Månsson: Han var bäst i Gnaget – spelarbetyg Öster-AIK

Vilken märklig match det här blev.

Det var länge Öster som var bäst, klart bäst. Hemmalaget imponerande med ett aggressivt och rakt spel. Upp med bollen, hota i djupled eller vinn andrabollar och emellanåt: sätt ordentlig press när AIK bygger upp spelet. Det här var egentligen en match som hemmalaget borde ha vunnit, men det är ju som bekant inte så lätt att slå AIK. Till sist blev det 2-4, ett resultat som lär slå ut expected goals-logaritmer runtom i världen. Men till sist tröttnade Öster och AIK vann tack vare truppbredd, spetskvaliteter och välvilliga marginaler.

Jag och min kollega Hugo Månsson delar ut högst betyg till Chinedu Obasi, ett självklart val med tanke på hans spektakulära inhopp. 32-åringen har alltjämt egenskaper som få andra i det här landet.

Oscar Linnér 2
Hade trots matchbilden inte så mycket att göra. Skotten gick för det mesta utanför eller stoppades i sista stund.

Daniel Sundgren 2
Den fina formen glimtade till emellanåt i offensiven, men mer än intentioner blev det inte. Lyckades inte ta kontroll på sin kant. Säker straff till 2-2.

Daniel Granli 2
Har inte övertygat särskilt mycket än så länge. Är känd för sina fina uppspel, men ser ut att sakna självförtroendet än så länge.

Per Karlsson 3
Bäst av mittbackarna, vilket i och för sig inte säger så mycket idag. Hade länge svårt att få kontroll på försvarsspelet, men växte mot slutet och i förlängningen.

Magnar Ödegaard 1
Började matchen förtroendeingivande med ett par resoluta ingripanden, men sedan gick mycket snett. Förlorad duell vid 1-1 och klantigt försvarsingripande som gav straff. Utbytt med 20 minuter kvar av ordinarie tid.

Rasmus Lindkvist 2
En anonym match av Lindkvist. I underläge på sin kant. Såg till en början osäker ut när han klev in som mittback, men gjorde inga misstag.

Enoch Kofi Adu 3
Gjorde en bra match lite i skymundan. Är alltid lojal i försvarsspelet. Tog inga risker i passningsspelet, men löste sina situationer bra.

Sebastian Larsson 3
Den här typen av matcher, mot aggressiva motståndare i ett ruggigt väder, har Seb spelat ett par hundra vid det här laget. Länge bäst i AIK. Perfekt slagen frispark – rakt in i dimman. (Varför pausade inte domaren spelet i ett par minuter?)

Anton Salteros 1
Otacksam roll, men uträttade ingenting som pocket-troll. Utbytt efter 65 minuter.

Henok Goitom 2
Inte särskilt rörlig och i få farliga lägen. Spelade upp sig i förlängningen.

Saku Ylätupa 1
En härlig rush i början av matchen. Efter det lyckades Saku inte med något. Utbytt i paus.

Inhoppare:

Tarik Elyounoussi 2
Började på bänken men spelade ändå 75 minuter. Hårt defensivt jobb i vanlig ordning, men än så länge har Tarik inte hittat touchen.

Chinedu Obasi 4
Vilket inhopp! Bytte av Saletros och efter ett tag såg man kvalitetshöjningen i anfallsspelet. Självklar matchvinnare med två mål och, inte minst, den fixade straffen i slutet av ordinarie tid.

Heradi Rashidi 2
Kom in med en väldig energi. Inte helt lyckad i passningsspelet men löpvillig.

FOTO: Bildbyrån