Lennart Johansson dömer ut Qatar-VM: ”En otäck misär”

Om tre år sparkas VM i Qatar igång.
Lennart Johansson tycker att mästerskapet borde spelas någon annanstans.
– Jag vet inte vad Blatter och Platini har haft för sig, men rent mjöl i påsen har de i alla fall inte, säger AIK:s hedersordförande till Fotboll Sthlm.

Annons

VM 2022 är ett av tidernas mest kontroversiella mästerskap trots att är tre år kvar till att det börjar. Att turneringen ska spelas på vintern har väckt reaktioner, liksom styrelseskicket i den absoluta monarkin. Men framförallt är det de massiva anklagelserna om mutor och korruption, samt antalet döda gästarbetare som varit i fokus för debatten.

När Fotboll Sthlm pratar med Lennart Johansson om hans resa till Kalmar där AIK tog guld (läs den intervjun här!) kommer samtalet in på VM 2022.
– Jag har inte varit i Qatar, men jag har läst och vet precis vad du talar om. Jag vet att det har förekommit en misär som varit otäck för arbetarna, säger Johansson.
Vad tycker du om att världens största mästerskap ska spelas där?
– Men de upplysningar som jag har tycker jag att det är fel. När jag läser om hur folk lever där och de omständigheter som har varit förknippade med uttagningen. Jag vet inte vad Blatter och Platini har haft för sig, men rent mjöl i påsen har de i alla fall inte.

1998 var Lennart Johansson, som då var president i Uefa, nära att få samma titel i Fifa. Men Sepp Blatter vann omröstningen med knapp marginal. Sedan dess har rubrikerna om mutor och korruption hopat sig kring den schweiziske presidenten. 2015 tvingades Blatter lämna sin post då han stängdes av i sex år från Fifa efter en korruptionsskandal.

Lennart Johansson är säker på att Blatter mutade sig till vinsten även i omröstningen 1998.
– Jag visste hur det gick till. Efter år av vänskap blev vi oense om det mesta. Jag sa åt honom att han borde redogöra för vart pengarna som han gjorde av med gick. ”Hur mycket har du betalt för att få som du vill?”
– ”Det är det väl ingen som är intresserad av”, svarade han. “Jo, det kan du vara säker på. Folket på gatan är mycket klyftigare än vad du tror. De känner av vad som händer. Har du inte märkt att folk ställer sig upp  och buar så fort du visar upp dig på en läktare?”

Johansson säger att Blatter inte hade märkt av buropen.
– Jag sa till honom att folk tidigt hade klart för sig att han inte hade rent mjöl i påsen. Att det var därför publiken inte älskade honom. Men på det örat ville han inte lyssna.
Är det lätt att drabbas av makten på det sättet?
– Ja, det tror jag. Det är en stor risk. Jag är glad att jag har sluppit undan. Men nog har det funnits tillfällen och antydningar. Man har fått samtal om att man skulle få det och det om man gjorde det och det. Men jag har avstått från det, för jag tycker sådant är snuskigt.
Vilken typ av samtal var det?
– Det var alla möjliga sammanhang från sådana som jobbar med sporten. Personer som är fanatiska i kärleken till sin klubb. De har velat att man ska ställa upp och se till att de får framgång. Det är samma logik som när någon försöker köpa en domare.

LÄS MER: Lennart Johansson om sitt värsta år och lyckan efter AIK:s guld