgjorde på en alldeles för billig straff. Visst var det onödigt av Paulinho att lägga sin arm över axeln på Karol Mets men mer än så var det inte. Någon straff borde det i alla fall inte ha varit, isåfall hade vi minst fått dubbla antalet elvametersparkar över en säsong.

Att straffen skulle sitta kändes däremot självklart trots att Peter Abrahamsson är en specialist på just straffar. Sebastian Larsson älskar den typen av lägen i den typen av matcher och framstår alltmer som AIK:s bästa värvning på många år. Oj, så mycket han betyder.

Obasis mål blev som bekant också omdiskuterat. Trots att jag har vevat repriserna otaliga gånger kan jag inte vara helt säker, men jag tycker att det ser korrekt ut. Först lägger Obasi sin hand (utan någon större kraft) på Rasmus Lindgren innan han drar bort den igen. Så långt inga konstigheter. Men just som bollen ska dimpa ner stapplar Lindgren till. Repriserna ger inget tydligt svar, men jag lutar åt att Lindgren förstärker när han märker att han har hamnat fel i duellen. Men det kan också ha funnits en dold liten knuff – om så var fallet vet nog bara huvudpersonerna.

Hur som helst: det var som sagt ett riktigt fint nummer av Obasi med nedtagning och skott i samma förlängda rörelse. När 33-åringen blixtrar till är han fortsatt på en egen nivå i vår serie. Problemet är att det tog för lång tid att komma i form och när han väl gjorde det kom skadan. Hade Obasi inte linkat av efter en inledande strålande halvtimme för att ersättas av en ringrostig Kolbeinn Sigthorsson i Maribor-returen tror jag att AIK hade gått vidare i CL-kvalet och… tja, resten sparar vi till den kontrafaktiska romanen.

AIK hade tur på Bravida arena. Rejäl tur. Samtidigt är det är ingen slump att AIK skrattar sist gång på gång i tuffa seriematcher. För som jag skrev häromdagen: man ska aldrig räkna ut AIK under Rikard Norling. De har rutinen, taktiken och bemästrar det mentala spelet bättre än samtliga toppkonkurrenter om vi håller oss till de två senaste säsongerna. Om det bara så finns en tillstymmelse till chans så brukar AIK ta den. På något sätt finns det alltid en utväg, även om man i efterhand har svårt att fatta hur det egentligen gick till.

Rikard Norling har inte varit någon publikfriare under sin andra sejour i AIK. Han stänger sina träningar, han kör på sitt cyniska 5-3-2 och han litar på sina rutinerade rävar. Det handlar inte om att utveckla en kreativ fotboll eller släppa fram talanger, det handlar om att prestera maximalt där man befinner sig. Europa-insatserna lämnar mycket mer att önska, men i serien har AIK gått urstarkt sedan han kom tillbaka till klubben för drygt tre år sedan. Poängfacit ser ut som följer:

2016: 48 poäng på 22 matcher
2017: 57 poäng på 30 matcher
2018: 67 poäng på 30 matcher
2019: 49 poäng på 23 matcher

Det ger ett snitt på 2,1 poäng per match eller 63,4 över en säsong, vilket är mycket imponerande siffror. För er som kan era allsvenska sluttabeller vet ni att 63 eller 64 poäng ofta räcker till guld, även om det i år kan krävas ett par pinnar till.

När man ska bedöma en tränare finns det förstås flera parametrar att ta hänsyn till, men just poängsnitt över tid i serien är i normalfallet det allra viktigaste. Där har Rikard Norling som synes få eller inga övermän på senare år.

LÄS MER. Månsson: Räkna aldrig ut det äckligt disciplinerade AIK

Foto: Bildbyrån