Efter ekonomiska smällen – AIK måste skära ner runt 11 miljoner

AIK gick med 20 miljoner kronor i förlust under det första kvartalet. Nu väntar nedskärningar i personalkostnader för klubben.
– Vi är i behov av det, säger AIK:s finansdirektör Håkan Strandlund till Fotboll Sthlm.

Den allsvenska premiären kommer allt närmare. Den 14 juni ska den svenska fotbollen vara tillbaka efter en vår då allt legat nere på grund av coronapandemin.

För att ta sig igenom den tuffa tiden har AIK bland annat permitterat sin personal, inklusive spelartruppen, för att minska sina utgifter. När fotbollen nu är tillbaka kommer spelarna att behöva gå upp i arbetstid. Det samma gäller dock inte dock alla i klubben.
– Personal på kontoret kommer fortfarande vara permitterade så länge som det går. Även personal som jobbar med evenemangen kommer vara det då det inte ska vara någon publik, säger Håkan Strandlund.

Hur ser det ut för spelarna, de måste öka sin arbetsmängd från 40 procent nu?
– Vi kommer att anpassa deras permittering när fotbollssäsongen drar igång. Jag vet inte riktigt till vilken grad, men vi planerar att dra ner på dem.

I fredags redovisade AIK en förlust på 20 miljoner kronor för det första kvartalet 2020. En stor skillnad jämfört med året innan då man gick 4,9 miljoner kronor plus efter att man sålt Kristoffer Olsson till ryska Krasnodar.

Fotboll Sthlm tog i veckan hjälp av Kristof Vogel, som driver fotbollsekonomibloggen Osynliga handen, för att analysera AIK:s ekonomi. Enligt honom kommer AIK att behöva skära ner sina personalkostnader med 15 procent för att stärka balansräkningen. Då AIK:s personalkostnader idag ligger runt 75 miljoner kronor, rör det sig om en minskning på cirka 11 miljoner kronor.

Håkan Strandlund har läst Vogels analys och medger att AIK kommer att behöva se över sina personalkostnader.
– Ja, vi är i ett behov av att skära ner. Kristoffer är skarp och jag tycker att hans analys låter fullt rimligt och ligger på en bra nivå.

En positiv sak för AIK som Vogel valde att poängtera är att man sitter på många spelare med utgående kontrakt. Något som ger AIK möjligheter att anpassa sina lönenivåer till följande säsong.

”Om man inte skär ner på den administrativa personalen eller staben kring laget så kan det endast uppnås genom att man har spelarkontrakt som löper ut under 2020 alternativt gör en omförhandling av kontrakten med de övriga spelarna. AIK har flera kontrakt som löper ut 2020. Det är negativt för de spelare det handlar om men är positivt för klubben”, analyserade Vogel.

Håkan Strandlund håller med om att truppsituationen ger klubben en större möjlighet att agera i framtiden.
– Ja, det ger en flexibilitet att man kan anpassa kostnadssituationen. Är pandemin helt borta vid årsskiftet är det klart att truppen kan ha en högre kostnad, annars måste vi anpassa den.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: ”Klubben har ett bra utgångsläge”– sex frågor om AIK:s ekonomi

Annons