SEF om publik på svenska läktare: ”Myndigheten bestämmer ”

Premier League tittar på ett scenario där ligan kommer att spelas utan publik i ett helt år. Ett mardrömsscenario som SEF inte vill spekulera kring i dagsläget.
– Det är viruset och myndigheterna som styr när vi får ha publik, säger  generalsekreteraren Mats Enquist till Fotboll Sthlm. 

Annons

De flesta fotbollsligor ute i världen ligger just nu nere på grund av coronapandemin. För att kunna köra igång fotbollen är det många som sneglar på tyska Bundesliga som i helgen drog igång utan publik.

En liga som planerar att dra igång den 8 juni är Premier League, som precis som tyskarna ska starta upp ligan utan publik på läktarna. Under tisdagen rapporterade den brittiska tidningen The Guardian att man inom ligan kommer vara restriktiva och att det finns en risk att man kommer spela utan publik i ett helt år.

Att det skulle dröja ett helt år innan vi har publik även i Sverige är en slutsats som Mats Enquist, generalsekreterare i SEF dock inte vill dra.
– Vi vill givetvis komma till den fas där vi har publik så snart det tillåts. Det beslutet är inte vårt och i dagsläget är det inget som vi spekulerar i. Viruset styr, liksom myndighetens beslut, säger han.

Kan det bli ett år utan publik som ligacheferna i Premier League nu förbereder sig för?
– Vi vill inte spekulera i olika utfall när och om vi får spela med publik igen, det blir en senare fråga. Det vi har gjort är att vi har specificerat hur vi ska arbeta i de olika lägena. Vilket läge vi får verkar inom avgöras av viruset och myndigheternas rekommendationer.

Trots myndighetens besked om att ett beslut om den svenska ligastarten först kommer i juni är Enquist fortsatt positiv.
– Vi planerar fortfarande med förhoppningen om att få godkänt för spelstart den 13 juni.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Planen för publik i Allsvenskan – endast sittplats tillåts

LÄS MER: SvFF:s besked: Svenska cupen skjuts upp tills vidare

Annons