AIK:s styrelse tar upp Wesströms principbeslut – möte idag

All publik eller ingen publik.
Björn Wesström har satt ner foten mot den eventuella möjligheten att spela med reducerad publik.
AIK:s styrelse har dock inte hunnit säga sitt i frågan.

– Vi ska prata om det imorgon (läs idag), säger ordföranden Robert Falck till Fotboll Sthlm. 

Annons

På fredag har Anders Tegnell mer eller mindre lovat den svenska fotbollen ett startdatum för när Allsvenskan kan dra igång. Men än vet ingen hur den allsvenska säsongen kommer att arta sig, inte minst vad det gäller åskådarnas vara eller icke vara.

Enligt elitfotbollens säkerhetsprotokoll ska ligan starta utan publik, gå över till reducerad publik innan man sedan släpper på full kapacitet på arenorna. I förra veckan slog dock AIK:s klubbdirektören/vd:n Björn Wesström att man tagit ett principbeslut om att det endast finns två lägen: alla eller ingen. En fas med reducerad publik hade man bestämt sig för att hoppa över.
– Jag tycker att det här ligger helt i AIK:s DNA att se till att så många som möjligt kan se matcherna, motiverade klubbdirektören/vd:n Björn Wesström för Fotboll Sthlm samtidigt som han berättade att han själv var ansvarig för beslutet.

När Fotboll Sthlm ringer upp klubbens styrelseordförande Robert Falck berättar han att beslutet om att införa principen inte har diskuterats av styrelsen.
– Vi ska göra det på styrelsemötet imorgon (läs idag). Där ska vi givetvis prata om hela coronasituationen, absolut inte bara principen om alla eller ingen. Det är många frågor som vi måste ta itu med.

Det här är alltså ett beslut som en tjänsteman har tagit utan att styrelsen fått säga sitt i frågan?
– Vi kommer inte bara att diskutera den specifika frågan utan hela situationen, det är huvudpunkten på styrelsemötet som kommer ta ett antal timmar. Att diskutera denna princip är bara en liten del. Men jag som AIK:s ordförande står bakom Björns beslut till hundra procent.

Osäkerheten i den eventuella fas med enbart reducerad publik är att ingen vet hur länge det skulle kunna pågå. I England har alternativet att spela utan publik under hela 2021 dykt upp.

Om fasen där endast reducerad publik är tillåten blir långvarig riskerar AIK alltså att tappa stora intäkter om man står fast vid sin princip. Robert Falck vill dock inte spekulera i ett sådant riskscenario.
– Vi vet ingenting just nu utan får förhålla oss dag för dag i vad som händer och vi är väl förberedda på olika scenarion i styrelsen. Sedan kan det inte vara så att vi kommer till ett läge där det är jag och Björn som får bestämma vem som kommer in eller inte. Det är inte rimligt. Därför står jag bakom Björns beslut och kommer göra det fram tills vi vet någonting annat.

Nu har ni tillsatt en vd/klubbdirektör, vad går gränsen för vilka beslut som styrelsen ska ta och vilka beslut som Björn Wesström ska ta?
– Det ska vi diskutera på styrelsemötet imorgon.

Så idag finns det inga exakt gränser utan det finns en gråzon?
– Jag säger återigen igen, jag står bakom Björns beslut till hundra procent tills vi vet någonting annat. Det kanske blir så att vi får släppa in hundra procent av all publik eller så blir det inte så alls. Jag kan inte spekulera.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Wesström om AIK:s principbeslut: ”Ligger i klubbens DNA”

LÄS MER. Uppgifter: Allsvensk publik förbjuds under hela sommaren

Annons