AIK-panelen minns 2018: ”Årets flopp? I brist på annat Djurgården”

Hur kommer AIK-panelen ihåg 2018?
Vi kastar en sista blick på ett år som väcker många känslor.

Malin Hägg, 31, poddar om svensk supporterkultur i Klackspark

Vilket betyg får säsongen med skala ett till fem?
– Fem såklart. Det går inte att ge något annat med ett SM-guld. Visst kan man vara petig och saker hade kanske kunnat vara ännu mer perfekta men vem orkar bry sig om sådana detaljer nu.

Vilket var årets ögonblick för dig?
– Det var när jag hittade min pappa på innerplan i Kalmar. Det var han som introducerade mig till AIK och som först tog med mig till Råsunda. 2009 var ingen av oss på plats i Göteborg men den här gången var vi båda på plats även fast vi åkt dit på olika håll. Att få dela den stunden med honom betydde så otroligt mycket.

Årets spelare?
– Det finns så många jag skulle vilja hylla i årets AIK men får jag bara välja en blir det Henok. Han har varit så otroligt viktig för oss i år, kanske ännu mer utanför planen än på den, och jag anser att han varit ovärderlig för SM-guldet. När Nisse tvingades lägga skorna på huvudet klev han in och tog över som om han aldrig gjort annat. Han är en stor anledning till att AIK varit ett riktigt lag i år. Annars är Kristoffer Olsson också någon jag måste nämna, på planen har han haft en magisk säsong.

Årets överraskning?
– Robin Jansson såklart. Det är ju omöjligt att säga något annat.

Årets flopp?
– Jag vet faktiskt inte. I brist på något annat säger jag väl Djurgården.

Årets supporterinsats?
– Oj, så svårt att välja. Att vi drog över 50 000 till Nationalarenan två gånger under säsongen är ju fantastiskt. Uppslutningen har generellt varit bra och stödet från läktaren magiskt. Men det är ju svårt att inte tänka på Kalmar här, det var ju något utöver det vanliga. Annars står bortamatchen mot Östersund ut också. Det var bland det sjukaste jag upplevt på en läktare.

Årets citat?
– Jag har så dåligt minne när det gäller sånt här men absolut inget har fått mig att skratta lika mycket och länge som Sportlib-klippet där man får följa AIK-spelarna som tävlar i Mästarnas Mästare. Milosevics reaktion när poängen delas ut och hans EXTREMT upprörda “Ursäkta?! Får man ställa alla sina frågor nu?!” har citerats i mina kretsar minst en gång i veckan sedan sommaren.

 

Annons

Christoffer Svanemar, 29, mångsysslande AIK:are

Vilket betyg får säsongen med skala ett till fem?
– Fem. Vad mer kan man göra än att leka hem Lennart Johanssons pokal – och samtidigt bjuda Sverige på lite nerv?

Vilket var årets ögonblick för dig?
– Goitoms 1-0 mot Hammarby. Där och då satte vi ena handen på pokalen och vinkade adjöss till en självutnämnd titelkandidat.

Årets spelare?
– Daniel Sundgren. Jag är partisk, men vem är inte det? Vi kan storyn vid det här laget, men tror fortfarande inte många förstår vilken comeback det är han gör.

Årets överraskning?
– Vissa av gästerna på guldfesten på Soap.

Årets flopp?
– Hammarbys sommarplaner på titelstrid.

Årets supporterinsats?
– Nordsjälland hemma. Där bevisades den mentalitetsförändring som vår publik, mycket vettigt, genomfört och som vårt lag efterfrågat. Fundamental insats för resten av hösten.

Årets citat?
– Testa stör.

Annons

Kettil Henriksson, 34, svartgul tusenkonstnär.

Vilket betyg får säsongen med skala ett till fem?
– En femma. AIK tog SM-guld. Ding ding ding, ding ding ding!

Vilket var årets ögonblick för dig?
– Tveklöst att Nikola känner en Skarsgård. Eller snackar vi fotboll? Det är Sebastian Larssons frisparksmål. Jag var resignerad och tänkte redan framåt, blev känsloladdad explosion av ett speciellt slag. I konkurrens med Panos i Östersund, Rashidi i Sundsvall och Jansson i Kalmar. Mål är ju kul.

Årets spelare?
– Kristoffer Olsson. Var så god Janne Andersson, den bjuder vi på. Och spela Quaison för fan.

Årets överraskning?
– Att det var öl i glaset. Spelare? Robin Jansson från Bengtsfors. Jag lade till det där sista för att trigga Östergötland och Skåne. Hört att folk fortfarande kokar där nere över att media tycker om en Buster-story. Det liksom gnager i deras själ?

Årets flopp?
– Dalkurds publiksiffror. Fördelningsnyckeln för TV-avtalet borde spetsas mer åt att lagen med publik får mycket mer pengar, snyltarna måste få incitament för att få betalande gäster.

Årets supporterinsats?
– AIK:arna som åkte upp och drog slang och lagade käk under bränderna på sommaren. Vi har alla våra hjältar, som Magnus Lind så vackert uttryckt det i Drömmar av Guld.

Årets citat?
– “Linnér är mer än bra nog. Och “bra nog för att vinna SM-guld” är ett uttryck som måste dö. Ni vet inte ens vad ni själva menar med det.” – Kettil Henriksson, 8 februari 2018. Det kanske framstår som malligt, men det handlar faktiskt om att våga tro på våra spelare och stötta dessa. Då växer dom.