Månsson: Rörigt i AIK inför den viktigaste delen av säsongen

BLOGG. Några tankar om ett lurigt AIK-läge och konflikten runt Daniel Sundgren.

Annons

Rötterna blir starka när det blåser, som Kjell Höglund sjöng.

Hammarby-supportrarna har tagit textraden till sig för att illustrera hur klubbkänslan har stärkts under åren av motgångar och stormar.

För AIK funkar det på samma sätt, men inom klubben. Det har egentligen varit samma sak varje säsong sedan 2011: så fort det blåser och man vill räkna ut AIK vänder de på steken. Snabbt dessutom. Och i andra änden: varje gång man tror att formen inte har något slut kommer en motgång som ett brev på posten.

Det är egentligen bara 2018 som var undantaget där lagmaskinen malde på bortsett från ett svagt Europaframträdande. Å andra sidan: på slutet blev det ändå spännande in i det sista – det var liksom tvunget att det hela skulle avgöras i omgång 30.

Nu ser det faktiskt riktigt lurigt ut. Spelschemat är tätt, truppsituationen är rörig och idag mot Elfsborg saknas de tre bästa defensiva spelarna: Karol Mets, Per Karlsson och Daniel Sundgren.

Konflikten runt den senare tänker jag inte fördjupa mig i, det är det så många som har gjort redan. Men mina fem cent är att avtal ska hållas. När en spelare byter klubb är en viktig del av förhandlingarna när och hur övergången träder i kraft. Det är en del av grundförutsättningarna som påverkar argumentationen och slutändan priset för spelaren. När kontraket väl är påskrivet är det vad man förhåller sig till. Inget annat.

Däremot är jag frågande till AIK:s höga tonläge. Med tanke på att klubben inte ens kan säga vad Joel Ekstrand har för skada känns det onödigt att kommunicera så kraftfullt om en konflikt på det sättet.

Vad det innebär för framtiden är svårt att sia om. Kommer Sundgren återvända till AIK om Norling är tränare eller Wesström är kvar som sportchef? Tja, här kan jag bara spekulera, men känslan är trots allt att de kan lösa situationen och att de isåfall kommer att ha en majoritet av supportrarna bakom sig.

Hur som helst: det är viktigt för Norling och de andra att lägga Sundgren-historien bakom sig snabbast möjligt. Perioden som AIK går in i nu, med dubbelt matchande och höga insatser, är den viktigaste på hela säsongen. Just nu ser det tveksamt ut på flera fronter, men intrycket skulle kunna ändras snabbt. Det har ju gjort det förr.

LÄS MER. Bakslaget för AIK: Per Karlsson missar dagens match

Foto: Bildbyrån