”Måste gambla ibland” – Fotboll Sthlm möter Jens T Andersson

Jens T Andersson har två stora mål för framtiden:
AIK ska bli en av Europas hundra bästa klubbar.
Och stanna där.
Fotboll Sthlm satte sig ner med AIK:s klubbdirektör för att prata om vägen dit.

Annons

b2018 gjorde AIK en stor ekonomisk satsning och vann SM-guld. 2020 kommer intäkterna öka betydligt tack vare ett nytt tv-avtal och en sponsordeal med Unibet som tar över efter Svenska spel.
Så vad är då 2019?
– Ett bryggår, säger Jens T Andersson när Fotboll Sthlm träffar honom på Friends arena.
– Vi vill inte bromsa, inte gasa utan mer frihjula oss genom året. Vi har inte råd att satsa som i fjol, men vi har fortfarande råd att satsa. I den här branschen måste pengarna arbeta för att man ska nå framgång.

Överlag är klubbdirektören nöjd den första halvan av året. Att AIK bara har tagit en poäng på två matcher efter uppehållet ändrar inte totalintrycket.
– Det är klart att vi inte är nöjda med en poäng mot Norrköping och Malmö men prestationerna har varit ganska bra. Och efter vårsäsongen låg vi där vi borde ligga med 24 poäng på tolv matcher. Vi hade en resultatmässig svacka några omgångar in i serien men annars har det sett bra ut. Vi pratade mycket redan i höstas om hur man ska följa upp ett eventuellt guld och det tycker jag att vi har följt.
Vad pratade ni om?
– Björn Wesström och jag pratade om hur man kommer in i 2019 på ett bra sätt. Om vi vinner guld – hur går vi vidare då? Vi var ju båda med 2010 där vi i stort sett stod med händerna i vädret och jublade i omgång sex för att vi hade vunnit guld året före. Då var vi illa ute både ekonomiskt och sportsligt.
Man ska inte fira för mycket?
– Jo, man ska vara glad och stolt och fira utav bara fan. Men man ska inte fira för länge. Om man vinner har man bucklan i sin ägo hela nästa år, men i min värld äger man den bara till årsskiftet. Tiden efter SM-guldet stod den på kontoret, men efter jul- och nyårsledigheten stod den nedpackad på mitt kontor. Det var ingen slump.
Ni gick 18 miljoner minus i fjol. Hur ser du på det?
– Det var en stor satsning i fjol. Det är ingen hemlighet att vi hade gjort ett större underskott om vi inte hade gått hela vägen och vunnit SM-guld. Och vi hade två 50 000-matcher på hösten som gav oss en skjuts.
Och det var bra fart på försäljningen efter guldet?
– Ja, vi sålde mycket merch. Vi optimerade nog försäljningen under Q4 eftersom vi var förberedda på att vi skulle vinna. Även om avståndet till tvåan knappades in under hösten hade vi tagit ett antal beslut som utgick från att vi skulle vinna. Och de besluten blev väldigt bra.
Om ni inte hade vunnit…
– …hade de inte blivit lika bra. Så funkar den här branschen. Man fattar beslut utifrån vad man har kännedom av i stunden. Man måste helt enkelt gambla ibland.
Hur kommer siffrorna att se ut i år?
– Vi är ett börsnoterat bolag så jag kan inte ge dig siffrorna. Men om vi missar Europa och guldstrid kommer det nog inte bli så bra. Lyckas vi med en sak eller båda kommer det bli bra eller till och med riktigt bra.
Budgeterar ni för ett speciellt scenario?
– Man kan säga så här: Det är ungefär som säsongerna som har föregått.
Det vill säga att ni inte står och faller med en plats i ett EL- eller CL-gruppspel?
– Nej, inte ekonomiskt.
Hur mycket pengar får man för ett gruppspel nuförtiden?
– Man brukar säga att Champions Leauge är värt ungefär 200 miljoner och Europa League är värt 50 miljoner. Exakt vad det slutar på beror på motstånd, publik och så vidare men det är ett hyfsat riktmärke.
Vad tänker du om de summorna kontra hur mycket ni ska satsa på truppen?
– Det är klart att vi gör allt för att optimera våra förutsättningar med tanke på att den ekonomiska belöningen är så stor. Och det ger en rad sidoeffekter. Spelar man i Europa ser många fler dina spelare och deras marknadsvärde höjs för att ta ett exempel. Men för mig är det sportsliga perspektivet minst lika viktigt. Det är dags att följa upp en stor framgång med en ny. Senast vi gjorde det var 1998 med SM-guld och 1999 med Champions League-spel. AIK skulle må väldigt bra av att uppleva det igen.
Vad lärde ni er av EL-kvalet i fjol (då AIK åkte ut mot Nordsjälland i den andra omgången)?
– Svårt att säga. Jag hade precis börjat på jobbet då. Först och främst ska man ha lite tur med lottningen. Nordsjälland var laget som jag inte ville möta i fjol. De är det enda konstgräslaget i Danmark och bygger hela sin verksamhet på konstgräset och så spelades vår hemmamatch på Tele2 arena. Så specifika lärdomar därifrån? Det vet jag inte. Men jag och Björn har pratat om att ha truppen klar i januari snarare än till sommaren så att man har en inkörd grupp när det är dags för Europa.
Vad tänker du kring bredden nu?
– Jag tycker att den är bra för att spela två tävlingar. Det är alltid en balansgång hur mycket pengar man vill investera i den och hur mycket man vill riskera. Men det är svårt eller omöjligt att spara sig till framgång. Och vi har byggt upp ekonomin över tid så att vi har råd att göra den här satsningen.

Jens T under AIK:s guldfirande. Foto: Bildbyrån

Två spelare som det har skrivits om på slutet är Sotiris Papantonopoulos och Nabil Bahoui. Om någon av dem ansluter i sommar är högst oklart, men Jens T Andersson bekräftar att klubben har tät kontakt med ”Sotte” och ”Nabbe”.
– De har sin bakgrund i AIK så det är klart att vi har en dialog med dem. Jag kan inte säga något om de ska bli AIK-spelare i sommar, men vi håller kontakten med Sotte och Nabbe på samma sätt som vi har den med Robin Quaison, Alexander Isak och Alexander Milosevic till exempel.
Är det Björn som snackar med dem?
– I vardagen är det främst Björn. Men de är ju här och kollar matcher ibland och då träffar vi dem allihop.
Ni ni många Stockholmare i truppen, flera av dem från västerort. Är den strategin uppe även på din nivå?
– Ja, absolut. Vi började egentligen med det redan 2010-11 någon gång och så har det utvecklas med åren. Vi vill att laget ska spegla läktaren. Vi tror att den lokala prägeln bygger identitet både hos supportrarna och sponsorerna.

Annons

När Fotboll Sthlm träffade Henrik Kindlund tidigare i våras pratade Hammarbys vd om att gå förbi AIK vad gäller kommersiella intäkter. Målet var att passera Gnaget inom två år, slog Kindlund fast. Jens T Andersson har däremot ingen lust att jämföra sig med Bajen.
– Vi fokuserar snarare på att vara den bästa utgåvan av oss själva, svarar han.
– Jag och mina kollegor fokuserar lite på vad andra svenska klubbar gör, vi pratar i större utsträckning om vad vi kan optimera. Både vad man kan göra som person varje dag på jobbet, som sportkontor och klubb. Det är vårt sätt att utmana oss själva i vardagen. Vi vill göra AIK till så mycket AIK som möjligt, och AIK så bra som det går.
Men det går ju också ut på att slå konkurrenterna, till exempel Hammarby?
– Ja, och vi möts på planen. Ska jag säga att vi ska ha större eget kapital än Malmö om två år? Nja. Det är omöjligt att påverka hur andra jobbar och vad de lyckas med. Jag lyfter hellre blicken internationellt, ser det i ett större perspektiv. I AIK pratar vi om att göra oss till en topp hundra-klubb i Europa och stanna där. Det är mer tilltalande, för det innefattar så många saker. Det är inget självändamål att ha högre intäkter än en annan klubb. Det är helheten som är intressant.
Hur mycket behöver man omsätta för att vara en topp hundra-klubb?
– Över tid tror jag att man behöver ligga på ungefär 250 miljoner.
Och vad ligger ni på idag?
– Om man exkluderar transfers brukar det ligga på 150 ungefär. Så vi har en bit att gå.

LÄS MER. ”Om två år är vi förbi AIK” – Fotboll Sthlm möter Bajens vd

Även vad gäller rankingen har AIK en väg att vandra. En framgång i Europa i sommar skulle ge en rejäl skjuts uppåt, men i nuläget är klubben 192:a på Uefas lista. Före ligger Östersund (122:a) och Malmö (77:a).
– Det är bara att lyfta på hatten för Malmö. Det har gjort det väldigt bra i Europa, säger Jens T.
Så vad behöver ni göra konkret för att vara en topp hundra-klubb?
– Först och främst ska vi upp i omsättning. Men för att lyckas med det krävs en helhet där vi ska få upp publik- och marknadsintäkterna. Men det gäller också att spela i Europa, såklart, och därefter sälja spelare för bra pengar med jämna mellanrum. Var fokus ligger i sommar är självklart: att försöka ta oss till ett gruppspel.
Kommer ni att lyckas?
– Jag tycker att vi har goda förutsättningar. Vi har etablerat lag med hög kvalitet och en spelstil som passar i Europa.
Hur ser du på att släppa fram unga spelare?
– Det är en utmaning, nästan det svåraste av allt. Vi har till exempel Bilal Hussein som är en fantastisk talang men som får begränsat med speltid. Hade han spelat i AIK 2011 eller 2012 hade han säkert varit ordinarie. När Robin Quaison kom fram som 18-åring kunde han i princip spela sig in i startelvan fastän han inte var helt redo, och det gjorde att han utvecklades väldigt fort.
Hur löser man situationen?
– Vi har en del tankar. Vissa tider på året kan det vara lättare att släppa fram yngre spelare än vid andra tider. Men framförallt handlar det om hur man formar truppen, att den får rätt balans.
Har ni funderat på en samarbetsklubb som ligger högre upp än Vasalund?
– Ja, absolut. Det är ett alternativ som vi tittar på. Vi är nöjda med samarbetet med Vasalund och det är vad vi förhåller oss till men det är inte omöjligt att vi hittar en ny klubb i framtiden. Vi gör allt för att utveckla verksamheten och det kan vara ett sätt att göra det på.

LÄS MER. Månsson & Månssons 08-elva – omgångens bästa spelare

LÄS MER. ”Om två år är vi förbi AIK” – Fotboll Sthlm möter Bajens vd