Oskar Månsson: Fotboll Sthlm på plats i Skopje för AIK:s ödesmatch

Snart landar kollega Viktor Asp i ett 33-gradigt Skopje.

AIK spelar sin hittills viktigaste match för säsongen och Fotboll Sthlm kör en nordmakedonsk punktmarkering.

Annons

Det blev en mycket lyckad resa för Djurgården till Transylvanien och det samma gäller för Fotboll Sthlm.

Responsen på Viktor Asps rapportering har varit fin och nya prenumeranter har anslutit.

Nu hoppas vi på samma effekt, i dubbel bemärkelse, fast för AIK.

Viktor är nämligen på väg till Skopje i detta nu. Visst flygstrul har det varit, men i eftermiddag ska han vara framme i hettan. Eventuellt blir han den enda medierepresentanten från Sverige på nytt.

Förutom det sjävklara fokuset på AIK, vi ska försöka komma så nära som möjligt, lär Viktor berätta en del om nordmakedonsk fotboll, albansk nationalism och våldsamma supportrar, för KF Shkëndija är sannerligen ingen ointressant klubb. 

För AIK står plötsligt väldigt mycket på spel. Tack vare lottens hjälp är chanserna till ett Conference League-gruppspel stora, men 1-1 hemma mot Shkëndija var naturligtvis en missräkning. AIK behöver vinna i Nordmakedonien för att ta sig till playoff och få viss arbetsro.

För Bartosz Grzelak är insatserna också höga. 0-1 mot Kalmar FF följde upp krysset mot Shkëndija och när båda 08-konkurrenterna är före i tabellen blir det automatiskt oroligt i supporterleden. Det tisslas och tasslas en del om missnöje mot tränaren bland de äldre spelarna i truppen och det gäller att få resultat med en gång. 

Mot Vorskla Poltava tog sig AIK vidare med minsta möjliga marginal enligt det patenterade klubbreceptet att göra det svårt för sig själva men ändå reda ut det hela i slutändan.

Får vi en repris på nationalarenan Toše Proeski? Blir en vändning på säsongen, eller blir det krisrubriker?

Båda alternativen är öppna och mycket mer rafflande än så blir det inte.

* * *

Om du vill följa vår rapportering från Skopje gäller det att prenumerera, vilket kostar blygsamma 39 kronor i månaden. Via den här länken ansluter du, det går snabbt och lätt.